Nyereményjáték
Játsszon és nyerjen!
Taktaharkányi Tájház
Kavics Spa Klub & Hotel Wellness pihenés
KeSzeCsüSzoVa
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Taktaharkányi Tájház

Taktaharkány nagyközség történelme id. Juhász Károly kutatómunkája alapján 1211-ig vezethető vissza. A község legrégebben fennmaradt lakóépülete a Béke út 24. sz. alatt található, jelenleg Tájházként működik.

További információk


Még több a településen (Taktaharkány):

A lakóház utolsó tulajdonosa Bényei Sámuel volt, az ő kezdeményezésére vette fel 1967- ben az Országos Műemlékvédelmi Felügyelőség a már Tájház elnevezésű lakóépületet a műemlékjegyzékbe.

Bényei Sámuel elbeszélése alapján restaurálta a Taktaharkányi Önkormányzat 1992-ben. A telket az utcától eredetileg fonott vesszőkerítés választotta el, azóta már léckerítés váltotta fel.

A ház külső jellegzetességei: náddal fedett tető, vályogból épített fal, döngölt földpadló mind megőrizte a régi kor építészeti sajátosságait.

A házat két részre osztva (szoba + konyha és istálló) építették. A helyiségek nem átjárhatók, ajtók választják el egymástól. A mestergerenda tanúsága szerint a lakóház építése 1784-re tehető. A házban megtalálható bútorok, berendezési tárgyak nagy része eredeti állapotban, épségben maradtak meg. A konyhába lépve meglátjuk a különleges kidolgozású szabad kéményt, valamint a búbos kemence nyílását és tűzhelyet. A konyhán át a tiszta szobába érkezünk, meglátjuk a kemence végződését, a mestergerenda díszes faragványa és évszámjelzése is ebben a helységben található.

A másik rész az istállóként használt helyiség, itt vezet föl a padlásfeljáró. Eredetileg a lábasjószágok számára készült, ennek megfelelően csak egyetlen berendezési tárgy szerepelt benne, a hátsó fal mentén végighúzódó jászol.

A padlózata ki volt egy kicsit ásva, amibe troszkát (salakot) döngöltek és erre tették az almot, amin állt az állat. Nem volt padlása, csak a keresztgerendák húzódtak át rajta. Jelenleg több érdekes régi tárgy található benne. Fonáshoz- szövéshez használt eszközök: rokka, guzsaly, gereben, tiló.

Földműveléshez használt szerszámok: ásó, vasvilla, brúgó. Többféle tárolásra használt: kosár, kas, szakajtó. Az egyik legrégebbi műtárgy egy kb. 140 éves öntvénykályha, mely hibátlan állapotban maradt ránk.

Az elmúlt néhány hónapban sok szép tárggyal bővült a gyűjtemény, ezúton is szeretnénk megköszönni a kedves felajánlásokat. Továbbra is várjuk a már feleslegessé vált, nélkülözhető régiségeket, kisebb - nagyobb népművészettel, mezőgazdasággal, mesterséggel, vagy állattartással kapcsolatos használati tárgyakat.

Forrás: Taktaharkány Önkormányzatának honlapja

2017.01.01 - 2017.12.31

Még több a településen (Taktaharkány):

◄ Vissza

Partnereink: Interticket - jegy.hu Observer