PONTYSHOW - Közép-Európa legnagyobb horgászkiállítása Budapesten!
PONTYSHOW - Közép-Európa legnagyobb horgászkiállítása Budapesten!
Korda György és Balázs Klári - Életműkoncert 2018. Online jegyek!
Korda György és Balázs Klári - Életműkoncert 2018. Online jegyek!

Buda-Nyéki Középkori Királyi Vadászkastély. A mai Magyarország területén igen kevés középkori palota-épületegyüttes maradt fenn. Ezek közé tartozik a középkori nyéki királyi várkastély. A romegyüttes három épületből áll: egy lakópalotából, egy mulatópalotából - melynek alapjában találták meg a Zsigmond kori legelső épületet -, és a közeli Fekete István úti telken lévő templomromból.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS!
Friss információkat e-mailben kérhet vagy küldhet.

A nyéki középkori királyi vadászkastély kiemelkedően jelentős építészettörténeti és építészeti jelentősége abban áll, hogy ezen épületegyüttes szolgálhatja a legfontosabb információkat a későközépkor, illetve pontosabban a Jagelló- kor magyarországi udvari kultúrájáról részben kőanyagával másrészt az itt talált leletanyagával.

A vadaskert
A vadaskert létesítésének elsődleges célja elsősorban a vadtartás és a vadtenyésztés volt. Ilyen helyeken nagyobb vadmennyiséget lehetett tartani, mint a szabad területeken, de egyben gondoskodni is kellett róluk. Elsősorban az ivóvízről kellett gondoskodni, jelen esetben az Ördögárok erre a célra kitűnően megfelelt. Az ott lévő faállomány pedig az élelmezést szolgálta.
Nem csak helyi vadakat, hanem más égtájról behozott állatokat is tartottak, mint például dámvadat, amely sokáig kizárólag vadaskertek lakója volt. Előfordultak azonban kifejezetten egzotikus állatok, mint például teve illetve oroszlán is, melyet csak kedvtelésből tartottak, s melyek egyike a legendáriumok szerint Mátyás 1490-es bécsi halála napján pusztult el.
A vadászkastély mellett elterülő vadaskert területe és határai viszonylag pontosan meghatározhatók. A múlt század elején a Glück Frigyes útja mentén lévő fal 48 méter hosszan átlag fél méter magasságban még felismerhető volt.

A fal eredeti magasságának Garády Sándor szerint a két métert is meg kellett haladnia, mivel az alacsonyabb falon a tapasztalatok szerint a szarvas is átugrik.
A határa északon az akkori székesfőváros határvonala, keleten a Görgényi út és a tőle délkelet felé kiágazó árok, dn az akkori Csalán út és Battai út. A fal forró mészhabarcsba rakott szabálytalan terméskő volt.
A fal mindkét oldalán szárazon rakott kőrakás volt egy-egy méter szélességben és változó magasságban. Ennek célja valószínűleg a nem túl mélyre, csupán 20-30cm mélységig alapozott fal védelme volt a faggyal, de még inkább a vadak alátúrásával szemben, illetve az orvvadászokkal szemben is védhette a területet. A kutatások szerint, melyet Kiss József kertépítő mérnök végzett, a vadas parkból Mátyás udvari lakomáihoz zsályát, lestyánt, rozmaringot, kakukkfüvet és mentát is szállítottak innen.
A ritka növények gyűjtését is a reneszánsz gondolkodás kívánta meg, s ennek a szenvedélynek hódoltak a Mediciek, s ismeretségük lévén Mátyás is.

A kőanyag
Kőanyaga jelenleg a Budapesti Történeti Múzeum kőraktárában található, az óbudai Gázgyár területén, legszebb elemeit pedig a Budapesti Történeti Múzeum őrzi a várban.
Eredetileg Garády Sándor 2500 db faragott követ tárt fel a helyszínen, de Feld István az 1989-es hitelesítő ásatáskor is talált még új darabokat, mint például egy W monogramos osztópillért, ami egyértelműen Ulászlóra utal (Wladislaus).
Garády Sándor végezte el a kőtöredékek tudományos feldolgozását, munkája befejezetlenül, kéziratban maradt meg. Ez azonban a kutatás legfontosabb forrása jelenleg is.
Az anyagukat illetően az összes faragvány ugyanabból az ún. budai márgából készült, amelyet Dr. Kertész Pál a BME Ásvány és Földtani Tanszékének kandidátusa vizsgált meg. A kutatás legfontosabb eredménye az volt, hogy a budai márga, mint a Jagelló-kori budai királyi műhely által használt legjellemzőbb kőanyag, nemcsak itt, hanem szerte az országban azonosítható.
Az anyag stiláris feldolgozásakor Balogh Jolán a firenzei Camiciát sejti a tervező személyét illetően, de ezt a későbbi kutatások már II. Ulászló korára datálják. Balogh Jolán szerint azonban a faragványok feltűnő hasonlatosságot mutatnak a budai várban megtalált baluszter pillérekhez és kandalló gyámkövekhez.

A kőtöredékek harmada loggia töredék, ezen belül ötödük oszloptöredék, a többi bábos korlát elem. Az oszlop töredékek között öt eltérő méretű, a bábos korlát elemei között pedig három eltérő részletformálású különíthető el.
Jelentős az itt talált kőanyag abban a tekintetben is, hogy reprezentálja az itteni reneszánsz kőfaragó műhely példaadó szerepét: az ő stílusuk hatása terjedt el az ország egész területén. Jellegzetes anyaguk a budai márga, mellyel megegyezőt dr. Horler Miklós Simontornyán is megtalált. Ezen kívül más helyeken is fellelhetők ezek a nyéki motívumok, pl. Siklóson, Pécsett, Vácott, Nagyváradon.

Szekér György kutató a korábban említetteken kívül még a csehországi ún. Letohradek (nyári kastélyban), talált analógiát a nyéki vadászkastélyra. A prágai épületben a neogótikus átépítés ellenére a köpeny alatt talált középkori hasonlóságot az egykori buda-nyéki palotával.


Forrás: Műemlékek Nemzeti Gondnoksága oldala

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL
-IG
Buda-Nyéki Középkori Királyi Vadászkastély épületmaradványai Budapesten

Szolgáltató

Beatrix Hotel
Beatrix Hotel
 • Budapest
 • II. kerület
MareTour Yachting
MareTour Yachting
 • Budapest
 • II. kerület
Pont Tours Utazási Iroda
Pont Tours Utazási Iroda
 • Budapest
 • II. kerület
Hotel Panda
Hotel Panda
 • Budapest
 • II. kerület
Tárogató úti Színpad
Tárogató úti Színpad
 • Budapest
 • II. kerület

Legjobb élmények

Nézze meg Budapestet az Óriáskerékről! Felejthetetlen látvány, kihagyhatatlan élmény!
A Csodák Palotája élmény minden korosztálynak!
Libegjen velünk! Repülő székekkel Budapest felett.
Cápás állatkertünkben egy látványalagútban csodálhatják meg a tigris-, és barna cápákat.
A vezetés élménye! Várjuk a Közép-Európában egyedülálló autóverseny szimulátor központunkban!
Csobbanjon velünk a Dunába! Kétéltű buszos városnézés Budapesten.
Buszos városnézésre hívjuk és várjuk, fedezze fel velünk Budapest legfontosabb látnivalóit!
11012
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
7798
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1009
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2018 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket