7. FINA Junior Úszó Világbajnokság a budapesti Duna Arénában!
7. FINA Junior Úszó Világbajnokság a budapesti Duna Arénában!
Téged is vár Budapest legnagyobb augusztus huszadikai bulija a Városligetben!
Téged is vár Budapest legnagyobb augusztus huszadikai bulija a Városligetben!
Szeretettel hívjuk és várjuk a Várkert Bazár programjaira Budapesten!
Szeretettel hívjuk és várjuk a Várkert Bazár programjaira Budapesten!
A vakáció alatt minden nap izgalmas programokkal várjuk a gyerekeket és a felnőtteket.
A vakáció alatt minden nap izgalmas programokkal várjuk a gyerekeket és a felnőtteket.
Airshow Budaörsön, légiparádé a levegő királyaival!
Airshow Budaörsön, légiparádé a levegő királyaival!
Tekintse meg kiemelt esemény listánkat!
Tekintse meg kiemelt esemény listánkat!

Elit alakulat, állandó kiállítás a Kárpát-medence leggazdagabb honfoglalás kori temetőiről Miskolcon


2019. április 1-től az épület felújítása miatt egy ideig nem látogatható az Elit alakulat állandó kiállítás Miskolcon, a Herman Ottó Múzeum Papszeri kiállítási épületében.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

Az Elit Alakulat a Herman Ottó Múzeum 2014. október 6-án nyílt, új állandó régészeti kiállítása Miskolcon, a múzeum Papszer 1. sz. alatti épületében. Lévén ma a leggazdagabb magyar honfoglalókról szóló kiállítás, szeretnénk, ha egyszer minden magyar iskolás és nem iskolás ellátogatna ide. Mivel a kiállítás szövegei két nyelven készültek — magyarul és angolul — így azokra a külföldi látogatókra is számítunk, akik kíváncsiak rá, milyenek is lehettek őseink.

A Téma
1986 és 1990 között Észak-Magyarországon, a Bodrogközben található Karos falu határában tárták fel a Herman Ottó Múzeum régészei a Kárpát-medence máig leggazdagabb honfoglalás kori temetőit. Kiállításunk e temetők kutatását és leleteit mutatja be.

Miért Elit Alakulat?
A Karoson feltárt temetkezések közt között kimagaslóan magas a fegyveres férfisírok száma. Az itt talált szablyák, íjak, aranyozott ezüst veretes övek, tarsolylemezek, és más méltóságjelvények alapján úgy tűnik e temetők egy válogatott közösség temetői lehettek. Az itt eltemetett emberek lehettek a honfoglaló magyar fejedelmi kíséret tagjai.

A feltárt sírok között három olyan kiemelkedő személy sírját is megtalálták, akik a mellettük lévő tárgyak alapján nemcsak e közösségnek, de talán a magyar kalandozó hadjáratoknak is a vezetői lehettek. Az ő sírjaikat nevezzük „vezéri” síroknak.

A karosi temetők használatának ideje
A karosi honfoglalás kori temetőkben a halottak mellett talált korabeli pénzek segítségével igen jól meg lehet határozni azt az időszakot, amikor a temetőket használták. Az itt nyugvó embereket a 895-öt követő években temették el, és az utolsó sírok is földbe kerültek a 900-as évek közepén. Kiállításunk e fél évszázad világáról mesél.

A Karoson eltemetettek mellett számos pénzt találtunk. E pénzeket azonban nem fizetőeszközként használták, hanem a ruhára, vagy éppen a lószerszámra varrták fel díszítésnek. A II. temető 15. sírjában fekvő kislány melletti ló kötőfékének bőr szíjaira olyan ezüstpénzeket varrtak fel, melyeket az apja, vagy családjának valamely férfi tagja a 921-22-ben Itáliába vezetett hadjárat során zsákmányolhatott.

Miért hagyták fel a karosi temetőket a 10. század közepén?
A kalandozó hadjáratok során a 10. század közepe felé egyre sűrűsödő kudarcokból, majd az augsburgi csatavesztésből (955) a magyarok ekkoriban uralomra kerülő nagyfejedelme, Taksony (955 k.-972) majd utódai, Géza (972-997) és Szent István király (997/1000-1038) levonták a megfelelő politikai és a haditechnikai jellegű következtetéseket is. Felszámolták a feltételezhető korábbi, Felső-Tisza-vidéki hatalmi központot, s uralmuk súlypontját Esztergom, Székesfehérvár és Óbuda körzetébe helyezték át. A karosi – és a hasonló szerkezetű és gazdagságú, többi Felső-Tisza-vidéki – temető használata a 10. század közepén megszakadt. Feltehetőleg az azokat használó közösségeket 955 után az új fejedelmi hatalom felszámolta, széttelepítette.

A kiállítás felépítése

A kiállítás három teremből áll.

Az első két teremben betekintést nyújtunk a régészet módszertanába, eszközrendszerébe, és sajátos hangulatába is. Elmondjuk, hogy hogyan lehet feltárni egy honfoglalás kori temetőt, bemutatjuk, hogyan lehet az ásatás során készített térképek, rajzok, leírások és fényképek alapján megismerni azt a lehetséges rendet, ami szerint őseink halottaikat eltemették.

A második terem egy régészeti kutatólaboratórium. Itt a karosi temetőkben megismert sírokat „darabokra szedve”, majd a leleteiket csoportokba rendezve igyekszünk az akkori világ lehetséges szabályait kitalálni. Megpróbálunk különböző értelmezési lehetőségeket adni a tárgyak múltjára, használatukra és az azokat használó személyek és közösségek életében betöltött szerepére vonatkozóan.

A harmadik terem egy pihenő- és játékterem, ahol egy családi kvízjáték, kooperációt igénylő ügyességi játékok segítségével feldolgozzuk mindazt az információt, amit az első két teremben megismert a látogató, a jurtában pedig kipihenjük a kutatás fáradalmait.

Szép tárgyak és a felfedezés
Többek szerint elég lett volna magukat a karosi leleteket egy-egy vitrinben bemutatni, hiszen az aranyozott ezüst veretes övek, a veretekkel díszített szablyák, tarsolylemezek, az aranyozott ezüst női hajfonatkorongok, vagy a napkorong jelképével díszített készenléti íjtegez a magyar régészet elmúlt 100 évének és a magyarság történetének legfontosabb és legszebb tárgyi emlékei. Rendszeresen szerepeltek Magyarország vagy Európa nagy múzeumainak kiállításain. A régészeti kutatólaboratórium asztalain mindezeket a tárgyakat azonnal megleli a látogató.

A szép tárgyakon túl a régészeti kutatólaboratóriumban fióktól fiókig vándorolva a karosi honfoglalók világát is megismerhetik vendégeink, úgy, hogy e világ régészeti leletek alapján megismerhető szabályait maga a látogató fedezi fel.

Szabad teret adunk az önálló gondolkodásnak és lehetőséget az egyénre szabott megismerésnek. Mindenki annyit és úgy nyit ki a fiókokból és olyan sorrendben, ahogyan az ő gondolkodása, igényei és tudása azt megkívánják. A felfedezés öröme így újabb és újabb látogatás során más és más területen érheti a látogatót és helyezheti új megvilágításba az eseményeket.

Témáink:

A karosi temetők rendje
A Vezéri sírok
Embertan, a II/52. sírban nyugvó vezér arcának rekonstrukciója
A zsákmány, békeváltság és kereskedelem útján a magyarokhoz került idegen tárgyak
A harcosok fegyverzete, veretes övek és tarsolylemezek
Női viselet
A hitvilág emlékei, temetkezési szokások

Vezérgondolat
A kiállításban megismert régészeti módszerek segítségével nem csak a leggazdagabb honfoglalás kori temetőinket, de akár egy más korszakból származó temetőt, sőt saját korunk világát is megismerhetjük: darabokra szedjük az adott univerzumot, majd a tárgyait és szokásait megfelelő csoportokba rendezve megpróbáljuk a saját szabályait megismerni.

Mindezekről azonban nem csak a régésznek van joga gondolkodni: megteheti ezt a kiállítás látogatója is. A célunk az volt, hogy teret adjunk az együtt gondolkodásnak üzenő-felületek, a kiállításba kihelyezett kérdések és rengeteg értelmezési lehetőség (írásos, tárgyi, vizuális források szabad használata) segítségével.

A megismerés módszere, a kiállítás megélése
A kiállításban a leletanyag kapcsán kérdéseket tettünk fel, melyekre a látogató a választ különböző kiállítási elemek felfedezésével kaphatja meg. E válaszok forrásait a kérdéseknél a témákra (vitrinek és fiókok) való utalások segítik. Az adott kérdésnél található [>04.7; >05.2] – utalás azt jelenti, hogy a választ a 04. vitrin 7 fiókjában és a 05. vitrin 2. fiókjában találja meg.

A kiállítás a látogató által is változik: a látogató maga is tehet fel kérdéseket. Ezeket egy cédulára felírja, és az adott témánál hagyja. A látogatói kérdésekre a választ (a választ adó leleteket és kutatásokat) a még üresen hagyott fiókokban helyezzük majd el, esetenként a látogatókkal közösen végzett projekt eredményeképp.

További ajánlataink

2019.08.20. Augusztus 20 Miskolcon, ünnepi múzeumlátogatás a Herman Ottó Múzeum kiállítóhelyein
2019.08.26. Miskolci programok 2019. Fesztiválok, események, rendezvények Miskolcon
OrgonaPont Fesztivál - orgonakoncert
2019.06.15. - 2019.08.31. Miskolci kiállítások a Herman Ottó Múzeum - Miskolci Galéria intézményeiben 2019-ben
`OROSZ SZEZONOK. SZTÁROK. ARCOK. SORSOK. 1909-1929` Az orosz balett nagyjai- A moszkvai Bahrusin Színházi Múzeum kiállítása
2019.06.15. - 2019.08.31. Miskolci Színészmúzeum kiállítás, Orosz szezonok. Sztárok. Arcok. Sorsok. 1909-1929
2019.08.09. - 2019.09.14. Ezüst Négyszög – Kárpátok Régió Nemzetközi Festészeti Triennále
2019.09.02. 19:00 Miskolci programok 2019. Fesztiválok, események, rendezvények Miskolcon
Pál Feri atya Én-Mi-Mindenki - az önmegvalósítás lehetőségei - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.09.05. - 2019.09.08. Miskolci programok 2019. Fesztiválok, események, rendezvények Miskolcon
Miskolci Sörfesztivál
2019.09.06. 18:00 Miskolci programok 2019. Fesztiválok, események, rendezvények Miskolcon
DVTK Jegesmedvék - HK Dukla Ingema Michalovce - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.05.30. - 2019.09.07. Feledy-ház Miskolc - Pazár Éva képzőművész kiállítása: Talált tájaim - Évgyűrűk
Pazár Éva kiállítása
2019.05.30. - 2019.09.07. Miskolci kiállítások a Herman Ottó Múzeum - Miskolci Galéria intézményeiben 2019-ben
Pazár Éva kiállítása | Az ismert miskolci rajzpedagógus visszatekintő, átfogó egyéni kiállítása
2019.09.20. 20:00 Miskolci programok 2019. Fesztiválok, események, rendezvények Miskolcon
SUPRA HITS GYÜLEKEZETE - A `90-es évek megkerülhetetlen - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.09.27. 19:00 Miskolci programok 2019. Fesztiválok, események, rendezvények Miskolcon
30Y - Resti koncert - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.06.22. - 2019.09.28. Miskolci kiállítások a Herman Ottó Múzeum - Miskolci Galéria intézményeiben 2019-ben
Szalay 110 - Az argentin periódus | grafikai kiállítás
2019.06.22. - 2019.09.28. Grafikai kiállítás Miskolcon, Szalay 110 - Az argentin periódus
2019.09.30. 19:00 Miskolci programok 2019. Fesztiválok, események, rendezvények Miskolcon
Wojciech Waleczek - European Piano Recital 2019 - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.10.04. 19:00 Miskolci programok 2019. Fesztiválok, események, rendezvények Miskolcon
A műanyag kertiszékek élete - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.10.05. 19:00 Miskolci programok 2019. Fesztiválok, események, rendezvények Miskolcon
Wolf Péter és barátai Zene világnapján - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.10.10. 18:00 Miskolci programok 2019. Fesztiválok, események, rendezvények Miskolcon
Dr. Csernus Imre: Interaktív előadás, a nézők kérdései alapján - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.06.21. - 2019.12.31. Miskolci Galéria Rákóczi-ház kiállítás 2019. A Zöldhalom-pusztai Szkíta Aranyszarvas kiállítás
2019.10.20. 18:00 Miskolci programok 2019. Fesztiválok, események, rendezvények Miskolcon
Musical & Miskolc Symphonic - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.10.26. 18:00 Miskolci programok 2019. Fesztiválok, események, rendezvények Miskolcon
Máté Bence- vértelen vadászat - természetfotók kulisszatitkai a világ körül - Generali Aréna - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.10.26. 19:00 Miskolci programok 2019. Fesztiválok, események, rendezvények Miskolcon
Pál Utcai Fiúk akusztik koncert - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.10.30. 19:00 Miskolci programok 2019. Fesztiválok, események, rendezvények Miskolcon
Michael Cooney: Nicsak, ki lakik itt?! - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.06.01. - 2019.12.31. Miskolci kiállítások a Herman Ottó Múzeum - Miskolci Galéria intézményeiben 2019-ben
Dinók Földjén - MezoZOOikum | állandó kiállítás
2019.11.09. 19:00 Miskolci programok 2019. Fesztiválok, események, rendezvények Miskolcon
MAJKA és a 100 Tagú Cigányzenekar / exkluzív show - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.11.15. 19:00 Miskolci programok 2019. Fesztiválok, események, rendezvények Miskolcon
Rákász Gergely - Lords of the Organ III. - Görögkatolikus Általános Iskola - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.11.16. 18:00 Miskolci programok 2019. Fesztiválok, események, rendezvények Miskolcon
Hooligans koncert - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.11.17. 19:00 Miskolci programok 2019. Fesztiválok, események, rendezvények Miskolcon
Killer Queen - Queen Show from London - Művészetek Háza - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.11.29. 18:00 Miskolci programok 2019. Fesztiválok, események, rendezvények Miskolcon
A zene összeköt - László Attila és Ya Ou előadóestje - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.12.27. 19:00 Miskolci programok 2019. Fesztiválok, események, rendezvények Miskolcon
St. Martin Jubileumi koncertje Valóra vált álmok - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.01.01. - 2019.12.31. Pannon-tenger Múzeum látogatás, tárlatvezetés és múzeumpedagógia Miskolcon
2019.01.01. - 2019.12.31. Őserdei ösvényeken, földtörténeti kiállítás a miskolci Pannon-tenger Múzeumban
2019.01.01. - 2019.12.31. Kárpátok ásványai, állandó kiállítás látogatható a miskolci Pannon-tenger Múzeumban
2019.01.01. - 2019.12.31. Múzeumpedagógiai foglalkozások Miskolcon, a Herman Ottó Múzeum 7 csodája
2019.02.16. - 2019.12.31. MezoZOOikum – Dínók Földjén állandó kiállítás - Miskolc, Pannon-tenger Múzeum
Találatok száma: 1

Hunguest Hotel Palota**** Superior

Hunguest Hotel Palota**** Superior

Festői völgyben található hazánk egyik legszebb klimatikus üdülőhelye, Lillafüred. A Hunguest Hotel Palota**** kastélyszálló mára már számos új szolgáltatással bővítve várja kirándulni és pihenni valamint az aktív pihenésre vágyó kedves vendégeket a Bükk-hegység szívében! Bővebben

Kiemelt partner Kiemelt partnerA SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!


TOP szállás

Közeli ajánlatok

HELYNEKEM programok 2019 Miskolc
HELYNEKEM programok 2019 Miskolc
  • Miskolc
2019. augusztus 22.
Miskolci Kamarazenei Nyár 2019
Miskolci Kamarazenei Nyár 2019
  • Miskolc
2019. augusztus 26 - 30.

Figyelmébe ajánljuk!


Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Legjobb élmények

Magas-hegyi kilátó Sátoraljaújhelyen, a Zemplén Kalandparkban
Kabinos kötélpálya a Zemplén Kalandparkban, a Magas-hegyi kilátótól a Szár-hegyre
Bobpálya Sátoraljaújhely, bobozás az ország leghosszabb bobpályáján
Libegő Sátoraljaújhely
Zemplén Kalandpark élmények egész évben
14.000 feletti
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
több mint 17.000
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1.000 feletti
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2019 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket