Budapesti Történeti Múzeum - Vármúzeum
Budapesti Történeti Múzeum - Vármúzeum

Te jössz?! Kiállítás a társasjátékokról 2018. február 15. és 2018 április 29. között a Kiscelli Múzeum templomterében. A társasjátékozás napjainkban virágkorát éli. A kiállításon bebarangoljuk a társasjátékok világát az Országos Kaszinótól a szabadulószobákig, a malomtól a propaganda játékokon át a Catanig. Vigyázat, interaktív!

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy Te jössz?! című kiállításunk 2018. április 4. és 13. között zárva tart. A kiállítás április 14-étől, szombattól látogatható ismét. Megértésüket köszönjük, várjuk Önöket szeretettel!

Mi is az a társasjáték?

Alig több mint 100 éve olyan játékokat neveztek így, mint a bújócska, a zálogosdi, a barkochba vagy a sport és ügyességi játékok. Azóta az elemekből felépíthető-variálható táblák, a játékosok által irányított komplex karakterek, a filmszerűen összetett sztorik korát éljük.

Szimbólumok nyomában

Ki hinné, hogy a malomjáték ábrája a barlangrajzokig visszavezethető? Hogy a világ sorsát arany játéktáblán eldöntő germán istenek, vagy az egyes napok szerencséjét a naptáron való kockázással biztosító egyiptomiak a mai spílerek és gémerek elődjei?

Grafikusok, művészek

A legjobb magyar társasjátékok olyan neves művészek keze alól kerültek ki, mint Bortnyik Sándor vagy Pályi Jenő. Pályi mint a Piatnik alkalmazásában álló grafikus, plakátok és könyvillusztrációk mellett a harmincas-negyvenes években számos társasjátékot is tervezett. Az államosítás után létrehozott Játékfelülbíráló Bizottság szigorú ideológiai ellenőrzése alatt dolgozó grafikusok is szóba kerülnek.

A főváros a játékokban

Hol csak egy-egy helyszínt, máskor egész Budapestet bebarangolhatjuk a táblán. A kártyalapokon és a játékterepen felbukkanó helyek nemcsak a város fejlődésének egy pillanatát illusztrálják, hanem a korszak ideológiáját is tükrözik. Míg a harmincas években hátat fordítva kellett elfutnunk a ’48-as osztrák parancsnok, Hentzi-emlékművétől, addig az államosítás után az Úttörő táborba vezették utunk a budai hegyvidéken játszódó társasok.

KAPCSOLÓDÓ PROGRAMOK:

2018. április 18. szerda 16:30-17:15 // Grafikusok és játékok

Kurátori vezetés a Te jössz?! Kiállítás a társasjátékokról című tárlaton.
A legizgalmasabb társasjátékok olyan neves művészek keze alól kerültek ki, mint Bortnyik Sándor vagy Pályi Jenő: a vezetés során beleshetünk műhelyükbe.

2018. április 28. 10:00 - 20:00 // Játékosok napja vol3.

A hatalmas sikerű első két alkalom után harmadjára is megrendezzük a Játékosok napját a Kiscelli Múzeum Te jössz?! Kiállítás a társasjátékokról című tárlatunkhoz kapcsolódóan. Ezen a napon a kiállítás hosszított nyitvatartással, 20 óráig látogatható.

A Játszóház Projekt közreműködésével megelevenedik a Kiscelli Múzeum oratóriuma, ahol a legújabb és legnépszerűbb mai társasok kipróbálására lesz lehetőség játékos kedvű felnőtteknek, gémereknek és gyerekeknek egyaránt. Játékra fel!

Belépő: 1600 Ft/800 Ft, mellyel a kiállítás is megtekinthető


IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSOK

CSÖNDESEN
Kiscelli Múzeum Oratórium
2018. április 7. – június 24.

kurátorok: Somosi Rita, Szarka Klára
A Budapest FotóFesztivál hagyományteremtő szándékkal minden évben közös gondolkozásra és alkotásra hívja a művészeket egy-egy klasszikus fotográfiai műfajban, kortárs magyar fotográfusok segítségével bemutatva, hogyan is viszonyul a hazai közeg az adott műfajhoz.
A Csöndesen fotópályázattal a csendélet területén született kortárs reflexiókat vizsgáltuk - nyílt felhívásunkra  több száz pályamű érkezett, melyekből a kurátorok választották ki a tárlat anyagát. A kiállítók között a kortárs magyar fotó megannyi irányzata és korosztálya képviselteti magát megmutatva a magyar fotóművészet színes gazdagságát, és a több évszázados képzőművészeti múltra visszatekintő csendélet műfaj izgalmas aktualitását.
A kiállítás a Budapesti Tavaszi Fesztivál programsorozatának a része, a Budapest Fotófesztivál és a Kiscelli Múzeum együttműködésével jött létre.


Megjegyzés az időpontokhoz:

Nyitva tartás:
november 1 – március 31. kedd-vasárnap 10-16 óráig
április 1 – október 31. kedd-vasárnap 10-18 óráig

KeSzeCsüSzoVa
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Kiscelli Múzeum kiállítás Budapest, Te jössz?! Kiállítás a társasjátékokról