A világon egyedülálló 100 Tagú Cigányzenekar koncertje.
A világon egyedülálló 100 Tagú Cigányzenekar koncertje.
Edith Piaf Show Magyarországon!
Edith Piaf Show Magyarországon!
Presser Gábor és Rúzsa Magdi koncertturnéja
Presser Gábor és Rúzsa Magdi koncertturnéja
A huligánok Kaposvárra érkeznek egy hatalmas karácsonyi szuperkoncert keretein belül!
A huligánok Kaposvárra érkeznek egy hatalmas karácsonyi szuperkoncert keretein belül!

Luciano Berio olasz zeneszerző műve az augusztusi Kaposfest programjában. Zenész családból származott, első tanára apja volt. A milánói Verdi Konzervatóriumban Pariban és Ghedini vezetésével tanult zeneszerzést, Votto és Giulini irányításával vezénylést.


Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS!
Friss információkat e-mailben kérhet vagy küldhet.

Luciano Berio: Népdalok

Egy különös “antológia”

Az olasz zenész családból származó Luciano Berio (1925–2003), miután 1951-ben befejezte tanulmányait, Milánóban zongorakísérőként tartotta fenn magát. Ekkor ismerkedett meg az örmény származású, amerikai énekes növendékkel, Cathy Berberiannal, akivel rövidesen összeházasodtak. Az ő számára készült 1964-ben a Népdalok címet viselő sorozat. A ciklus különlegessége többek között abban áll, hogy kíséretét tételenként változó összeállítású kamaraegyüttes adja. Ahogy Berio fogalmazott a darabbal kapcsolatban: „Mindig egyfajta nyugtalanságot éreztem, mikor zongorakíséretes népdalokat hallottam.” E sorozatban éppen ezért fuvola, klarinét, ütők, hárfa, gitár, brácsa és cselló ad rendkívüli, karakterisztikus színeket a rendkívüli daloknak.

A tételek forrása sokféle: „régi felvételekről, nyomtatott antológiákból választottam, vagy népzenészektől, barátaimtól hallottam.” A legkülönfélébb országokból, tájakról származó dallamok sorakoznak a gyűjteményben, a legtöbb tétel szövegét aligha értjük, mégis érezzük, az életről, szerelemről szólnak, elementáris hatásúak, magukkal ragadnak. Az első két dal – Black is the color…, I wonder as I wander – az amerikai népzenész John Jacob Nilestól származik, az előbbi szerelmes, az utóbbi keresztény szövegű. A harmadik dal – Loosin yelav – Cathy hazájából, Örményországból a holdról mesél. A Rossignolet du bois francia eredetű, a szerelmes arra kéri a fülemülét, hogy tanítsa énekelni. Az ötödiket – A la femminisca – szicíliai, halászok feleségei éneklik férjüket várva a parton. A következő két szerelmes dal Berio saját szerzeménye 1947-ből, címük: La donna ideale és Ballo. A nyolcadik tételben – Motettu de tristura – a szardíniai szerelmes a bánatos csalogányhoz hasonlítja magát. Két auvergne-i francia, provanszál nyelvű szerelmes ének következik – Malurous qu’o uno fenno, Lo fiolaire, majd egy azeri dal zárja a sorozatot – Azerbaijan love song – amelyet Cathy jegyzett le hallás után egy kopott hanglemezről.

Online jegyvásárlás az augusztus 15-i koncertekre

Online jegyvásárlás

KeSzeCsüSzoVa
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Luciano Berio Népdalok című műve a Kaposfest műsorán 2017