Budapest SWING JAZZ FUNK Szilveszter
Budapest SWING JAZZ FUNK Szilveszter
Corvina kiállítás - A CORVINA KÖNYVTÁR budai műhelye
Corvina kiállítás - A CORVINA KÖNYVTÁR budai műhelye
Tisza-tavi téli kalandozások - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát!
Tisza-tavi téli kalandozások - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát!
Soproni kikapcsolódás - Természet, kultúra, történelem, gasztronómia és színes programok!
Soproni kikapcsolódás - Természet, kultúra, történelem, gasztronómia és színes programok!
Szilveszteri programajánló
Szilveszteri programajánló

Buda-Nyéki Középkori Királyi Vadászkastély épületmaradványai Budapesten


Buda-Nyéki Középkori Királyi Vadászkastély. A mai Magyarország területén igen kevés középkori palota-épületegyüttes maradt fenn. Ezek közé tartozik a középkori nyéki királyi várkastély. A romegyüttes három épületből áll: egy lakópalotából, egy mulatópalotából - melynek alapjában találták meg a Zsigmond kori legelső épületet -, és a közeli Fekete István úti telken lévő templomromból.

Buda-Nyéki Középkori Királyi Vadászkastély épületmaradványai Budapesten

Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS!
Friss információkat e-mailben kérhet vagy küldhet.

A nyéki középkori királyi vadászkastély kiemelkedően jelentős építészettörténeti és építészeti jelentősége abban áll, hogy ezen épületegyüttes szolgálhatja a legfontosabb információkat a későközépkor, illetve pontosabban a Jagelló- kor magyarországi udvari kultúrájáról részben kőanyagával másrészt az itt talált leletanyagával.

A vadaskert
A vadaskert létesítésének elsődleges célja elsősorban a vadtartás és a vadtenyésztés volt. Ilyen helyeken nagyobb vadmennyiséget lehetett tartani, mint a szabad területeken, de egyben gondoskodni is kellett róluk. Elsősorban az ivóvízről kellett gondoskodni, jelen esetben az Ördögárok erre a célra kitűnően megfelelt. Az ott lévő faállomány pedig az élelmezést szolgálta.
Nem csak helyi vadakat, hanem más égtájról behozott állatokat is tartottak, mint például dámvadat, amely sokáig kizárólag vadaskertek lakója volt. Előfordultak azonban kifejezetten egzotikus állatok, mint például teve illetve oroszlán is, melyet csak kedvtelésből tartottak, s melyek egyike a legendáriumok szerint Mátyás 1490-es bécsi halála napján pusztult el.
A vadászkastély mellett elterülő vadaskert területe és határai viszonylag pontosan meghatározhatók. A múlt század elején a Glück Frigyes útja mentén lévő fal 48 méter hosszan átlag fél méter magasságban még felismerhető volt.

A fal eredeti magasságának Garády Sándor szerint a két métert is meg kellett haladnia, mivel az alacsonyabb falon a tapasztalatok szerint a szarvas is átugrik.
A határa északon az akkori székesfőváros határvonala, keleten a Görgényi út és a tőle délkelet felé kiágazó árok, dn az akkori Csalán út és Battai út. A fal forró mészhabarcsba rakott szabálytalan terméskő volt.
A fal mindkét oldalán szárazon rakott kőrakás volt egy-egy méter szélességben és változó magasságban. Ennek célja valószínűleg a nem túl mélyre, csupán 20-30cm mélységig alapozott fal védelme volt a faggyal, de még inkább a vadak alátúrásával szemben, illetve az orvvadászokkal szemben is védhette a területet. A kutatások szerint, melyet Kiss József kertépítő mérnök végzett, a vadas parkból Mátyás udvari lakomáihoz zsályát, lestyánt, rozmaringot, kakukkfüvet és mentát is szállítottak innen.
A ritka növények gyűjtését is a reneszánsz gondolkodás kívánta meg, s ennek a szenvedélynek hódoltak a Mediciek, s ismeretségük lévén Mátyás is.

A kőanyag
Kőanyaga jelenleg a Budapesti Történeti Múzeum kőraktárában található, az óbudai Gázgyár területén, legszebb elemeit pedig a Budapesti Történeti Múzeum őrzi a várban.
Eredetileg Garády Sándor 2500 db faragott követ tárt fel a helyszínen, de Feld István az 1989-es hitelesítő ásatáskor is talált még új darabokat, mint például egy W monogramos osztópillért, ami egyértelműen Ulászlóra utal (Wladislaus).
Garády Sándor végezte el a kőtöredékek tudományos feldolgozását, munkája befejezetlenül, kéziratban maradt meg. Ez azonban a kutatás legfontosabb forrása jelenleg is.
Az anyagukat illetően az összes faragvány ugyanabból az ún. budai márgából készült, amelyet Dr. Kertész Pál a BME Ásvány és Földtani Tanszékének kandidátusa vizsgált meg. A kutatás legfontosabb eredménye az volt, hogy a budai márga, mint a Jagelló-kori budai királyi műhely által használt legjellemzőbb kőanyag, nemcsak itt, hanem szerte az országban azonosítható.
Az anyag stiláris feldolgozásakor Balogh Jolán a firenzei Camiciát sejti a tervező személyét illetően, de ezt a későbbi kutatások már II. Ulászló korára datálják. Balogh Jolán szerint azonban a faragványok feltűnő hasonlatosságot mutatnak a budai várban megtalált baluszter pillérekhez és kandalló gyámkövekhez.

A kőtöredékek harmada loggia töredék, ezen belül ötödük oszloptöredék, a többi bábos korlát elem. Az oszlop töredékek között öt eltérő méretű, a bábos korlát elemei között pedig három eltérő részletformálású különíthető el.
Jelentős az itt talált kőanyag abban a tekintetben is, hogy reprezentálja az itteni reneszánsz kőfaragó műhely példaadó szerepét: az ő stílusuk hatása terjedt el az ország egész területén. Jellegzetes anyaguk a budai márga, mellyel megegyezőt dr. Horler Miklós Simontornyán is megtalált. Ezen kívül más helyeken is fellelhetők ezek a nyéki motívumok, pl. Siklóson, Pécsett, Vácott, Nagyváradon.

Szekér György kutató a korábban említetteken kívül még a csehországi ún. Letohradek (nyári kastélyban), talált analógiát a nyéki vadászkastélyra. A prágai épületben a neogótikus átépítés ellenére a köpeny alatt talált középkori hasonlóságot az egykori buda-nyéki palotával.


Forrás: Műemlékek Nemzeti Gondnoksága oldala

Találatok száma: 7

Jagelló Business Hotel***

Jagelló Business Hotel***

A kitűnő elhelyezkedésű Jagelló Business Hotel a budai üzleti negyedben található, az M1-es és M7-es autópályák és a Budapest Congress és World Trade Center közelében. Budapest budai oldalán, a 12. kerületben zöld környezetben várja vendégeit budapesti üzleti hotelünk 24 modern szobával. A szobák ... Bővebben


Continental Hotel Budapest**** Superior

Continental Hotel Budapest**** Superior

CONTINENTAL HOTEL BUDAPEST****SUPERIOR - A négycsillagos design hotel Budapest történelmi belvárosában a szecesszió és a modern belsőépítészet elemeiből kialakított egyedi saját stílust sugároz. A szálloda 272 szobája - ebből 13 lakosztály - szélessávú internet elérhetőséggel, személyre szabott és ... Bővebben


Szállás Budapest Belvárosban (V. kerület)

Szállás Budapest Belvárosban (V. kerület)

Luxus kényelem a belváros szívében, 50 méterre a Vörösmarty tértől! Budapest 5. kerületének közepén,a Dunától pár perc sétára 2, 4, 6 fős teljesen felszerelt apartmanokkal várjuk! Központi elhelyezkedésű, mégis csendes, ideális pihenőhely egy hosszú, városnézéssel töltött nap után. Egyedi design, ... Bővebben


Hotel Sofitel Budapest Chain Bridge

Hotel Sofitel Budapest Chain Bridge

Luxus hotel Budapest szívében, a Duna partján. A hotelben 350 légkondicionált szoba, melyből 54 lakosztály, áll a vendégek rendelkezésére, csodálatos kilátással a Lánchídra és a várra. Bővebben


Anna Hotel*** Budapest

Anna Hotel*** Budapest

Az Anna Hotel Budapest a XI. kerületében, idilli környezetben helyezkedik el. A hotelt körülölelő gyönyörű kertnek köszönhetően vendégeink a béke szigetén érezhetik magukat, a főváros hangos forgatagától néhány perc távolságban. A hotel a főváros egyik legújabb szállodája és nyitása óta célja, hogy ... Bővebben


Danubius Hotel Gellért

Danubius Hotel Gellért

Budapest egyik legszebb szecessziós épülete a Duna-parton, a Gellért-hegy lábánál. A híres Gellért Fürdőhöz közvetlenül csatlakozó patinás szálloda hangulatos belső terekkel nyújt kényelmet és kikapcsolódást. Ki sem kell tennie a lábát a szállodából, hogy megtapasztalja a világhírű Gellért fürdő ... Bővebben


Prestige Hotel**** Superior Budapest

Prestige Hotel**** Superior Budapest

A Budapest belvárosában 2015 áprilisában megnyílt Prestige Hotel Budapest visszaidézi a boldog békeidőket. A nagypolgári épület a 19. századból Hild József építész munkáját dicséri, aki a reformkor és a klasszicizmus legnagyobb alakjaként vonult be a történelembe. Csodálatos építészet és isteni ... Bővebben
A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!


Országos Széchenyi Könyvtár

Szilveszter

Szolgáltató

Beatrix Hotel
Beatrix Hotel
 • Budapest
 • II. kerület
MareTour Yachting
MareTour Yachting
 • Budapest
 • II. kerület
Pont Tours Utazási Iroda
Pont Tours Utazási Iroda
 • Budapest
 • II. kerület
Hotel Panda
Hotel Panda
 • Budapest
 • II. kerület
Tárogató úti Színpad
Tárogató úti Színpad
 • Budapest
 • II. kerület

Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG
Buda-Nyéki Középkori Királyi Vadászkastély épületmaradványai Budapesten

Legjobb élmények

Magyar Nemzeti Múzeum - interaktív múzeum látogatás
Corvina kiállítás
Nézze meg Budapestet az Óriáskerékről! Felejthetetlen látvány, kihagyhatatlan élmény!
A Csodák Palotája élmény minden korosztálynak!
A vezetés élménye! Várjuk a Közép-Európában egyedülálló autóverseny szimulátor központunkban!
Csobbanjon velünk a Dunába! Kétéltű buszos városnézés Budapesten.
12.000 feletti
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
több mint 17.000
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1.000 feletti
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2018 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket