Várjuk a történelmi belvárosban található gyönyörű szállodánkban.
Várjuk a történelmi belvárosban található gyönyörű szállodánkban.

Könyvfesztivál Balatonfüred 2017. Füredi Kis Könyvfesztivál

A balatonfüredi Lipták Gábor Városi Könyvtár szeretettel meghívja Önt, családját és ismerőseit a V. Füredi Kis Könyvfesztivál rendezvényeire 2017. április 22-én, szombaton. 2017-ben immár 5. alkalommal szervezzük meg a Füredi Kis Könyvfesztivált. A 2017. évi jubileumi rendezvény témája: Kortárs gyermekirodalom - gyermekeknek és gyermeklelkű felnőtteknek. Ízelítőt adunk a kortárs gyermek- és ifjúsági irodalomból, írók-költők, illusztrátorok közreműködésével. Megzenésített művek, bábelőadások és az irodalomhoz kapcsolódó kézműves foglalkozások színesítik az egész napos rendezvényt.

E-mail cím: [balat...megnézem]
Cím: 8230 Balatonfüred , Arácsi Népház, Lóczy Lajos u. 62.

Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS!
Friss információkat e-mailben kérhet vagy küldhet.

V. FÜREDI KIS KÖNYVFESZTIVÁL 

Balatonfüred, 2017. április 22.

Intézményünk 2013-tól rendezi meg a Füredi Kis Könyvfesztivált, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivállal egy időben. Célunk az volt, hogy - a könyvfesztivál szellemiségét átvéve -  bemutassuk a városunkban élőknek, s az idelátogatóknak a magyar könyvkiadás egy-egy  szeletét, a magyar irodalmi élet kiemelkedően teljesítő szereplőinek munkásságát. Rendezvényünk egynapos, könyvvásárral színesített kulturális rendezvény. Gyermekeknek, az ifjúsági korosztálynak és felnőtteknek szóló könyvbemutatók, beszélgetések, irodalmi játékok, filmvetítés, irodalmi kézműves foglalkozások színesítik a nap kínálatát. A rendezvény ötletgazdája, szakmai tanácsadója dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész, több irodalmi társaság, folyóirat alapítója, tagja.

Díszvendégünk:  a Székelyföldi Legendárium és Fazakas Szabolcs, a Legendárium vezetője. A székelyudvarhelyi alkotó csapat bemutatja a székelyföldi településekről,  a természeti és épített örökségről szóló  könyveket, társasjátékokat, maketteket, DVD-ket, valamint a Szent László Emlékév alkalmából elkészült könyvet és interaktív térképet.

Rendezvényünkön jelentik be, hogy 2018-ban tervezik a Balaton Legendáriumának elkészítését is.

Kiemelt vendégünk a Nők a Balatonért Egyesület, valamint a Tihanyi Legendárium is, akik a Föld Napja alkalmából csatlakoznak rendezvényünkhöz könyvbemutatókkal, játékokkal, rejtvényekkel.

PROGRAM

Figyelmükbe ajánljuk a délután 15.00 órakor kezdődő rendezvényünket, amelyen bemutatkozik a Székelyföldi Legendárium – Székelyudvarhelyről,
valamint a 17.00 órakor kezdődő vetítéssel egybekötött előadást, Zugor Zoltán grafikusművész előadását. Ezen programok nem csak gyerekeknek szólnak!!!!

Helyszín: Balatonfüred – Arácsi Népház (Balatonfüred, Lóczy Lajos u. 62.)

10.00 óra: Köszöntő
Az V. Füredi Kis Könyvfesztiválról és a  kortárs magyar gyermekirodalomról.
Vendégünk : dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész.

10.15 óra: Kerekítő manó és az évszakok.
A „Kerekítő: Ölbeli játékok, mondókák” című könyvsorozat a Naphegy Kiadó gondozásában jelent meg. Szerzői: Jakabosné Kovács Judit drámapedagógus és Kállai Nagy Krisztina illusztrátor.
A zenés-bábos meseműsor családoknak és 2-6 éves korú gyermekeknek szól - a Móra Könyvkiadó ajánlásával. 
Közreműködnek: Gyulai Csaba ütőhangszerek, Nemes Janó fúvós hangszerek, Kovács Judit bábok.

11.00 óra: Terka-meséi – Bábelőadás.
A Terka-mesék/Manó könyvek -  sorozat bemutatása – a  Pagony Kiadó ajánlásával.
Hogyan látja a világot egy négyéves kislány? Erről szól Hohol Ancsa és Boris Juli mesekönyv-sorozata.  A program  óvodásoknak szól.
Közreműködik: Németh Luca bábművész.

14.00 óra: A Tihanyi Legenda – Mesekönyv-bemutató rejtvényekkel, játékkal.
A bemutatásra kerülő könyv: Pintér Pálné: Vadregényes balatoni tündérmesék.
Alsó tagozatos diákoknak ajánljuk a rendezvényt.
A könyvet bemutatja:  Németh Anikó meseterapeuta.

14.30 óra: Gufó és a gombák.  Gufó a fák ünnepén.
A Csimota Kiadó új, óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló  környezetvédelmi mesesorozatának bemutatója, a szerzők közreműködésével.
Bemutatják:  Lanczkor  Gábor költő  és Takács Mari illusztrátor.

15.00 óra: Székelyföldi Legendárium  és a Szent László legendárium.
A székelyudvarhelyi alkotó csapat bemutatja a székelyföldi településekről,  a természeti és épített örökségről szóló  könyveket, társasjátékokat, maketteket, DVD-ket, valamint a Szent László Emlékév alkalmából elkészült könyvet és interaktív térképet.
Elsősorban felső tagozatos és középiskolás diákoknak ajánljuk a rendezvényt.
Közreműködnek: Fazakas Szabolcs, a Legendárium vezetője és munkatársai.

16.30 óra: Vigyázz rám! – A Nők a Balatonért Egyesület bemutatója. Könyvek és társasjáték  a Balatonról. „A Balaton könyve”, „Balatoni Csigamese” kifestő, a „Játékos Balaton” – interaktív játéktér, valamint a „Vigyázz rám!” társasjáték célja, hogy környezettudatos, környezetvédő  balatonivá nevelje a gyerekeket.
Bemutatja: Perger Zoltánné, a NABE csoportvezető. A játékot vezetik: a NABE Arácsi Csoportja tagjai.

17.00 óra: Mik is azok a balatoni mesék? – Mítoszok, legendák a Balaton keletkezéséről.
A ma is élő balatoni mítoszok. Vetítettképes előadás és alkalmi kiállítás Zugor Zoltán készülő könyvének illusztrációiból, mellyel a balatoni mesék, mondák varázslatos világába visz el minket.
Előadó: Zugor Zoltán könyvillusztrátor, vizuális kultúra szakember

18.00 óra: Zabszalma együttes Tavaszváró c. koncertje
A tíz éve Zalaegerszegen alakult Zabszalma együttes két lemezt is készített már saját dalaiból, melyek nagyszerű magyar költők verseinek
megzenésítéséből születtek. A stílusokban gazdag, változatos ritmusú, érdekes hangulatokkal teli műsor igyekszik minden korosztályt megszólítani az unokáktól a nagymamákig, leköti az aprónép és az idősebb korosztály figyelmét is. Az együttes célja a szórakoztatáson felül az ismeretterjesztés, a hangszerek bemutatása és a gyermekek érdeklődésének felkeltése a zene csodálatos világa felé. A legújabb dalokat a hetvenedik születésnapját ünneplő Nagy Bandó András gyermekköltészete ihlette. A versek kiválasztása hálás feladat volt, akár egy időutazás. Felnőttként visszatekintve, gyermeki bölcsességgel üzenhetünk mai önmagunknak...

Zabszalma együttes:
Takács Veronika - ének,
Krisztánovics Vera - fuvola, ének,
Spilák Lili -  basszusgitár, ének,
Nagy Zoltán - szaxofon,
Radics Igor - ütőhangszerek,
Nyakas Péter - gitár

Az V. Füredi Kis Könyvfesztivál kísérő rendezvényei:

Könyvvásár egész nap (10.00 órától 19.00 óráig) a Móra Kiadó, a Csimota Kiadó, a Manó Könyvek Kiadó,
a Pagony Kiadó, a Naphegy Kiadó, a Cerkabella Kiadó, a Scolar Kiadó, stb. könyveiből.
Kiállítás Zugor Zoltán grafikusművész meseillusztrációiból.
Kézműves foglalkozások, játékok:

  • 10.00-től 14.00 óráig irodalmi kézműves játszóház a Tihanyi Legenda Kft., a NABE és Urák Éva szociálpedagógus, kézműves közreműködésével.
  • 14.00-től 16.00 óráig játék a NABE társasjátékaival.
  • 15.00-től 17.00 óráig játék a Székelyföldi Legendárium játékaival.
KeSzeCsüSzoVa
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Könyvfesztivál Balatonfüred 2017. Füredi Kis Könyvfesztivál