Kedvezményes hétköznapi disznóvágás -  Igazi falusi hangulattal és korlátlan italfogyasztással!
Kedvezményes hétköznapi disznóvágás -  Igazi falusi hangulattal és korlátlan italfogyasztással!

Az idei évben első alkalommal Vác városában szervezett 33. Régi Zenei Napok Fesztivál 2017. június végén páratlan kurzus- és koncertkínálattal várja a historikus régizenei tanulmányokat mesterszinten folytatni kívánó hallgatókat, valamint a régizenét kedvelő közönséget Magyarországról és a határon túlról egyaránt. Kurzust tart a különleges, egyedi énekhangjáról és technikájáról híres Emma Kirkby, Nicholas Claptonnal, a régineze és azon belül is Häydn korának világhírű szakértője. A karmesterkurzust Nicholas McGegan, a régizene nemzetközileg ünnepelt szakértője tartja. A kurzusok központi témája idén Händel Messiás c. oratóriuma lesz. Mindezek alapján túlzás nélkül állítható, hogy erre a hétre a Duna parti város európai régizene egyik fővárosává változik – nagy szeretettel, az egész világról hívjuk és várjuk ide e zene minden szerelmesét!

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK
Cím: 2600 Vác , Migazzi Kristóf tér 1., Püspöki Palota és más helyszínek

Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS!
Friss információkat e-mailben kérhet vagy küldhet.

33. Régi Zenei Napok

2017. június 24. - július 1.

Koncertek

NYITÓKONCERT – EMMA KIRKBY ÉS NICHOLAS CLAPTON KONCERTJE

VÁC - SZŰZ MÁRIA FEHÉREK TEMPLOMA - 2017. 06. 25. 20:00
Nyitókoncert – Emma Kirkby és Nicholas Clapton koncertje
Előadók

Emma Kirkby és Nicholas Clapton
Fábri Flóra – csembaló
Vályi Csilla - gordonka

Emma Kirkby angol szoprán énekesnő egyike a régi zene legismertebb specialistáinak. Művészetét több, mint 100 CD őrzi. Elsősorban a reneszánsz és barokk korszakban mozog otthonosan, de repertoárja Hildegard von Bingen középkori szekvenciáitól Amy Beach amerikai zeneszerzőnő dalaiig terjed. Nem készült szólista karrierre, oxfordi tanulmányai alatt és azt követően kedvtelésből énekelt különböző kórusokban. Alapító tagja volt a Taverner Choirnak, majd 1973-ban kezdődött hosszú együttműködése a Consort of Musicke és az Academy of Ancient Music együttesekkel. Később a világ számos vezető karmesterével és zenekarával készített felvételeket Händel operáiból és oratóriumaiból, Bach kantátáiból, Scarlatti, Haydn, J. Chr. Bach és Mozart műveiből. 1999-ben hazájában „Az év művésze” kitüntetést, 2000-ben a Brit királyság lovagi címét („Dame”), 2011-ben „A Királynő Zenei Díját” kapta, 2007-ben a kritikusok „A világ 20 legnagyobb szopránja” közé emelték. Emma Kirkby hosszú éveken át tanított a Dartington International Summer School, a Guildhall School of Music, a Bel Canto Summer School és a University of Bath-ban, ahol 1994-ben doktorált.

Nicolas Clapton angol kontratenor énekes tanulmányait az oxfordi Magdalen College-ban végezte, majd 1984-ben mutatkozott be a londoni Wigmore Hall-ban. A következő évben a barcelonai Viñas énekversenyen 2 első díjat nyert, 1987-ben pedig az „Angol Dal Díjat” (English Song Award) kapta. Ismertségét elsősorban a kortárs kontratenor, valamint a barokk kasztrált szerepek révén szerezte, 29 ősbemutató (köztük 6 opera) fűződik nevéhez. Fellépett a világ vezető operaházaiban, de közel áll hozzá a romantikus dalirodalom is. Repertoárján Bach és Händel művei mellett Elgar és Vaughan Williams, valamint Verdi Requiemje és Wagner Wesendonck dalai is megtalálhatók. Nicolas Clapton évekig tanított a londoni Trinity College of Music-ban, jelenleg a Royal Academy of Music professzora. Mesterkurzusokat tartott a Dartington International Summer School-ban és a budapesti Zeneakadémián, ahol 2005-ben a „Szabad művészetek doktora” címet kapta. Íróként is aktív, első kötete, „Moreschi, az utolsó kasztrált” címmel 2004-ben, második könyve pedig „Budapest, a zene városa” címmel 2009-ben jelent meg.

Műsor

H. Purcell:
She loves and she confesses too Z.413
O lead me, lead me (Bonvica’s song)
Dear pretty youth – Ária A viharból

J. Blow:
Draw out the minutes
The self-banished

H. Purcell:
What a sad fate is mine
The cares of lovers Z.632
O solitude Z.406

G. F. Händel:
Sarai contenta un dì – kantáta Hwv.156
Cantata IX Conservate, raddoppiate  HWV185 - duett
Tanti strali HWV 197 -duett

J. A. Hasse: "Va cogliendo la mia Clori" – olasz kantáta

H. Purcell:
Három dal
Music for a while
If music be the food of love
An Evening Hymn

G. F. Händel: Lungi da voi - kantáta HWV 126c

Jegyár: 4 500Ft
Kedvezmény:
A Filharmónia Magyarország bérletesei 20% kedvezménnyel válthatnak jegyet!
Váci lakosok részére 50% kedvezmény.

ZÁRÓKONCERT – HÄNDEL: MESSIÁS

VÁC - SZÉKESEGYHÁZ - 2017. 07. 01. 20:00
Zárókoncert – Händel: Messiás
Előadók

Capella Savaria és Purcell Kórus

Klafszky Adriana – szoprán
Szigetvári Dávid – tenor
Thomas Dolié – basszus
Bárány Péter - kontratenor

Vezényel: Nicolas McGegan

Nicholas McGegan karmesterként immár négy évtizede vívott ki nemzetközi rangot magának. Régóta ünneplik, mint „generációjának egyik legkiemelkedőbb barokk karmesterét” (The Independent), és a „18. századi stílus szakértőjét” (The New Yorker). Hírnevét a különböző korból származó zenék kihívásaitól nem megriadó és ismeretterjesztő megközelítésével alapozta meg. A tavalyi évadban volt 30 éve, hogy A Philharmonia Baroque Orchestra zenei vezetője, ezen kívül a Pasadena Symphony vezető vendégkarmestere.
Leginkább mint barokk- és klasszikus szakértőt ismerik. McGegan megközelítésében a művek intellektuális, könnyed, és soha nem dogmatikus hangon szólalnak meg, ez vezetett ahhoz, hogy személyét a világ számos vezető zenekarának vezénylésére felkérték már. Otthonosan mozogva a világ operaházaiban, McGegan új megvilágításba helyezte Händel közel 20 operáját, mint 20 éven át visszatérő művészeti vezető és karmester a göttingeni Händel Fesztiválon (1991-2001), és Mozart számos művét mint a Skót Nemzeti Operaház vezető vendégkarmestere a 90-es években.
Az angliai születésű Nicholas McGegan Cambridge-ben és Oxfordban tanult. Számos szakmai és állami kitüntetése mellett a közelmúltban az amerikai Régizenei Társaság tagjává avatták, emellett a németországi Göttingen díszpolgára. San Fransisco polgármestere Nicholas McGegan Napot tűzött ki, a Philharmonia Baroque-kal végzett munkájának elismeréseként.
2013-ban a San Francisco-i Zeneakadémia tiszteletbeli doktori diplomával tüntette ki.

Jegyár: 4 500Ft
Kedvezmény:
A Filharmónia Magyarország bérletesei 20% kedvezménnyel válthatnak jegyet!
Fertődi lakosok részére 50% kedvezmény.

Mesterkurzusok

Karmester Mesterkurzus
Nicholas McGegan
Aktív hallgatói létszám 6 fő
Időpont: június 24-29. (naponta 10.00-13.00 óra között valamint 15.00-18.00 között)

Ének Mesterkurzus
Emma Kirkby és Nicholas Clapton
Aktív hallgatói létszám 15 fő
Időpont: június 25-30. (naponta 10.00-13.00 óra között valamint 15.00-18.00 között)

Forrás: a fesztivál honlapja


Megjegyzés az időpontokhoz:

A szervezők az időpont változtatás jogát fenntartják!

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Régi Zenei Napok Vác 2017. június 24  - július 1.