Országos Közfoglalkoztatási Kiállítás 130 kiállítóval Budapesten a Vajdahunyad várban
Országos Közfoglalkoztatási Kiállítás 130 kiállítóval Budapesten a Vajdahunyad várban
Disznóvágás bemutatók és óriási kolbászvásár, családi programok, folklór műsorok várják!
Disznóvágás bemutatók és óriási kolbászvásár, családi programok, folklór műsorok várják!
Gyulai wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Gyulai wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Kapcsolódj ki Sopronban ősszel is - gazdag programkínálattal!
Kapcsolódj ki Sopronban ősszel is - gazdag programkínálattal!

Luciano Berio olasz zeneszerző műve az augusztusi Kaposfest programjában. Zenész családból származott, első tanára apja volt. A milánói Verdi Konzervatóriumban Pariban és Ghedini vezetésével tanult zeneszerzést, Votto és Giulini irányításával vezénylést.


Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS!
Friss információkat e-mailben kérhet vagy küldhet.

Luciano Berio: Népdalok

Egy különös “antológia”

Az olasz zenész családból származó Luciano Berio (1925–2003), miután 1951-ben befejezte tanulmányait, Milánóban zongorakísérőként tartotta fenn magát. Ekkor ismerkedett meg az örmény származású, amerikai énekes növendékkel, Cathy Berberiannal, akivel rövidesen összeházasodtak. Az ő számára készült 1964-ben a Népdalok címet viselő sorozat. A ciklus különlegessége többek között abban áll, hogy kíséretét tételenként változó összeállítású kamaraegyüttes adja. Ahogy Berio fogalmazott a darabbal kapcsolatban: „Mindig egyfajta nyugtalanságot éreztem, mikor zongorakíséretes népdalokat hallottam.” E sorozatban éppen ezért fuvola, klarinét, ütők, hárfa, gitár, brácsa és cselló ad rendkívüli, karakterisztikus színeket a rendkívüli daloknak.

A tételek forrása sokféle: „régi felvételekről, nyomtatott antológiákból választottam, vagy népzenészektől, barátaimtól hallottam.” A legkülönfélébb országokból, tájakról származó dallamok sorakoznak a gyűjteményben, a legtöbb tétel szövegét aligha értjük, mégis érezzük, az életről, szerelemről szólnak, elementáris hatásúak, magukkal ragadnak. Az első két dal – Black is the color…, I wonder as I wander – az amerikai népzenész John Jacob Nilestól származik, az előbbi szerelmes, az utóbbi keresztény szövegű. A harmadik dal – Loosin yelav – Cathy hazájából, Örményországból a holdról mesél. A Rossignolet du bois francia eredetű, a szerelmes arra kéri a fülemülét, hogy tanítsa énekelni. Az ötödiket – A la femminisca – szicíliai, halászok feleségei éneklik férjüket várva a parton. A következő két szerelmes dal Berio saját szerzeménye 1947-ből, címük: La donna ideale és Ballo. A nyolcadik tételben – Motettu de tristura – a szardíniai szerelmes a bánatos csalogányhoz hasonlítja magát. Két auvergne-i francia, provanszál nyelvű szerelmes ének következik – Malurous qu’o uno fenno, Lo fiolaire, majd egy azeri dal zárja a sorozatot – Azerbaijan love song – amelyet Cathy jegyzett le hallás után egy kopott hanglemezről.

Online jegyvásárlás az augusztus 15-i koncertekre

Online jegyvásárlás

KeSzeCsüSzoVa
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Luciano Berio Népdalok című műve a Kaposfest műsorán 2017