Mézesvölgyi Nyár - Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja
Mézesvölgyi Nyár - Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja
Felhőtlen pihenés Zamárdiban: közvetlenül a magyar tenger partján
Felhőtlen pihenés Zamárdiban: közvetlenül a magyar tenger partján
Soproni nyári élmények: Kedvező árú mini szünidő Sopronban!
Soproni nyári élmények: Kedvező árú mini szünidő Sopronban!
Tisza-tavi nyári kalandozások - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát!
Tisza-tavi nyári kalandozások - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát!
Melyek idén a legnépszerűbb fesztiválok?
Melyek idén a legnépszerűbb fesztiválok?

Ady Expressz Erdélybe - Őrizem a szemed, irodalmi utazás Ady Endre nyomában


Őrizem a szemed - Ady Endre Express, a Vasutazz Velünk legújabb utazásán Ady Endrének, az irodalom korszakos zsenijének nyomába eredünk. Utazásunk során irodalomtudósok, kutatók, művészek és jószándékú laikusok próbálják majd verseivel, azok hátterének bemutatásával, a költő korabeli életképeinek felidézésével, valamint tudományos előadásaikkal minél közelebb hozni hozzánk a költőt. Tartson velünk Ady életének legfontosabb színhelyeire, Nagykárolyra, Adyfalvára, Nagyváradra, Csucsára és idézzük meg a kor emblematikus figurájának emlékét.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

„ŐRIZEM A SZEMED”– ADY ENDRE EXPRESSZ

A „Vasutazz Velünk!” minden utazásának alkalmával egy belső öröm üli meg a szívemet. Ma már tudom, ez azért van így, mert – „Valahányszor igazán magunkra találunk: gyermekek vagyunk.”

Az elmúlt években, a Vasutazz Velünk kirándulásainak célpontjai, hazánk “aranykorszakának”, a kiegyezést követő gazdasági fellendülés, és az ezzel járó társadalmi átalakulás legszebb emlékeinek felkutatásai voltak. A történelmi, műszaki, technikai emlékhelyek után, most e kor emblematikus figurájának, az irodalom korszakos zsenijének nyomában fogunk “sümpölyögni”.

Saját szecessziós stílusát a francia szimbolista költészet hagyományait továbbfejlesztve alkotta meg. Költészetében az egyedi kreatív nyelvi és képi elemek, jelképek mellett, formai újdonságok, stílusok, eszközök jelentek meg.
A bensőséges érzelmi és szerelmi líra mellett, elsősorban politikai és filozófiai indíttatása formálta költészetét. Mindezek után nem is kérdés, hogy utunk során Ady Endre emlékét szeretnénk megidézni, „Góg és Magóg fiá”-t, aki egész életében „a Disznófejű nagyúrral” küzdött, az imádott nők szerelmétől megsegítve, igaz
„Sem utódja, sem boldog őse, Sem rokona,
sem ismerőse” nem volt senkinek,
de hazájáról azért így
írt, –„Tied vagyok én nagy
haragomban, Nagy hűtlenségben,
szerelmes gondban
Szomorúan magyar.”

Utazásunk során irodalomtudósok, kutatók, művészek és jószándékú laikusok próbálják majd verseivel, azok hátterének bemutatásával, a költő korabeli életképeinek felidézésével, valamint tudományos előadásaikkal minél közelebb hozni hozzánk a költőt.

2018. szeptember 15-én szombaton, első úticélunk Érmindszent, ahol
„Messze zsong a hálaének
Az én kedves kis falumban
Karácsonykor
Magába száll minden lélek.”
Nagykárolyig vonattal, onnan autóbusszal utazunk a költő szülőházához. A helyi autóbuszozás során megtekintjük a Nagykárolyi Piarista Iskolát, Ady első iskoláját. Bejárjuk a környék legnagyobb urainak, a Károlyiaknak fő kastélyát, és annak parkját.
Estére vonattal utazunk át a csodálatos Nagyváradra, ahol a költő igazán magára talált, és megkezdte az alig több mint tízéves aktív alkotói munkáját. A „holnaposok” korában a Sebes-Körös partján pezsgett az élet. Ezt a pezsgést megidézve este a helyi Szigligeti Ede Színház Ady centenáriumra készített előadásának ősbemutatóján vehetünk részt Harsányi Sulyom László/Hasula/ rendezésében.

Vasárnap délelőtt feltérképezzük Várad azon részleteit, amire szombat este már nem jutott idő, így elsősorban az Ady múzeumot. Majd ismét vonatra szállunk, hogy a hazaút előtt, még átérezhessük, milyen is Csucsán a Boncza kastélyban megpihenni.

Utazásunk célja, hogy példát mutassunk e jeles centenárium előtt arra, hogy eljött az ideje felülemelkedni azon a rossz gyakorlaton, hogy nemzetünk legnagyobb költőjét politikai oldalak próbálják beskatulyázni „szocialista próféta”, vagy “szifiliszes szabadkőműves” szerepbe. 100 évvel a költő halála után végre ne arra helyezzük már a hangsúlyt, hogy mit is mondott Ady Endre, hanem inkább arra, miért és hogyan tette azt!
A Vasutazz Velünk utazás erősségei kísérnek minket:
Precíz szervezés, ahol az Utas áll a középpontban és a jó hangulat!

2018. szeptember 15. | szombat

• Vonatunk indulása Nyugati pályaudvar 9-es vágányáról 6:48-kor.
• Szokásos napindítás, üdvözlés, köszöntő pálinka, falatkák.
• Elmerülés az információkban; a kisokos alapos tanulmányozása, a kapott információs anyagok rendszerezése, rendelt pólók, ebédjegyek stb. kiosztása a kocsikért felelős hoszteszeink által. Reggeli az általunk hozott kosárkákból, vagy az étkezőkocsi választékából.
• Vonat és barátaink felfedezése, akklimatizáció. Ady Totó véresen nehéz kérdésekkel!
• Szolnokon 8:01-kor csatlakozási lehetőség vonatunkhoz.
• 10:00 Éled a vonat!
• Előadások a Színház kocsiban, Hegyi Katalin és Zeke Zsuzsanna a Petőfi Irodalmi Múzeum vezető munkatársai, Ady életét ismerő szakértők által /igény esetén akár több turnusban is/
• Korai ebéd
• Nagykárolyba érkezés: 13:30 - partiumi idő (magyar idő 12:30)
• Buszozás Érmindszentre (Adyfalvára), Nagykároly Piarista Gimnáziumba, Károlyi kastélyba.
• Vonat tovább indul 16:30-kor.
• Váradi színészek csatlakoznak hozzánk, és Ady versekkel ajándékoznak meg bennünket!
• Ekkor fejezhetjük be a gyorsan elfogyasztott ebédünk második részét.
• Érkezés Nagyváradra: 18:30-kor.
• Csomagjainkkal buszra szállunk, majd egy rövid nagyváradi buszos száguldás után a hotel szobáink elfoglalása, átöltözés a színházi előadásra.
• Ady Endre díszelőadás a Nagyváradi Szigligeti Színházban 20:00 órakor
• Ezt követően vacsora az Aranyhordó étteremben /Ez volt a korábban a Royal ahol Léda és Ady először találkoztak/ Itt a vacsora után Vincze Lilla énekel nekünk, majd utána szabadprogram.

2018. szeptember 16. | vasárnap

• vasárnap reggeli után csomagjainkkal buszra szállunk,
• 8:30-kor az Ady Endre Múzeum megtekintése, koszorúzás az Ady Szobornál, városnézés és séta a központban és valamint a Sebes-körös partján, mintha Párizsban lennénk!
• Vonatunk 12:00 indul.
• A csodálatos Királyhágó lélegzetelállító Körös völgyén halad át a vonatunk.
• Ebéd a vonaton, 13:30 érkezés Csucsára.
A Boncza család egykori villájában a román barát, művész Octavian Goga jóvoltából ma Ady Emlékház van berendezve.
• Itt emlékezünk ismét a nagy költőre.
• 16:30-kor visszaindulás Budapestre /Szolnokon és Kőbánya-Kispesten leszállási lehetőség/.
• A visszaút a Vasutazz Velünk utazások hangulatában zajlik.
• Totó eredményhirdetés
• Fergeteges buli a színház kocsiban Vincze Lillával
• Búcsúajándék, elköszönés.

Vonatút ára:

Vonatos utazás, bekínálás, transzferek, ebédek a vonaton, múzeumi és színházi előadás látogatások, vacsora
ÉLMÉNY KOCSIKBAN: 39 900 Ft/fő
PULLMAN KOCSIKBAN: 59 900 Ft/fő

Választható szállodák:
• Continental négy csillagos, modern építésű, Körös parti, nagyon elegáns-leginkább ajánlott! /2 fős elhelyezéssel, reggelivel/: 8 600 Ft/fő
• Négy csillagos single, reggelivel: 13 600 Ft/fő
• Atrium és Carnival három csillagos kis hotelok a régi városrészben, ár- érték arányt tekintve jók /2 fős elhelyezéssel, reggelivel/: 4 .600 Ft/fő
• Három csillagos single: 7.600 Ft/fő

Találatok száma: 5

Jagelló Business Hotel***

Jagelló Business Hotel***

A kitűnő elhelyezkedésű Jagelló Business Hotel a budai üzleti negyedben található, az M1-es és M7-es autópályák és a Budapest Congress és World Trade Center közelében. Budapest budai oldalán, a 12. kerületben zöld környezetben várja vendégeit budapesti üzleti hotelünk 24 modern szobával. A szobák ... Bővebben

TOP 10-es programgazda TOP 10-es programgazda

Anna Hotel*** Budapest

Anna Hotel*** Budapest

Az Anna Hotel Budapest a XI. kerületében, idilli környezetben helyezkedik el. A hotelt körülölelő gyönyörű kertnek köszönhetően vendégeink a béke szigetén érezhetik magukat, a főváros hangos forgatagától néhány perc távolságban. A hotel a főváros egyik legújabb szállodája és nyitása óta célja, hogy ... Bővebben

TOP 10-es programgazda TOP 10-es programgazda

Continental Hotel Budapest**** Superior

Continental Hotel Budapest**** Superior

CONTINENTAL HOTEL BUDAPEST****SUPERIOR - A négycsillagos design hotel Budapest történelmi belvárosában a szecesszió és a modern belsőépítészet elemeiből kialakított egyedi saját stílust sugároz. A szálloda 272 szobája - ebből 13 lakosztály - szélessávú internet elérhetőséggel, személyre szabott és ... Bővebben

TOP 10-es programgazda TOP 10-es programgazda

Danubius Hotel Gellért

Danubius Hotel Gellért

Budapest egyik legszebb szecessziós épülete a Duna-parton, a Gellért-hegy lábánál. A híres Gellért Fürdőhöz közvetlenül csatlakozó patinás szálloda hangulatos belső terekkel nyújt kényelmet és kikapcsolódást. Ki sem kell tennie a lábát a szállodából, hogy megtapasztalja a világhírű Gellért fürdő ... Bővebben

TOP 10-es programgazda TOP 10-es programgazda

Hotel Sofitel Budapest Chain Bridge

Hotel Sofitel Budapest Chain Bridge

Luxus hotel Budapest szívében, a Duna partján. A hotelben 350 légkondicionált szoba, melyből 54 lakosztály, áll a vendégek rendelkezésére, csodálatos kilátással a Lánchídra és a várra. Bővebben

TOP 10-es programgazda TOP 10-es programgazdaA SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!


Játékbirodalom

Közeli ajánlatok

Rákosmenti Rendvédelmi és Katonai Napok 2019
Rákosmenti Rendvédelmi és Katonai Napok 2019
 • Budapest
 • XVII. kerület
2019. június 14 - 16.
Ringató foglalkozások Budapesten a Kalandpark Játszóházban
Ringató foglalkozások Budapesten a Kalandpark Játszóházban
 • Budapest
 • XVII. kerület
2019. június 18.
Vigyázó Sándor Művelődési Ház programok 2019 Budapest
Vigyázó Sándor Művelődési Ház programok 2019 Budapest
 • Budapest
 • XVII. kerület
2019. június 4 - 28.

Figyelmébe ajánljuk!

Danubius Express - Vasutazz Velünk
Danubius Express - Vasutazz Velünk
 • Budapest
 • XVII. kerület

Érdemes felkeresni!

Ez is érdekelheti!

Danubius Express - Vasutazz Velünk
Danubius Express - Vasutazz Velünk
 • Budapest
 • XVII. kerület

Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Legjobb élmények

Kirándulás a Budai Várnegyedbe a Budavári Siklóval
Magyar Nemzeti Múzeum - interaktív múzeum látogatás
Nézze meg Budapestet az Óriáskerékről! Felejthetetlen látvány, kihagyhatatlan élmény!
Libegjen velünk! Repülő székekkel Budapest felett.
Cápás állatkertünkben egy látványalagútban csodálhatják meg a tigris-, és barna cápákat.
A vezetés élménye! Várjuk a Közép-Európában egyedülálló autóverseny szimulátor központunkban!
Csobbanjon velünk a Dunába! Kétéltű buszos városnézés Budapesten.
13.000 feletti
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
több mint 17.000
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1.000 feletti
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2019 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket