Kiállítások Budapesten a Gül Baba Türbében

Kiállítások Budapesten a Gül Baba Türbében

Kiemelt ajánlat
2021. május 4 - 9.

A Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány egyik kitűzött célja, hogy Magyarországon is megismertesse a török művészetet és hagyományokat. A Gül Baba türbéje mellett kialakított kulturális komplexumban a látogatók állandó kiállításon ismerhetik meg Gül Baba életét, valamint a dervis kolostor mindennapjait. Emellett a tárlat bemutatja a Kulturális Központ felújításának folyamatát is.

Gül Babát és a dervis kolostor életét bemutató állandó kiállítás

A TIKA és a Budapesti Történeti Múzeum közreműködésével felállított állandó kiállítás középpontjában Gül Baba történelmi személyisége, a Türbe épületének története, és a XVI. századi, oszmánkori Magyarország bemutatása áll.

Gül Baba

Dzsáfernek hívták, és Veli baba kolostorához tartozó bektasi dervis volt. Veli baba derviskolostora Ulugbey faluban található, amely Isparta Senirkent nevű kerületéhez tartozik. A kolostor iratai között található egy családfa, amely szerint Gül Baba apja, Jalinkilicsoglu Velijüddin, a bölcsek bölcse, Haszan ibn Alinak, azaz Mohamed unokájának a leszármazottja. A családfán nem jelölik Gül Baba születési idejét, csak annyit írnak, hogy apja sok idővel az ő vértanúhalála után hunyt el. Veli dede, „Algéria védőszentje” és Gül Baba, „Buda védőszentje” eszerint rokonok voltak, és ugyanabban a közösségben nevelkedtek. Gül Baba Törvényhozó Szülejmán szultán hívására csatlakozott a budai hadjárathoz, és a vár elfoglalása után, 1541. szeptember 2-án hunyt el. A hagyomány szerint Szülejmán szultán személyesen vitte Gül Baba koporsóját, a halotti imát pedig Ebusszuúd efendi mondta. A budai váron kívül, jelenlegi nyughelyén temették el, ahol valamivel később, 1543-1548 között sírkápolna és kolostor is épült. A török hódoltság után Budán számos oszmán-török épület elpusztult, csak Gül Baba emlékezete és türbéje maradt fenn évszázadokon keresztül. Gül Baba emlékét napjainkban a törökök és a magyarok egyaránt a török-magyar barátság szimbólumának tartják.

Oszmán hadak Magyarországon

1521-ben Szulejmán szultán Magyarország ellen fordult. Bevette az ország déli erődrendszerének kulcsát, Belgrádot, 1526-ban tönkreverte a Magyar Királyság hadseregét Mohács mellett, 1541-ben pedig elszánta magát az ország meghódítására is. Elfoglalta a fővárost, Budát, majd 25 év alatt az ország középső harmadát, a keleti területeken létrejövő Erdélyi Fejedelemséget pedig oszmán függésbe kényszerítette. A török seregek 1683-ban megkísérelték Bécs elfoglalását is, sikertelenül. A keresztény Európa összefogó hatalmai ellentámadásba lendültek, és néhány év alatt visszafoglalták a Magyar Királyság nagy részét, az utolsó területek pedig 1718-ban szabadultak fel. Bár e közel 200 év alatt hivatalosan hosszú évtizedekig béke honolt, a gyakorlatban folyamatosak voltak a kisebb-nagyobb összeütközések, amelyek következtében Magyarország jelentős része elpusztult.

Buda a török korban (1541-1686)

1541. augusztus 29-én Buda török kézre került, s egy új tartomány székhelye lett. Jelentős mennyiségű katona állomásozott benne, akikhez hamarosan polgári lakosság is csatlakozott. Néhány évtized alatt Buda keleties külsőt öltött, s betagolódott az Oszmán Birodalom városhálózatába. Számos minaretből hívták imára a híveket naponta ötször a müezzinek, az utcákon lefátyolozott nők jártak, a pihenni vagy szórakozni vágyók fürdőkbe vagy kávéházakba jártak, a bazárokban pedig folyt a kereskedelem. A középkori város lassan eltűnt, a hódítók új épületeket: bástyákat, iskolákat, kolostorokat és sírkápolnákat, azaz türbéket emeltek.

A gyertyatartó

A kolostorokat gyertyatartókkal (sámdán) és fáklyákkal világították meg. A mevlevi és bektasi dervisek a kolostoraikban meggyújtott gyertyákat perzsa eredetű szóval cserágnak nevezték. A cserág minden kolostorban fontos helyet fog lalt el. Egyes rendházakban külön felelőse volt a gyertyák meggyújtásának és eloltásának. Az elsőt napnyugtakor gyújtották meg, majd ennek segítségével az esti ima után a többit. Az étkező termekben is ugyanígy gyújtották meg a mécseseket, de előbb a sejh vagy a legidősebb dervis (a dede) „mécses-éneket” (cserág gülbangı) mondott, amelyre mindannyian azt kiáltották, hogy Hu („Ő”, vagyis Allah), s csak ezután ültek le az asztalhoz. Ez az ének a gyertya lángja és a kegyelmes Isten dicsőítésének a kifejezése. A gyertyák meggyújtásakor és eloltásakor nem azt mondták, hogy „gyújtsd meg a gyertyát!” ,vagy „oltsd el a gyertyát!”, hanem azt, hogy „ébreszd fel a gyertyát!”, „pihentesd el a gyertyát!” vagy „borítsd be a gyertyát!”. A gyertyát sohasem fújták el, hanem egy kézmozdulattal oltották el a lángját.

A dervisrendek

A tarikat (dervisrend) kifejezés szó szerint helyes irányt, követendő erkölcsöt, (tudat) állapotot és utat jelent, szűkebb értelemben viszont az Isten felé törekvők számára kívánatos szabályrendszert, állapotot és viselkedést fejezi ki. Másképpen fogalmazva: a misztikában a dervisrend az Isten felé törekvés céljából követett életforma, út. Ha valaki be kíván lépni egy dervisrendbe, akkor csatlakoznia kell a rend sejhjéhez, főnökéhez. A fogadalomtétel során a tanítvány köntöst és süveget kap, a felavatás után pedig a sejh irányításával ismeri meg annak a rendnek a szabályait, szokásait és módszereit, amelybe belépett.

A füstölő

A dervisközösségek által lakott kolostorokban a levegő megtisztítására füstölőkben (buhurdán) kellemes illatú fakérget égettek. Néha ezek alatt kis parazsastál is volt. Nevezetes vendégek fogadásakor vagy temetések során egy másik fajta füstölőt használta, amely láncon lógott, és a sejh annál fogva lengette (ezt hívták a „füstölő húzásának”). A szertartási termekben a „füstölő felébresztése” a lélek felemelését, a világi terhektől való megszabadulását, az embernek az égtől való tartozását, s végül az oda való visszatérését szimbolizálja.

A rózsavíz-tartó

A kolostorba érkező vendégeket rózsavízzel fogadták. Az üvegből, kerámiából vagy fémből készült rózsavíz-tartó hosszú nyakú, széles aljú, szűk szájú edény, amely a rózsavíz szórására szolgált. Gyakran a füstölővel együtt, azzal egy készletet alkotva egy tálcán foglalt helyet, s finom ízlésű mintákkal díszítették. Egyes példányok aranyból, ezüstből vagy rézaranyból készültek, s különféle domborításokkal vagy ékkövekkel gazdagon díszítették őket. A rózsa Mohamed prófétát szimbolizálja: a szertartási termekben rózsavizet hintenek, hogy ezzel idézzék meg Mohamed lelkületét és kifejezzék a reményt, hogy közbenjár értük.


2021.05.04. - 2021.05.09.
2021.05.11. - 2021.05.16.
2021.05.18. - 2021.05.23.
2021.05.25. - 2021.05.30.
2021.06.01. - 2021.06.06.

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Figyelmébe ajánljuk!


Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
1023 Budapest II. kerület, Mecset utca 14. (Bejárat a Türbe tér felől)
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG