Szeretettel hívjuk és várjuk a Várkert Bazár programjaira Budapesten!
Szeretettel hívjuk és várjuk a Várkert Bazár programjaira Budapesten!
Tisza-tavi tavaszi kalandozások - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát!
Tisza-tavi tavaszi kalandozások - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát!
Húsvéti ünnepi programokra hívjuk és várjuk!
Húsvéti ünnepi programokra hívjuk és várjuk!

Hargita Megyei Farsangbúcsúztató Csíkszentdomokos 2019


A Hargita Megyei Kulturális Központ 1993-ben szervezte meg először a farsangbúcsúztatás szokását bemutató találkozót, melynek résztvevői Hargita megye hagyományőrző csoportjai. Az egész napos bolondos, álarcos mulatság mára az év első felének egyik leglátványosabb eseménye, mely számos érdeklődőt, turistát vonz a térségbe, néprajzkutatók, antropológusok számára pedig gyakori kutatási terep. A rendezvény húshagyókedd előtti szombaton zajlik, a helyszín pedig évről évre változik, minden évben más csoport és faluközössége vállalja a házigazda szerepet. 2019-ben Csíkszentdomokoson lesz a farsangbúcsúztatás. Kapcsolódjon be Hargita Megye Hagyományőrző csoportjainak farsangbúcsúztató játékába. Jöjjön el a megye legvidámabb rendezvényére!

Hargita Megyei Farsangbúcsúztató Csíkszentdomokos 2019
KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

XXVII. Hargita Megyei Farsangbúcsúztató Csíkszentdomokos

2019. március 2.

Csíkszentdomokos  XXVII. Hargita Megye Farsangbúcsúztató házigazdája. A közös farsangi ünnepen a megye hagyományőrző csoportjai vesznek részt és mutatják be településeik jellegzetes farsangi hagyományát, amelyet majd a farsang farkán – ki-ki szokása szerint húshagyókedden, hamvazószerdán – településén is bemutat.

A rendezvény ebben az évben kiegészül egy szamkai konferenciával Farsangi népszokások címmel, amely a farsangtemetést megelőző napon pénteken a Csíkszentdomokosi polgármesteri hivatal tanácstermében lesz.

Szombaton, március 2-án a hagyományőrző csoportok bejárják Csíkszentdomokos egy-egy részét, majd a nagy közös mulatságra összegyűlnek a Márton Áron Általános Iskola udvarán. A következő települések hagyományőrző csoportjai vesznek részt: Alsósófalva, Csíkborzsova, Csíkcsicsó, Csíkmenaság, Csíkszentkirály, Csíkszentsimon, Csobotfalva, Gyergyóditró, Gyergyóremete, Gyergyószárhegy, Kászonaltíz, Szentegyháza és Csíkszentdomokos.

Szeretettel várunk mindenkit, akit szeretne a székelyföldi farsangi hagyományokba, ízekbe belekóstolni.

A rendezvény programja:

Március 1., péntek

13.00 Kiállításmegnyitó: Csíkszentdomokosi farsang Anno - Ádám Gyula 1985–2018 között készült fotóiból. Megnyitja Ferencz Angéla, a HMKK vezetője, közreműködnek Mihály Anna, Kedves Erzsébet, Kristály József csíkszentdomokosi hagyományőrzők.
13.30 Farsangi népszokások – néprajzi konferencia

Meghívott előadók:

  • dr. Pozsony Ferenc: Az erdélyi farsang művelődéstörténeti rétegei
  • dr. Barabás László: A sóvidéki farsangolás
  • dr. Balázs Lajos: A csíkszentdomokosi hengergőzés szokása farsangi szabadosság, erotikus játék, termékenységi- vagy érintéses mágia?
  • dr. Ferencz Angéla: Farsang és böjt a székelyföldi táplálkozáskultúrában
  • Gáll Tímea: Farsangi és böjti ételek

Március 2., szombat

10.00 A csoportok érkezése
11.00 Megnyitó a csíkszentdomokosi Márton Áron Általános Iskola udvarán
12.00 A hagyományőrző csoportok indulása a kijelölt útvonalakra
12.15 A szentegyházi Ördögbetlehem bemutatása a csíkszentdomokosi polgármesteri hivatal dísztermében
16.00 Közös téltemetés és tánc a Márton Áron Általános Iskola udvarán

Ajánló

Nagy szerepe van a farsangtemetés szokásának felújításában és életben tartásában a Hargita megyei hagyományőrző csoportok részvételével zajló találkozónak. Ezek a megyei farsangtemetések évről évre ízelítőt nyújtanak a lokális farsangi hagyományokból, felsorakoztatva az időszak jellegzetes zsánerfiguráit. A csoportok énekelve vonulnak végig a házigazda település utcáin, előadva a saját farsangi játékukat, szokásaikat, melyben igen fontos szerepet kapnak a maszkok, a színjáték és a humor. A farsangtemetés szokásába számtalan jelzés, szimbolikus üzenet és cselekedet szövődik. Régi téltemető és egyben tavaszváró ünnep így tehát az evések, ivások mintájára, a természetet is hasonló bőségre igyekeztek serkenteni. Általánosan előforduló figura a szalmabábu, amelyet helyenként Ilyésnek vagy Dömének neveznek. A szalmabábunak a falun való végigvitele, elsiratása, majd elégetése, eltemetése általánosan ismert motívum. A farsangot jelképező bábut a siratóasszonyok kétértelmű szövegekkel kísérve égetik el. A füst és a tűz a megtisztulásban, a tisztítórítusban játszottak és játszanak mai napig szerepet. Csíkszentdomokoson a farsangtemetést hamubotozásnak nevezik. A gyász és megtisztulás mozzanata egyaránt jelen van a farsangtemetésben. A vidám halottas menetben ott látjuk falvainkban is falubotosainkat, akik a bámészkodókat igyekeznek bekenni. A csíkszentdomokosi farsangtemetési menetet a hamubotosok vezetik, kezükben hamubotot, illetve rúdra húzott savanyúkáposztát tartanak, őket követi a halottszállító szekér, amely két taligára vagy fatalpú szánra szerelt 3-4 méter hosszú létrából álló tákolmány, erre kötik a szalmabábut. A szekér után mennek a halottkísérő és a siratóasszonyok. Az áltemetés mellett megtalálhatók ítélkező játékok is, például a kászoniak a farsangot bikaütéssel búcsúztatják. Kászonban a bikát hídon ütik le, égetik el és ott is táncolják el a farsang utolsó táncát, az égő szalmafonatot a patakba rúgják, hogy a víz elvigye. A nevetés forrása a bámészkodókat vizsgáló orvos, az alkudozó kereskedő, a nagy kaszával hadonászó halál, a vénkisasszony, a megesett leány, az apró vőlegény a hatalmas menyasszony mellett, valamint az ördög és a kecske. Parodisztikus alakoskodásaik, szövegeik egy olyan világot hoznak létre, amelyben a játék és humor segítségével a dolgok visszájukra fordíthatók. A farsang, a szalmabábú égetése ősrégi szokás a Székelyföldön, hagyományosan tavaszváró, hideg telet és gonoszt űző rituálé. Aki bekapcsolódik a farsangtemetésbe, nemcsak a székely vendégszeretet tapasztalja meg és hagyományos tudásba nyer betekintést, hanem közelebb kerül a világ megértéséhez.

Ferencz Angéla néprajzkutató

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!


Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Legjobb élmények

RiverRide Budapest
Lepence Spa Fürdő- és Wellness Központ
Segway túra Zalakaroson és környékén
Balaton Ballooning, hőlégballonos sétarepülések a Balaton felett
Időutazása hívjuk! Ismerje meg, hogy milyen lehetett az élet a középkori Magyarországon!
12.000 feletti
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
több mint 17.000
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1.000 feletti
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2019 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket