Túl a fizika határain. A 19 legjobb mester és shami (diák) mutatja be hihetetlen képességeit.
Túl a fizika határain. A 19 legjobb mester és shami (diák) mutatja be hihetetlen képességeit.

A Somogy megyei Tabon 2 intézmény csatlakozott a Múzeumok Éjszakája országos programsorozathoz, így 2017. június 24-én meghosszabbított nyitva tartással és változatos programokkal várják az érdeklődőket a Magyar Néprajzi Gyűjteményben, a Nagy Ferenc Galériában.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS!
Friss információkat e-mailben kérhet vagy küldhet.

Magyar Néprajzi Gyűjtemény
8660 Tab, Petőfi köz 1.

A tabi Magyar Néprajzi Gyűjtemény kiállítási anyagát az a Csepinszky Mária adományozta a városnak, akinek oroszlánrésze volt az Europa Nostra - díjas szennai falumúzeum létrehozásában is. Nagyapja és édesapja is itt volt gazdatiszt, fiatal korát ő is Tabon töltötte, szoros a kötődése a városhoz. Már gyermekkora óta gyűjtötte a népi használati tárgyakat, eszközöket, ami napjainkra több mint ezer darabot számlál. A kiállítás fontos része a korondi fazekas gyűjtemény, amit az erdélyi Máté Kati család adományozott. 2015-ben Tab és környékének helytörténeti vonatkozású tárgyaival, dokumentumaival bővült a kiállítás. Évente 2-3 időszaki kiállítást hozunk létre: júniusban a Petrus család bélyeges tégla gyűjteményét mutatjuk be.

Programok a Szent Iván-éj jegyében
A szombaton délelőtt 10:00 órától látogatható állandó és időszaki kiállításokhoz (Magyar Néprajzi Gyűjtemény és a Nagy Ferenc Galéria) délután 14:00 órától késő estig "mini" régészeti kiállítás csatlakozik Tab és környékének leletanyagából, majd hagyományőrző kézműves játékra, tűzcsiholásra várjuk az érdeklődőket.

Állandó kiállítás |értékőrzés, kiállítás
Somogyi és erdélyi néprajzi gyűjtemény
Erdély több néprajzi tájegységének textíliái, használati tárgyai kerültek bemutatásra az emeleti kiállító teremben: például a korondi fazekasság számos remeke, melynek jelentős részét Máthé Kati István fazekas családja ajándékozta a tabi gyűjteménynek. A földszinten kapott helyet a somogyi gyűjtemény, amely különösen gazdag textíliákban, a mindennapi élet és a földművelés, állattartás eszközeiben, szerszámaiban. A parasztszoba belsőt a helyi és környékbeli lakosok felajánlásával sikerült létrehozni, amely azóta is folyamatosan bővül. Czinke Imre, Tabon élt fafaragó népművész munkáit is megcsodálhatjuk itt.

Időszakos kiállítás |kiállítás
Tab és környékének régészete : őskortól a középkorig
Bognár Zoltán helytörténeti kutató ideiglenes kiállítása a Koppány-völgy régészeti leleteiről.

14:00 - 17:00 |gyermekprogram, kreatív foglalkozás
Kézműves cicoma
Szabó Endréné Balázs Edittel ékszert, Nagyné Kovács Jolánnal és meglepetés vendégével papírból font dísz- és használati tárgyakat készíthetnek a délután folyamán a látogatók.

Nagy Ferenc Galéria
8660 Tab, Kossuth Lajos u. 93.

Nagy Ferenc műveiből még életében, 1983-ban nyílt állandó kiállítás Tabon, majd 1999-től - a hagyatéki anyaggal gazdagodva -, kibővített és felújított épületben várja látogatóit a Nagy Ferenc Galéria. A művész 1920-ban született, katonaideje alatt kezdett fafaragással foglalkozni. 1954-től nyugdíjazásáig a Népművészek Szövetségének alkotóközösségéhez tartozott. Autodidakta művészként, szülőföldje és lakóhelye, Somogy hagyományaiból indult - munkássága a fafaragás szinte minden műfaját felöleli -, hogy azután erős szobrászi érzékét kamatoztatva eljusson a népművészet és a szobrászat találkozásáig, a nagy léptékű domborművekig és figurális alkotásokig.

Programok a Szent Iván-éj jegyében

Forrás: Múzeumok Éjszakája oldala

KeSzeCsüSzoVa
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
Múzeumok Éjszakája Tab 2017. június 24.