Dino Expo 2019. Nyílt Napok Iharkúton a dinoszaurusz-lelőhelyen

Dino Expo 2019. Nyílt Napok Iharkúton a dinoszaurusz-lelőhelyen


A tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén is megrendezésre kerül a DinoExpo, mely során meglátogatható az iharkúti dinoszaurusz-lelőhely, és az ott folyó ásatás. A lelőhely szomszédságában lévő településeken (Németbánya, Bakonyjákó) a dinoszauruszokhoz és a kutatáshoz kapcsolódó, továbbá egyéb szabadidős és kulturális programokkal egész napos tartalmas elfoglaltságot kívánunk biztosítani vendégeink számára.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

Dinoszaurusz ásatás nyílt napok

A DinoExpo 2019 első napján a Forrás Vendégház parkjában a Bakonyi Csillagászati Egyesület is várja az érdeklődőket meteorit bemutatójukon és számos érdekes programmal!

Minden, a rendezvényre megváltott jeggyel vagy ott elköltött forinttal a bakonyi dinoszaurusz-kutatásokat támogatja!

NYÍLT NAPOK IDŐPONTJAI

  • 2019. július 22. hétfő - eső esetén: július 23. kedd
  • 2019. július 25. csütörtök - eső esetén július 26. péntek
  • 2019. július 27. szombat - eső esetén július 28. vasárnap

Eső, rossz idő esetén mind a szervezőket, mind a regisztrált résztvevőket előző este e-mailben értesítjük a program elhalasztásáról!

Amennyiben az időjárás hirtelen rosszra fordul (pl.: vihar esetén), a szervezők fent tartják a jogot, hogy a programot megszakítják, és nem indul el az adott turnus a lelőhelyre a résztvevők biztonságának érdekében. Ez esetben a részvételi díjat visszafizetjük és a németbányai Faluházban egy interaktív előadás keretei között bemutatjuk a lelőhely érdekességeit díjmentesen.

REGISZTRÁCIÓKÖTELES PROGRAMOK

  • Felnőtt jegy: 1500 Forint
  • Gyermekjegy (6-14 éves korig): 1000 Forint
  • 6 éves kor alatt ingyenes!

Amennyiben a regisztráció során valamilyen akadályba ütközne, vagy szeretné azt lemondani/módosítani: kérjük, jelezze nekünk e-mailben!

DinoExpressz – vonatos kirándulás az iharkúti dinoszaurusz-lelőhelyre

Németbánya északi határáról kisvonat szállítja a legfeljebb 50 fős csoportokat vadregényes erdei úton az egykori iharkúti bauxitbánya szélére. Innen vezetett túra indul a bánya belsejében fekvő dinoszaurusz-lelőhelyre, útközben megismerkedhetnek a helyi bauxitbányászat múltjával, illetve a lelőhely felfedezésével.

Az ásatás helyszínén a kutatócsoport egyik tagja mesél az ásatás menetéről, a legfontosabb tudnivalókról, az érdekességekről, a feltárás melletti asztalokon pedig megtekinthetőek lesznek az idei évben előkerült legszebb leletek is. Ezután a kisvonat visszaszállítja a vendégeket Németbánya határába. 

A kisvonat útja mindkét irányba nagyjából 10 perc, a lelőhelyre vezetett túra (a vonat megállója és a lelőhely közötti sétával együtt) pedig körülbelül 60-70 perces; a teljes program tehát másfél órás elfoglaltságot biztosít. Parkolás közvetlenül a kisvonat indulási helyszíne mellett lehetséges.

További, bővebb információk (hasznos tudnivalók, jegyvásárlás, parkolási lehetőség, térképes útvonal, stb.) honlapunkon olvashatóak.

Geotúra Bakonyjákón - Földtörténeti Időutazás

"Mesél a Bittva patak földtörténeti múltunkról és az itt előforduló élővilágról “ címmel hívom ebben az évben a túrázni vágyókat, hogy közösen találjuk meg a meanderező patak titkait, a kiszélesedő völgytalp változatos kőzetvilágát kutathatjuk, letűnt tengerek üledéki tárulnak elénk gazdag vízparti növény és állatvilággal.

A bakonyi legelők nyugalma, a gyurgyalagok fészkelőhelyét és hazánk legszínesebb madarainak levegőtáncát csodálhatjuk meg. A völgyet elhagyva felmászunk egy sziklaszirtekkel díszített hegytetőre, hogy egy letűnt tenger élővilágát kutathassunk fel a kőzetben, és Bakonyjákó völgyének festői panorámáját is megcsodálhassuk!" A túrán zárt túracipőre, fejfedőre és folyadékra minden résztvevőnek szüksége van.

Az útvonal hossza 4-5 km, ami 20 m szintkülönbséget tartalmaz.

Időtartam 3 óra

- Németh Rita, geotúravező -

Parkolás a Forrás Vendégház parkolójában lehetséges. A jegyek megváltása, felelősségvállalási nyilatkozatok aláírása, illetve a már meglévő jegyek felmutatása a vendégház teraszán történik.

További, bővebb információk (hasznos tudnivalók, térképes útvonal, stb.) honlapunkon olvashatóak.

ÁLLANDÓ PROGRAMOK A KÖZELI TELEPÜLÉSEKEN

DINO EXPO - NÉMETBÁNYA

A falu főterén számos stand várja az érdeklődőket:

- A Bakony-Balaton Geopark standja
- Magyar Madártani Egyesület foglalkoztató standja
- Magyar Dinoszaurusz Alapítvány standja

Vásárlási és adományozási lehetőségek:

- az iharkúti őslények maradványainak tudományosan hiteles másolatai
- A bakonyi dinoszauruszok csodálatos világa c. könyv
- iharkúti ősállatokról készült kifestő és poszter
- Kirakodóvásár (inni- és egyszerűbb harapnivalók, dínós pólók, ajándéktárgyak)

Folyamatos filmvetítés Németbányán a Faluház nagytermében (Dinoszauruszok és Vadászaik; Bauxit Expedíció)

Minden Nyílt Napon lesznek előadások a Faluháznál, a bakonyi dinoszauruszokról és a kréta időszaki ősvilágról:

1. előadás 11:00, Ismeretterjesztő előadás gyermekeknek (20 perces)
2. előadás 13:00, Tudományos-ismeretterjesztő előadás (60 perces)
3. előadás 15:00, Ismeretterjesztő előadás gyermekeknek (20 perces)

Az előadások ingyenesek!

DINO EXPO - BAKONYJÁKÓ

A Forrás Vendégháznál további változatos programok várják az érdeklődőket:

  • A Forrás Vendégház parkjában várja a vendégeket a kipróbálható Dino-ásatás, geojátszóház Futó Jánossal és Steierhoffer Erzsébettel, népi kultúránkat megelevenítő betyárprogram kézműves tevékenységekkel a Kostajger Mihály Közhasznú Egyesület közreműködésével, látogatható a gyógy- és fűszernövénykertünk, melynek ízeiből térítésmentesen kóstolhatnak teákat és limonádékat.
  • A geojátszóház programjában településünk határában található kavicsok és a víz lesznek a főszereplők. Hogyan mozgatja a víz a kavicsot? Játszunk együtt! Melyik kavicsra lehet karcolni és melyikkel lehet az üveget karcolni? Csoportosítsuk színük szerint a vízzel mosott kavicsokat! Mindenki elkészítheti a nap kavicsemlékét is.

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Figyelmébe ajánljuk!

Forrás Vendégház
Forrás Vendégház
  • Bakonyjákó

Utazás a középkorba


Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG