Hogy szerettek ők? Híres festők és szerelmeik
Hogy szerettek ők? Híres festők és szerelmeik
A Corvina Könyvtár budai műhelye - Humanizmus, tudás, gazdagság, Mátyás Corvinái a nagyvilágból
A Corvina Könyvtár budai műhelye - Humanizmus, tudás, gazdagság, Mátyás Corvinái a nagyvilágból
Páratlan wellness élmények - tóparti pihenés Gyopárosfürdőn
Páratlan wellness élmények - tóparti pihenés Gyopárosfürdőn
PONTYSHOW - Közép-Európa legnagyobb horgászkiállítása Budapesten!
PONTYSHOW - Közép-Európa legnagyobb horgászkiállítása Budapesten!
Őszi wellness Tisza-tónál: fedezzék fel ezt a csodálatos állat- és növényvilágot!
Őszi wellness Tisza-tónál: fedezzék fel ezt a csodálatos állat- és növényvilágot!
Halloween Sopronban: Természet, kultúra, történelem, gasztronómia és színes programok várják!
Halloween Sopronban: Természet, kultúra, történelem, gasztronómia és színes programok várják!

Programok Ausztria fővárosában Bécsben. Bécs harmadszor kapta meg a világ legélhetőbb városa címet 2011-ben 221 metropolis közül. A bécsi programok könnyen elérhetők a Bécshez közeli magyarországi városokból is. Ilyen város Mosonmagyaróvár, ahol a Thermál Hotel várja a bécsi programok iránt is érdeklődő vendégeket. A szálloda biztos háttér a bécsi programokhoz. Várja Önöket a híres termálfürdő mellett, melynek vizét Európa 5 legjobb gyógyvize közé választották.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Kiállítások, látnivalók Bécsben

Bécsben több mint 100 múzeum található – jelentős, nagy formátumú gyűjtemények, de egész kicsik és különlegesek is.

Bruegel - Egyedülálló Bruegel kiállítás
2018. október 2.-2019. január13.
Művészettörténeti Múzeum

Maria-Theresien-Platz, 1010 Wien

A Bruegel kiállítás idején a Bécsi Művészettörténeti Múzeum mindennap nyitva tart!
Idősebb Pieter Bruegel halálának 450-ik évfordulója alkalmából a Bécsi Művészettörténeti Múzeum bemutatja a világon első nagy monografikus kiállítást a kivételes tehetségű művész életművéről.

Id. Pieter Bruegel már életében az egyik legkeresettebb művésznek számított, ezért munkái már saját korában szokatlanul magas áron keltek el. Halálának 450-ik évfordulója alkalmából a Bécsi Művészettörténeti Múzeum különleges kiállítást szentel a 16. század legjelentősebb németalföldi festőjének. Ez az első nagy monografikus tárlat a világon, amely a festő életművét tekinti át. Napjainkra alig valamivel több mint negyven festmény és hatvan grafika maradt fenn a mester munkái közül. A Bécsi Művészettörténeti Múzeum birtokában lévő 12 táblakép a világ legnagyobb Bruegel festmény gyűjteménye. Ez többek között annak is köszönhető, hogy a Habsburgok már a 16. században felismerték és értékelték Bruegel képvilágának rendkívüli minőségét és eredetiségét, és arra törekedtek, hogy megszerezzenek néhányat a művész presztízsértékű munkáiból.

Szenzációs kölcsönadományok
A bécsi kiállításon látható kereken 90 alkotás az első olyan tárlat, amely áttekintést nyújt az idősebb Pieter Bruegel életművéről: a kiállításon látható majdnem 30 festmény (ami a fennmaradt festői életmű háromnegyedét teszi ki), valamint a fennmaradt rajzok és grafikák fele száz év alatt egyszer adódó alkalom arra, hogy elmerülhessünk a művész komplex képvilágában, és nyomon követhessük stílusának és kreatív alkotói folyamatának, munkamódszereinek alakulását, hogy megismerhessük a képeiben kibontakozó szellemességét és egyedülálló történetmesélő tehetségét. A kiállítás fénypontjai közé tartozik például A halál diadala a madridi Prado Múzeumból, valamint A Bábel tornya építése, amely az amszterdami Boijmans van Beuningen Múzeumból érkezett kölcsönadomány. A legtöbb törékeny fatáblát eddig még sohasem kölcsönözték ki kiállításokra.

Idősebb Pieter Bruegel alkotásairól, amelyek forradalmasították a tájkép- és a zsánerfestészetet, még napjainkban is változatos és egymással ellentétes értelmezések születnek. Képvilágának gazdagsága, és a megfigyelőképesség, az éleslátás, amellyel az embereket megragadja, a mai napig lenyűgözi festményeinek szemlélőit. A tárlat éppúgy teret szentel Bruegel pályafutása elején született rajzainak és grafikáinak, mint a tájképfestészetet érintő újításainak. A kiállítás egy további része vallásos tárgyú képeit mutatja be, egy sor olyan mesterművet, mint A halál diadala és a Dulle Griet, amelyeket kimondottan erre a kiállításra való tekintettel restauráltak.
Belépőjegy a Bruegel kiállításra

Azért, hogy minél kellemesebbé tegyük a kiállításra való bejutást, a látogatónak a különleges kiállítás megtekintéséhez egy adott megszabott időablakot kell lefoglalnia.

20 percenként újabb időablak kezdődik.
A kiállításra való bebocsátás csak a lefoglalt időablak keretében lehetséges.
A kiállításon való tartózkodás ideje viszont nem korlátozott.
Az éves belépővel rendelkezők, valamint az olyan vendégek, akik számára az online foglalás nem lehetséges, a Művészettörténeti Múzeum pénztáránál, vagy közvetlenül a múzeumban foglalhatnak időablakot.


Beethoven Múzeum (Beethoven Museum)
Probusgasse 6, 1190 Wien

Nagy Beethoven Múzeum
A 19. kerületben a heiligenstadti Probusgasse 6 szám alatt már létező Beethoven lakást 2017 novemberében a csupán 40 m²-es emlékhelyből nagy, 265 m²-nyi Beethoven Múzeummá bővítették.

A lenyűgöző, modern kiállítási útvonal 14 termen át halad. A bemutatott témakörökhöz tartozik a ház története, Beethoven átköltözése Bonnból Bécsbe, majd itt-tartózkodása - az akkoriban népszerű Heiligenstadt üdülőhelyen, a természet, a zeneszerzés, a pénzkereset, az akkori bemutatók gyakorlata, valamint a zeneszerző hagyatéka.

A kiállított tárgyak között például hallócsöveket láthatunk (egyfajta korai hallókészülékeket), valamint egy hangerősítő dobozt (amelyet a hanghullámok felerősítéséhez a zongorára kellett helyezni). Furcsaságokkal is találkozhatunk: a tojások a zeneszerző heves vérmérsékletét hivatottak jelképezni - a látogatóknak ezekkel kell dobálózni. Egy Liebig nevű cég 1875 után, hogy forgalmát növelje, húskivonat-termékeinek csomagolásába gyűjthető képeket mellékelt. A reklámfogás sikeres volt. A kiállított képsorozat Beethoven Fidelio című operájának tartalmát meséli el. Hallás-szimulátorok teszik lehetővé számunkra, hogy életszerűen megtapasztaljuk Beethoven hallóképességének csökkenését.

A 32 éves Beethoven ebben a házban fogalmazta meg mélységes elkeseredésében a „heiligenstadti végrendeletet”. Ezt a testvéreinek címzett, de soha el nem küldött levelet akkor írta, amikor közölték vele, hogy süketségére nincs gyógyír. Ugyanebben az időben a probusgassei lakásban jelentős műveken dolgozott, többek között a három Op. 31 zongoraszonátán, a Krisztus az Olajfák hegyén című oratóriumon, és az Eroica szimfónián.


100 éves a szecesszió Bécsben

A bécsi szecesszió világhírű képviselői: Gustav Klimt, Egon Schiele, Otto Wagner, valamint Koloman Moser halálának 100. évfordulója alkalmából e korszak felfedezésére hívja a modern kultúra kedvelőit az osztrák főváros 2018-2019-ben.

A  századforduló modern képzőművészeti és építészeti stílusirányzatát országonként váltakozóan hívják Jugedstílnek, Art Nouveau-nak vagy szecessziónak. Az impozáns és a hagyományokkal gyökeresen szakító képzőművészeti, építészeti és zenei irányzat olyan modern kulturális törekvés volt, amely újrarajzolta az osztrák főváros addigi konzervatív arculatát. A modern kulturális stílusirányzatot Klimt, Moser, Hoffmann és még sok más kortárs művész hozta létre Bécsben 1897. április 3-án.

A 2018/2019-es jubileumi kiállítássorozat állandó kiállítása a 13. kerületben található
Klimt Villában tekinthető meg, ahol a világhírű festőművész, Gustav Klimt rekonstruált társalgó szobájába és műhelyébe nyerhetünk betekintést.
Februárban a Kunsthistorisches Museum lépcsőházában alakítják ki az úgynevezett Klimt hidat, melynek köszönhetően Klimt 13 korai munkásságából származó mennyezeti freskóját csodálhatjuk meg testközelből.

Egon Schiele expresszionista festőművész a szexualitás szabad ábrázolásmódjával a mai napig megbotránkoztatja a közönséget: merész és őszinte aktképei Németországban és Angliában
még 100 évvel később is ugyanolyan merésznek számítanak és csak cenzúrázva kerülhetnek bemutatásra.
Schiele leplezetlen aktgrafikái februártól a Leopold Museumban tekinthetőek meg, Otto Wagner életművével és annak politikai és kulturális viszontagságaival pedig március közepétől a Wien Museumban ismerkedhetünk meg.

A 2018/2019-es jubileumi programsorozatot a bécsi Iparművészeti Múzeumban (MAK) található kiállítás zárja, ahol a Koloman Moser, Josef Hoffman és Fritz Waerndorfer által 1903-ban alapított Bécsi Műhely különleges formatervezésű használati tárgyai lesznek láthatóak. A osztrák festő, grafikus és formatervező Kolomon Moser teljes munkásságát felölelő kiállítást 2018 decemberétől tekinthetik meg az érdeklődők.

Események, fesztiválok Bécsben

A bécsi Wiesn Fesztivál - Die Wiener Wiesn-Fest
2018. október 14-27.

Öltsünk dirndlit és bőrnadrágot: október 14-től október 27-ig a bécsi Wiesn fesztivál az idén hetedik alkalommal nyitja meg sátrait a Práterban, a Kaiserwiese réten. Osztrák sör, hazai konyhaművészet, sztárok a népzene és a slágerek világából, valamint sok-sok népviselet biztosítja a jó hangulatot.
A bécsi óriáskerék kulisszája előtt 2018 őszén hetedik alkalommal rendezik meg a bécsi Wiesn fesztivált. A népünnepélyen a népviseletet idéző öltözékek forgatagában úgy istenigazából szórakozhatunk: a három ünnepi sátorban változatos zenei program várja a látogatót. 700 óra élő zene szerepel a programon, minden korosztálynak. A zene élvezetéhez a megfelelő kulináris kiegészítést a hazai sör és a hazai konyha szolgáltatja, a bécsi szelettől a Brettljauseig (ez egy hagyományos paraszti ételekből összeállított hidegtál).

18.30 órától indul az ünnepi sátrakban a Wiesn fesztivál parti, nagyon sok élő zenével. A koncertek szerdától szombatig jegykötelesek.


A 15. bécsi KlezMore fesztivál
2018. november 10.-25.

előadások 13 bécsi színhelyen
A zsidó klezmer zene magával ragadó dallama és felszabadult éneke fellelkesíti hallgatóit. November 10. és 25. között a világ minden tájáról érkezett együttesek zenélnek Bécs színházaiban és zenés klubjaiban, valamint a templomban is.

A fesztivál programján összesen 14 bécsi koncert szerepel. A résztvevők között van például a Moritz Weiß klezmer trió és a Roman Britschgi kvintett, olyan kivételes zenészekkel, mint Diknu Schneeberger és Matthias Loibner.

A Gaußplatzon álló templom méltóságteljes környezetében hangzik el Steve Gander & Friends A Tribute to Leonard Cohen című műsora, amelyben Sistas kórus három nőtagja is szerepel.

A Kroke lengyel klezmer-nagyságai nemrég ünnepelték együttesük fennállásának 25-ik évfordulóját, így ezen az őszön most utólag Bécs is bekapcsolódhat az ünneplésbe. Az Amsterdam Klezmer Band és a londoni Tantz együttes olyan zenét hoz, amire táncolni lehet. Visszafogottabb, de semmiképpen nem kevésbé hangulatos a Klezmer Reloaded featuring Marwan Abado koncertest, valamint Sveta Kundish & Patrick Farrell zenés mesemondó estje.

A Semer Ensemble életre kelti azt a zenét, amely a Semer kiadó jóvoltából a 30-as évek Berlinjében csendült fel: egy rendkívüli est.

A 15. KlezMore fesztivál keretprogramként egy előzetes koncertet kínál a Vienna Klezmore Orchestra zenekarral, három koncertet Pozsonyban, a KlezMoreFestival Lounge a Café Moccában kap helyet, ezen kívül workshopok és felolvasások is várják a látogatókat. A Café Tachlesben a vasárnapi némafilm matinékon régi fekete-fehér filmeket tekinthetünk meg élő zenei aláfestéssel, és egy dzsemmelésre is sor kerül.

Mai világzene
A klezmer intenzív ritmusainak gyökerei a középkori Kelet-Európában keresendők, azoknál a zsidó vándorzenészeknél, akik esküvőkön és más ünnepségeken zenéltek. A hegedű, a klarinét, a fuvola az emberi hangot utánozza, összjátékukból pedig elragadó ritmusú, lenyűgöző dallamok születnek. Számos fiatal művész értelmezi újra játékában ezt a hagyományos zenét. A klezmer már hosszú idő óta világzenének számít.


2018.10.06. - 2019.01.01.
2018.11.16. - 2018.12.16. Advent, karácsonyi vásárok Bécsben

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG
Bécs program 2018. Bécsi fesztiválok, vásárok, kiállítások, rendezvények, események

Könyvtár

Legjobb élmények

Egész évben, minden évszakban szeretettel várjuk tófürdőzésre Hévízen.
Behajtási ünnep a Hortobágyon
Bivalyrezervátum a Kis-Balatonnál! Hívjuk, várjuk!
Hajókirándulások Budapesten minden napszakban minden korosztálynak!
Fedezze fel Gyulát, Magyarország történelmi fürdővárosát!
Darufesztivál a Hortobágyon
11468
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
7798
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1009
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2018 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket