Kihagyhatatlan élmények várják Szegeden!
Kihagyhatatlan élmények várják Szegeden!
Rigoletto opera előadások a Szegedi Szabadtérin!
Rigoletto opera előadások a Szegedi Szabadtérin!
Rómeó és Júlia előadások a Szegedi Szabadtéri Játékok műsorán!
Rómeó és Júlia előadások a Szegedi Szabadtéri Játékok műsorán!
Apáca Show musical a Szegedi Szabadtéri Játékok műsorán!
Apáca Show musical a Szegedi Szabadtéri Játékok műsorán!
Hegedűs a háztetőn előadások a Szegedi Szabadtérin!
Hegedűs a háztetőn előadások a Szegedi Szabadtérin!

Kass Galéria kiállítás. A Kass Galéria 1985-ben nyílt meg Szegeden, a Vár utcában. A galéria Kass János szegedi születésű, Kossuth-díjas, kétszeres Munkácsy-díjas, Érdemes Művész és Kiváló Művész munkásságát mutatja be.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS!
Friss információkat e-mailben kérhet vagy küldhet.

Időszaki kiállítások

Schreiber-Gyermek-Színház
2018. április 2-ig látható a szegedi Kass Galériában

A miniatűr papírszínházak különleges világát mutatja be a szegedi Kass Galériában látható kiállítás. A papírból készült színházi játékok figurái között megtaláljuk A varázsfuvola, a Csipkerózsika, a Hamupipőke, vagy éppen a Nyolcvan nap alatt a Föld körül szereplőit is.

A 19. századi polgári családok otthonának egyik elengedhetetlen eleme a papírszínház volt: a felnőttek és a gyerekek egyaránt örömmel nézték a papírfigurák által életre keltett színházi darabokat, meséket, operákat. Az eredeti művek alapján tanárok és írók készítették el a kis szövegkönyveket, melyeket aztán a papírfigurákkal lehetett eljátszani. Mind a figurák, mind pedig a díszletek különleges remekművek, melyeket neves képzőművészek terveztek száz évvel ezelőtt.

A Kass Galéria kiállításán a Jacob Ferdinand Schreiber nyomdájában készült papírszínház húsz színpadi jelenetét tekinthetik meg a látogatók. A Schreiber- Gyermek- Színház litografált darabjait 1878-1926 között gyártották. A papírszínház jelenetei Európa-szerte ismertté váltak, a Szegedre érkező kollekció darabjait több generáción át egy egri család őrizte. A tárlaton az érdeklődők többek között A varázsfuvola, a Csipkerózsika, a Hamupipőke, vagy éppen a Nyolcvan nap alatt a Föld körül papírszereplőivel is találkozhatnak.

A tárlat az Egri Dobó István Vármúzeum vándorkiállítása. Kurátor: Császi Irén

Kass, Biblia, Szentek
2018. szeptember 2-ig látható a szegedi Kass Galériában

Negyven év alkotásaiból készült a válogatás.

„A Biblia olyan érték, amelyet soha nem kérdőjelezhetett meg az idő. Alapmű … Minden kor minden embere számára aktuális. A belső parancsok megfogalmazása, amelyeket évmilliókon keresztül kódolt be a természet. Ezeknek önsúlya hozza össze nagy nyomás alatt azt a hatalmas erőt, ami aztán az évezredek tapasztalatait a valláson keresztül törvényekké változtatja át. Ezeknek a törvényeknek meg nem tartása juttatta oda a világot, ahol most van, hogy az emberiség elveszítette minden hitét és reményét.
A tízparancsolat pedig az emberiség közös történetének tíz, felszólító módban, egyszerűen megfogalmazott, letisztult parancsolata. Ezek nem ismerete, nem ritkán tudatos semmibe vétele idézte és idézi elő ma is az emberiség minden kínját. ”
(Kass János)
1966-ban a Madách Imre Mózes című drámájához készített illusztrációk kapcsán kezdett foglalkozni Kass János az Ószövetséggel, a Biblia jelentőségével. Az örökérvényű törvények üzenetét fogalmazta meg a Képek az Ótestamentumból rézkarc-sorozatában.
Az életművet záró, utolsó nagyobb rajzsorozatot is irodalmi alkotás ihlette. A Jean-Paul Sartre Barjone című drámájához 2008-ban készített, különleges tusrajzok eddig még nem jelentek meg nyomtatásban.
A vallási tematika jelen van az 1992-ben készített, Zsidó ünnepek rézkarcsorozat mennyei tisztaságú lapjain.
A tárlat látványos fejezetét képezik a Szent Ferenc és Szent György ábrázolások változatai.
A tollrajztól, a rézkarcon, aquarellen át a töviskoszorús porcelán fej-installációig, szinte minden technikával születtek Kass alkotások bibliai, vallási tematikával. Ezekből válogat a tárlat, melynek különlegessége, hogy a rézkarcokhoz készített ceruzavázlatok az alkotás folyamatába is bepillantást engednek.

Forrás: szervezők

Kapcsolódó időpontok

2018.05.18. - 2018.06.03. Móra Ferenc Múzeum programok 2018 Szeged
2018.01.01. - 2018.12.31. Fekete Ház kiállítás 2018
Találatok száma: 3

Science Hotel**** Szeged

Science Hotel**** Szeged

A Science**** Hotel Szeged a város központjában, 43 design szobával, extravagáns belső terekkel és négycsillagos szolgáltatásokkal várja a város pezsgő kulturális és üzleti élete után érdeklődő ...


Tisza Hotel*** Szeged

Tisza Hotel*** Szeged

A Tisza Hotel egy elegáns belvárosi szálloda, mely a régi romantikus filmek díszletét idéző különleges miliőben kínál kényelmes szállást a belváros szívében. Az elegáns szegedi szálloda, a város és a ...


Szivárvány Panzió

Szivárvány Panzió

Szeged központjától 1 km-re csendes, nyugodt környezetben található a Szivárvány Panzió. Hét darab szobával rendelkezik, melyekben összesen 19 főt tud elszállásolni. A szobák mindegyike fürdőszobával, ...
KeSzeCsüSzoVa
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Kass Galéria kiállítás 2018