Várjuk tihanyi vízparti wellness szállodánkban.
Várjuk tihanyi vízparti wellness szállodánkban.

Várurak, nemesek, kálváriák, egykori német telepesek… A Lóczy Lajos Egyesület túrája Pécsely és Barnag környékén, számos történeti és természeti látnivalóval.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS!
Friss információkat e-mailben kérhet vagy küldhet.

Találkozzunk Pécselyben, a Hosszú utca elején. A falunak ez a része nemesi falu volt (Nemespécsely) – megpróbáljuk ezt elképzelni. Aztán az Örvényesi-sédet kerülgetve felsétálunk a Zádor-forrásig, majd a Zádor-várba, amelyben nem sok öröme telt az építtetőnek...

A várból a hegy északi oldalán jellegzetes dolomitvidéken megyünk le Barnagig, ahol Veszprém megye egyik legértékesebb, különleges kálváriája található, amely az itteni német lakosság óhazájának emlékét őrzi. A faluban elhaladunk egy gályarab-prédikátor emléktáblája mellett (ja, és egy ágyút is tudsz vásárolni, ha még nincs ilyesmi otthon…). Barnagot elhagyva a közeli Vöröstó határában egy újabb, látványos kálváriánál fordulunk visszafelé, és néhány kilométerrel odébb a Hideg-hegynél tökéletes panorámában lesz részünk: itt érünk ki újra a Pécselyi-medence peremére, de a Tihanyi-félszigetet is látjuk egy szokatlan szögből. A hegy déli oldalának szőlői között sétálunk vissza a faluba.

  • Az útvonal hossza: 14 km
  • A túra időtartama: 6 óra
  • Túravezető: Lóczy István
  • Részvételi díj: 1200- Ft / fő
  • Nehézsége közepes. Az útvonalon nincsenek meredek emelkedők, nincsenek nehezen járható szakaszok, a „közepes” megjelölést csak a 14 km-es hosszúság indokolja.

Történelem a kulcslyukon keresztül: miről mesél Dörgicse?

A túra hossza: 13 km, nehézsége közepes, időtartam: 6-7 óra
Találkozás: Dörgicse, Boldogasszony-templomrom (Gernye utca a falu déli szélénél)

Részvételi díj: 1200- Ft / fő
Túravezető: Lóczy István

Dörgicse és környéke biztosan az egyik legérdekesebb, legváltozatosabb vidék a Balatonnál. Három Árpád-kori templommal is dicsekedhet, egy triász sziklafallal, egy ördögszántással, egy barokk kőhíddal, a falutól egy-két kilométerre egy vulkán kráterébe lehet besétálni, van kilátó a dombtetőn, sőt egy másik domb tetején még egy tavat is találunk. Régi templomai jól mutatják az Árpád-kor falvainak kis méreteit, sebezhetőségét, valamint a kegyuraságok gőgös viselkedését. Dörgicsén a világtörténelem is éreztette erejét: az 1600-as években a dörgicsei lelkész kiszabadításáért kis híján tengeri csatára került sor Nápoly mellett, a 19. században pedig a világgazdaság távoli szereplői keserítették akaratlanul is az itteniek életét.
A túra során Dörgicse templomai elmesélik, hogy született meg és épült ki a kereszténység a Balatonnál az Árpád-korban, hogy milyen megoldásokat kellett alkalmazni a templomok építésénél az uraságok miatt, és hogy mi a kapcsolat a papok beiktatása és a nyugati demokrácia születése között. Megemlékezünk egy dörgicsei lelkészről is, akit egy holland admirális szabadított ki a gályarabságból Nápoly környékén a 17. században.
Megcsodáljuk a hagyományos építkezést a faluban, a Kővölgyben megnézzük a környék egyik legszebb triász-kori szikláját, és megnézzük a tetején az ördögszántást.

Ezután némi gyaloglást követően besétálunk egy vulkán kráterébe…

Ettél már dörgicsét? beszélgetünk a megélhetés egykori lehetőségeiről, halászatról, szőlőről és filoxéráról, levenduláról.

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG
Lóczy Lajos Egyesület programok 2018

Könyvtár

Programajánlat

Szolgáltató

Legjobb élmények

A természet élménye a Balaton körül
Balatoni élményekre vágyik, hajózzon velünk!
Barátaink a gyógynövények, látogasson el a Gyógynövény-völgy Látogatóközpontba!
11468
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
7798
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1009
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2018 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket