Mit érdemes tudni a szója hatásairól?
A szója hatásaival kapcsolatban sok ellentétes információ látott már napvilágot. Annak érdekében, hogy valóban tájékozottak legyünk a témában, érdemes tudományos forrásokra támaszkodva informálódni.
Friss kutatások a szója hatásairól
A szója szervezetre gyakorolt hatásait egy friss kutatásban közzétett adatok mutatják be a legjobban. Ezek szerint a tofuban és más szójatermékekben olyan izoflavonok találhatóak, amelyek csökkentik a szívkoszorúér-betegség kialakulásának a kockázatát.
A LifestylePro Academy Életmód és táplálkozási tanácsadó képzésén az egészséges életmóddal kapcsolatban számos téma felmerül, köztük a táplálkozás is. Ezen ismeretek nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a résztvevők nemcsak a saját, hanem mások életvitelét megreformálják és egészségesebbé tegyék.
A szójakészítmények hatékonyak a szívkoszorúér-betegség megelőzésében
A Harvardon folytatott kutatások szerint a szívkoszorúér-betegség kockázatát a magasabb tofubevitel 18%-kal csökkentette. Mégis sokan idegenkednek a fogyasztásától, mert a szója hatása körül sok tévhit alakult ki, mondván, hogy egészségtelen a fitoösztrogén tartalma.
A fitoösztrogénnel kapcsolatban felmerült félelem azonban alaptalan. Azaz tudományosan bizonyított, hogy a hiedelmekkel ellentétben a szója:
- Nem befolyásolja negatívan a termékenységet, azaz nincs hatással a női nemi hormonra.
- Nem hat negatívan a férfiak tesztoszteronszintjére.
- Viszont csökkenti az LDL-koleszterin szintjét.
- Csökkenti a mell-, a prosztata- és a vastagbélrák kockázatát
- Nincs bizonyíték arra, hogy káros hatással lenne a pajzsmirigyre – egy 2021-es kutatás szerint sem a szójaételeket, sem az izoflavonokat nem kell besorolni az endokrin rendszert károsító anyagként.
A krónikus betegségek ellen sokat tehetünk táplálkozással és életmódbeli változtatással
Egyre több a bizonyíték arra, hogy a szójaételek fogyasztása csökkentheti egyes betegségek kockázatát. A szójaételek amellett, hogy kiváló fehérjeforrások, nagyon egészségesek, pláne, ha azt más, egészségtelen ételek, állati zsírok, vörös vagy feldolgozott húsok helyettesítesítésére használják. Emiatt javasolják a teljes értékű vagy minimálisan feldolgozott szóját (pl. ilyen a tofu, a tempeh, az edamame és a szójatej) a teljes értékű növényi ételekben gazdag egészséges étrendbe beiktatni.
Egy újabb tévedés: demenciát okoz a tofu?
Két ismertebb tanulmány számolt be arról, hogy a tofut fogyasztó idősebb kínai és indonéz lakosoknál nagyobb számban jelent meg a demencia. Hogervorst publikációjából az derült ki, hogy Indonéziában a tofu frissességének megőrzéséhez formaldehidet adnak, ami közismerten egy neurotoxikus karcinogén, és fogyasztása hosszú távon valóban kognitív funkcionális tünetekhez vezethet, de ez nem a szója hibája…