Belward Pincészet
A Belward Pincészet a Pécsi Borvidék területén termeszti szőlőit és érleli borait Hásságy községben. Boraink készítése során legfőbb célunk az, hogy megőrizzük és átmentsük borainkban azokat az értékeket melyeket a természet: a talaj, a nap és a borászat környezetében ténykedő emberek szorgos, kitartó munkájának eredménye.
Hásságy adottságai
Elhelyezkedés. Ökológia. Klíma.
A Belward Pincészet szőlőit a Pécsi Borvidéken, Hásságyon műveli, ahol már 1058 óta termelnek szőlőt. A terület a Dunántúl dombos-hegyes éghajlati körzetébe tartozik melynek klímája és időjárása szélsőségektől mentes szubmediterrán jellegű. Szőlőtalajára a löszös, kötött erdőtalaj (barnaföld), és vörösagyag tartalom jellemző. Az évi középhőmérséklet 10,5-10,8 ℃. Az évi napfénytartam 2060-2080 óra. Az éves csapadék mennyisége 700-850 mm között váltakozik. Mindez kiválóan kedvez a minőségi Belward borok készítéséhez.
Pécsi Borvidék a fehérborok paradicsoma
A legutóbb nyilvánosságra hozott statisztikai adatok szerint a Mecsekaljai borvidék összes szőlőterületének több mint 90%-án fehérborszőlő-fajtákat termesztenek. A borvidék klímájából fakadóan a késői érésű fajták is jól beérnek. Az itt termett borok általában alacsony savtartalmúak, lágyak, de testesek, teltek, gyakran magasabb alkohol tartalmúak. A borvidéken elterjedt fajtáknak természetesen megvannak a jól felismerhető jellegzetességei. Az Olaszrizlingben például a borvidékre jellemző lágyság és tüzesség mellett felfedezhető a fajtára jellemző rezeda illat és a finom íz harmónia. A Cirfandli azzal válhatott a borvidék híres fajtájává, hogy itt kiteljesedhet borában egy mezei virágcsokorhoz hasonló összetett finom illatkavalkád, a fűszeres zamat, amelyik hosszan megmarad kóstolása után.
A pincészet jelenlegi szolgáltatásai:
- Vinotéka / Borbolt
- Bokóstolás
Forrás: A pincészet honlapja
2024.01.01 - 2024.12.31 |