Várjuk tihanyi vízparti wellness szállodánkban.
Várjuk tihanyi vízparti wellness szállodánkban.
Tihany mellé költöztünk, de változatlan szeretettel várjuk régi és új vendégeinket!
Tihany mellé költöztünk, de változatlan szeretettel várjuk régi és új vendégeinket!

Várurak, nemesek, kálváriák, egykori német telepesek… A Lóczy Lajos Egyesület túrája Pécsely és Barnag környékén, számos történeti és természeti látnivalóval.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS!
Friss információkat e-mailben kérhet vagy küldhet.

Találkozzunk Pécselyben, a Hosszú utca elején. A falunak ez a része nemesi falu volt (Nemespécsely) – megpróbáljuk ezt elképzelni. Aztán az Örvényesi-sédet kerülgetve felsétálunk a Zádor-forrásig, majd a Zádor-várba, amelyben nem sok öröme telt az építtetőnek...

A várból a hegy északi oldalán jellegzetes dolomitvidéken megyünk le Barnagig, ahol Veszprém megye egyik legértékesebb, különleges kálváriája található, amely az itteni német lakosság óhazájának emlékét őrzi. A faluban elhaladunk egy gályarab-prédikátor emléktáblája mellett (ja, és egy ágyút is tudsz vásárolni, ha még nincs ilyesmi otthon…). Barnagot elhagyva a közeli Vöröstó határában egy újabb, látványos kálváriánál fordulunk visszafelé, és néhány kilométerrel odébb a Hideg-hegynél tökéletes panorámában lesz részünk: itt érünk ki újra a Pécselyi-medence peremére, de a Tihanyi-félszigetet is látjuk egy szokatlan szögből. A hegy déli oldalának szőlői között sétálunk vissza a faluba.

  • Az útvonal hossza: 14 km
  • A túra időtartama: 6 óra
  • Túravezető: Lóczy István
  • Részvételi díj: 1200- Ft / fő
  • Nehézsége közepes. Az útvonalon nincsenek meredek emelkedők, nincsenek nehezen járható szakaszok, a „közepes” megjelölést csak a 14 km-es hosszúság indokolja.

Történelem a kulcslyukon keresztül: miről mesél Dörgicse?

A túra hossza: 13 km, nehézsége közepes, időtartam: 6-7 óra
Találkozás: Dörgicse, Boldogasszony-templomrom (Gernye utca a falu déli szélénél)

Részvételi díj: 1200- Ft / fő
Túravezető: Lóczy István

Dörgicse és környéke biztosan az egyik legérdekesebb, legváltozatosabb vidék a Balatonnál. Három Árpád-kori templommal is dicsekedhet, egy triász sziklafallal, egy ördögszántással, egy barokk kőhíddal, a falutól egy-két kilométerre egy vulkán kráterébe lehet besétálni, van kilátó a dombtetőn, sőt egy másik domb tetején még egy tavat is találunk. Régi templomai jól mutatják az Árpád-kor falvainak kis méreteit, sebezhetőségét, valamint a kegyuraságok gőgös viselkedését. Dörgicsén a világtörténelem is éreztette erejét: az 1600-as években a dörgicsei lelkész kiszabadításáért kis híján tengeri csatára került sor Nápoly mellett, a 19. században pedig a világgazdaság távoli szereplői keserítették akaratlanul is az itteniek életét.
A túra során Dörgicse templomai elmesélik, hogy született meg és épült ki a kereszténység a Balatonnál az Árpád-korban, hogy milyen megoldásokat kellett alkalmazni a templomok építésénél az uraságok miatt, és hogy mi a kapcsolat a papok beiktatása és a nyugati demokrácia születése között. Megemlékezünk egy dörgicsei lelkészről is, akit egy holland admirális szabadított ki a gályarabságból Nápoly környékén a 17. században.
Megcsodáljuk a hagyományos építkezést a faluban, a Kővölgyben megnézzük a környék egyik legszebb triász-kori szikláját, és megnézzük a tetején az ördögszántást.

Ezután némi gyaloglást követően besétálunk egy vulkán kráterébe…

Ettél már dörgicsét? beszélgetünk a megélhetés egykori lehetőségeiről, halászatról, szőlőről és filoxéráról, levenduláról.

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

KeSzeCsüSzoVa
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Lóczy Lajos Egyesület programok 2018

Programajánlat

Szolgáltató