Sajtfesztivál Budapest 2019. SZEGA - II. Nemzetek Sajtfesztiválja
Fedezd fel Kajlával Magyarország csodáit!
Fedezd fel Kajlával Magyarország csodáit!
Szeretettel hívjuk és várjuk a Várkert Bazár programjaira Budapesten!
Szeretettel hívjuk és várjuk a Várkert Bazár programjaira Budapesten!
Őszi wellness kikapcsolódás - kedvező árakon ajándék fürdőbelépővel Gyopárosfürdőn!
Őszi wellness kikapcsolódás - kedvező árakon ajándék fürdőbelépővel Gyopárosfürdőn!
Melyek a legnépszerűbb fesztiválok?
Melyek a legnépszerűbb fesztiválok?

Sajtfesztivál Budapest 2019. SZEGA - II. Nemzetek Sajtfesztiválja


25 ország közel félezer sajtkülönlegessége hazánk legnagyobb sajtünnepén! Sajtmennyországban érezhetik magukat azok, akik 2019. október 19-én ellátogatnak a II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiváljára: a világ 25 országából 400 féle sajtot, valamint kiváló borokat kóstolhatnak, megismerkedhetnek a hazai sajtmanufaktúrák termékeivel, színes gasztronómiai és szórakoztató programokban vehetnek részt.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

A SZEGA FOODS BEMUTATJA : II. Nemzetek Sajtfesztiválja

Bár a gasztrokultúra egyre nagyobb teret nyer, azonban a sajtok ezidáig nem kaptak elég hangsúlyos szerepet. Ezen szeretnének változtatni a sajtfesztivál szervezői: megmutatják a közönségnek a legfinomabb külföldi sajtokat, ezzel párhuzamosan pedig versenyeztetik és bemutatják, vagyis erősítik és kiemelik a magyar termékeket.

A II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiválja lehetőséget biztosít a sajtimádók, a gasztronómia szerelmesei, vagy a kíváncsi érdeklődők számára, hogy megismerjék és megkóstolják a legfinomabb külföldi és hazai sajtokat, finomodjon, formálódjon ízlésük. A sajtok mellett helyet kapnak Magyarország kiemelkedő borrégióinak különlegességei is, amelyek nélkülözhetetlenek a finom sajtokhoz. Az egész napos kellemes hangulat mellett szakmai előadásokkal, gyermekeknek interaktív játszótérrel és színvonalas koncertekkel készülünk, hogy minden kikapcsolódni vágyó megtalálja a számára legérdekesebb programot.

Ugyan a rendezők a minőségi sajtfogyasztás népszerűsítését és a nemzeti sajtkultúrák bemutatását tűzték zászlajukra, de kiemelt szerepet szánnak a hazai sajtoknak is. Az eseményen magyar sajtutcát alakítanak ki, melyen bemutatják a magyar kistermelők termékeit, a SZEGA Sajt Kollégiumban szakmai továbbképzési programokat kínálnak a hazai gyártóknak, valamint megválasztják a 2019-es Nemzet Sajtját.

A fesztivál könnyed, de tartalmas kikapcsolódást ígér, melyen minden korosztály és minden érdeklődő megtalálja a számára legizgalmasabb programokat. A legkisebbekről sem feledkeznek meg: kalandpályán jelmezes animátorok segítségével vehetnek részt a sajtkészítés játékos folyamatában; speciális mezítlábas ösvényen, mely több növényféléből illetve többféle állagú fűből áll (fű, lóhere, széna, stb.), juthatnak el az istállóba; tehénfejő versenyen mérhetik össze tudásukat; a sajtkészítés egyes lépéseinek imitálásával kis sajtkorongokat készíthetnek, végig kísérhetik a sajt útját a legelőtől az otthonukig; interaktív mini sajtüzemben tudják kipróbálni a sajtkészítést; végül pedig a Kicsi Gesztenye Klub Show-ján szórakozhatnak.

A korlátlan sajtkóstolás mellett minőségi magyar és külföldi borokat kínálnak a felnőtt vendégeknek, lesznek szakmai előadások a nagyközönségnek, és persze szórakoztató programok, melyek Fűzy Gábor bárzongorista, a Peet Project, majd a Budapest Bár koncertjével zárulnak.

PROGRAMOK

Sajtkedvelő látogatóinknak

– Egész napos sajtkóstolási lehetőség
– Hazai borvidékek kiválóságainak bemutatása
– VI. Nemzetek Sajtversenye – A látogatók interaktív úton szavazhatnak, az általuk legkedveltebbnek ítél sajtra
– Fűzy Gábor bárzongorista
– 18.00 Peet Project zenekar
– 21:30 Budapest Bár

Szakmai látogatók részére

SZEGA Sajtkollégium

Professzionális Sajtgyártási Ismeretek

A SZEGA FOODS csapata oktatási programot szervez a sajtkészítők és sajtkedvelők számára. Az előadások összeállítása során törekedtünk a gyártás fontosabb gyakorlati kérdéseinek elméleti hátterét biztosítani. Francia és hazai vendégelőadóink is ismert és elismert a gyakorlatban is jártas szakemberek. Az előadásokat szeretnénk interaktívan megközelíteni, amely azt jelenti, hogy előadóink készségesen válaszolnak a felmerülő kérdésekre.

Az részvételi díj bruttó 50.000 Ft/fő, amely a programon való részvétel mellett tartalmazza a belépést a II.NEMZETEK SAJTFESZTIVÁL rendezvényre.

A rendezvényre a helyek limitáltak, betöltésükre a jelentkezések sorrendjében kerül sor. Jelentkezés a megadott elérhetőségeken

A SAJTGYÁRTÁS HELYES FOLYAMATA, TECHNOLÓGIAI ÉS HIGIÉNIAI MEGFELELÉSE

Márkus Gyuláné – Élelmiszeripari mérnök és tejipari szakoktató

A panelben a receptalkotástól kezdve bemutatjuk egy sajtfajta kifejlesztésének folyamatát, és az ehhez tartozó dokumentációs elvárásokat. Kitérünk a gyártmánylapok, nyomon követés, címke és kötelező felirat készítés, helyes önköltség számítás és higiéniai megfelelés témakörére egészen a végtermékig. A panel fontos része a gyártás legfontosabb higiéniai alapkövetelményeinek átadása a gyakorlatban. Taglaljuk a gyakran előforduló gyakori higiéniai problémákat.

A sajtgyártás technológiája; sajtgyártás műveleteinek végrehajtása, figyelemmel a készítendő sajt típusára. A műveletek célirányos elvégzése közben elkövethető hibák és a végtermék minősége közti összefüggések

A TRAPPISTA SAJT, GYÁRTÁSÁNAK IRÁNYELVEI, GÉPEI ÉS BERENDEZÉSEI

Bognár Gábor – tejipari szakmérnök

A Trappista Magyarországon a legnagyobb mennyiségben gyártott és fogyasztott sajt. Ezért a magyarok sajtjaként is ismert. Sajnos a határainkon túl lényegében ismeretlen ez a jobb sorsra érdemes sajt. Minősége jócskán elmarad a lehetőségektől és a fogyasztói elvárásoktól is. Kis túlzással az is mondható, hogy ahány gyártó, annyiféle minőségben kapható.

Jogszabályilag jól definiált termék, amely helyes gyártása során megkülönböztető jelölés viselésére is lehetőség lenne, de ezt mégsem használják ki a gyártók. Pedig egy jó Trappista sajt jobb üzleti lehetőséget is biztosíthat készítője számára, legyen az kistermelő vagy nagyüzem. Ehhez ismernünk kell a történetét, a jogszabályi hátterét, az üzemméretnek megfelelő gyártástechnológiai irányelveket, valamint gépeit, berendezéseit.

A HATÓSÁGI ELLENŐRZÉS TAPASZTALATAI A KISTERMELŐI TEJTERMÉK ELŐÁLLÍTÓKNÁL

Dr. Helik Ferenc – Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Élelmiszerlánc-biztonsági és Ellenőrzési Elnökhelyettes

A tejtermékek gyártása így a sajtgyártás is kiemelt része az élelmiszerlánc-biztonságnak és az ehhez tartozó jogszabályi megfelelésnek. Az előadás során betekintést nyerhetünk a kistermelői tejtermék előállítás jogszabályi hátterébe. Megismerhetjük a hatósági ellenőrzés szempontjait, és az ellenőrzés menetét. Feltárjuk a gyakoribb hiányosságokat. Megválaszoljuk azt a kérdést, hogymit tehet a termelő?, illetve bemutatjuk a jó higiéniai gyakorlat fontosságát, és a nyomon követési rendszer alapjait.

A SAJTOK, MINT FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZEREK ÉS A TEJIPARI ÉLELMISZERHAMISÍTÁS

Prof. Dr. Csapó János – MTA doktora, egyetemi tanár, okleveles vegyész, okleveles állattenyésztő mérnök

Miért funkcionális élelmiszerek a tej és tejtermékek, valamint a sajtok?

A funkcionális élelmiszerek olyan alkotóelemeket tartalmaznak megfelelő mennyiségben, amelyek pozitívan hatnak az életfunkciókra, hozzájárulnak a betegségek megelőzéséhez, egészségvédő hatást fejtenek ki, összességében pozitív hatással vannak az emberi szervezetre. Az előadásban vizsgáljuk, hogy miért funkcionális élelmiszerek a sajtok, illetve ennek milyen következményei vannak a fogyasztók számára.

A tej és tejtermékek valamint a sajtok hamisítása, és a hamisítás kimutatására alkalmas módszerek

A jó minőségű tej és tejtermék mentes a szennyeződésektől, az antibiotikumoktól, a kellemetlen szagtól és íztől, a patogén mikroorganizmusoktól, szomatikus sejtszáma és összcsíraszáma alacsony, nem tettek hozzá vizet, nem vettek el belőle zsírt, semmiféle egyéb anyagot nem kevertek hozzá, jó az illata, a tejre jellemző íze van, és összetétele megfelel a normális tej összetételének. Mivel a tej viszonylag drága és keresett élelmiszer, a tejhamisítás ma sem szünetel, hisz sok helyen napi gyakorlat a vizezés elfedése só hozzáadásával, esetenként étolaj hozzáadás a tejhez zsírtartalmának növelésére. Jelentős mennyiségben hamisítják a tejből készült rendkívül drága sajtokat. A wisconsini sajtokat olcsó zsírokkal hamisították, a kiváló minőségű, éppen ezért keresett és nagyon drága sajtokat pedig ma is próbálják utánozni, holott ezek minősége meg sem közelíti az eredetiét. Előadásunkban szólunk a különféle állatfajoktól származó tejek és az anyatej hamisításáról, a szójatejről a tehéntejben, a savó és az író kimutatásáról, a tej vizezéséről és annak kimutatásáról, a tej és tejtermékek hő kezeltségének meghatározásáról, és a gyulladásos tőgyből származó, valamint a fogyasztásra alkalmatlan, romlott tej mennyiségének kimutatásáról.

SAJT ÉRLELÉS TUDOMÁNYA és MŰVÉSZETE

Denis HALLE – francia sajt technológus és termékfejlesztő, a CF&R Vire sajtgyár minőségbiztosítási vezetője

A sajt érlelés a sajtgyártás kiemelt fontosságú területe. Az érlelés folyamán alakul ki a végleges textúra és ekkor tudjuk kialakítani a sajt ízét. A sajt érése egy komplex biokémiai folyamat, amely során az édes puha aludttejből a legkülönbözőbb gasztronómiai kincsek fejlődnek. A só bekerül a sajttésztába és a kéreg szilárdabbá válik. Ezzel egy időben a sajt tészta íze, színes és állaga egyenletesen változik.

Az előadás tervezett tematikája a következő:

 •     az érlelés biokémiai folyamata
 •     az érlelési alap kémiája
 •     az érleléshez szükséges anyagok
 •     az érlelés külső tényezői
 •     az összetevők fejlődése az érés során
 •     az érlelési technológia fejlődése és az érlelési folyamat lehetséges gyorsítási mechanizmusai
 •     az éréshez kapcsolódó hasznos mikroorganizmusok
 •     a mikrobiológiai interakciók jellemzői
 •     az érlelési környezet különböző sajttípusoknál (érlelt lágy sajtok: camembert, mosott kérgű sajtok: Pont l’Evêque, kék penészes sajtok: roquefort, kemény sajtok (utómelegítés nélkül): cheddar, kemény sajtok (utómelegítéssel): emmentáli, comte

SAJTÉRTÉKELÉS EGY KERESKEDŐ SZEMÉVEL –ÉS A SZAKÉRTŐI SAJTKÓSTOLÁS

Gábossy Ádám főszervező – és az előadók

A sajtgyártás célja mindenekelőtt a sajt eljuttatása a fogyasztókhoz, az értékesítés folyamat. A gyártó közvetlen értékesítése és nagykereskedőn keresztüli közvetett eladás során is hasonló szempontrendszer érvényesül. A panel során szeretnénk bemutatni, hogy melyek a legfontosabb szempontok és elvárások, amelyeket a mai sajtpiac támaszt a gyártók felé. A panelben kitérünk továbbá a professzionális sajtértékelés és kóstolás folyamatára a gyakorlatban az VI. Nemzetek Sajtversenyének nevezett hazai sajtjain keresztül, amelynek fontos része az elsődlegesen észrevehető sajthibák kiszűrése.

VI. Nemzetek Sajtversenye – Nemzet Sajtja választás

A fesztivál során hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetek Sajtversenye, amelynek során az európai sajtgyártó nemzetek és az Egyesült Államok kiválasztott sajtjai versenyeznek a fődíjért. A nemzetek sajtjait a nagykövetségekkel és szakmai szervezetekkel együttműködve választottuk ki.

Magyarországot a 2017-es évben a Nemzet Sajtjának választott BARACSKAI FÉLKEMÉNY sajt képviseli, amely 2019-ben bronzérmet nyert a Mondual Du Fromage nemzetközi sajtversenyen.

Szavazni a helyszínen lehet október 19-én a Nemzetek Sajtfesztivál applikáción keresztül.

A NEMZET SAJTJA

A SZEGA Foods és a Sajtmesterek Nemzetközi Céhének magyar páholya (Guilde Internationale des Fromagers) sajtversenyt szervez magyarországi, és a környező országokban lévő sajtgyártók számára. A verseny a 2019 Október 19-én megrendezésre kerülő II. Nemzetek Sajtfesztiválja alatt kerül lebonyolításra Budapesten a Folyondár utcai Sportközpontban.

A verseny célja a kis- és közepes méretű termelők sajtjainak bírálata és értékelése. A verseny győztese lehetőséget kap, hogy részt vegyen a Mondual Du Fromage Franciaországban megrendezésre kerülő nemzetközi sajt világversenyen, valamint a győztes termék csomagolásán feltűntetheti a NEMZET SAJTJA 2019 védjegyet. A versenyen induló termékeket (különösképpen a díjazottakat) a fesztivál vendégeinek is bemutatjuk.

A versenyen részt vevő termékek rövid írásbeli értékelést kapnak, amely célja, hogy segítse a gyártókat termékük tökéletesítésében.

A verseny elbírálását magyar-francia szakmai zsűri irányítja.

A versenyre emailen keresztül lehet jelentkezni a hivatalos jelentkezési lap letöltésével.

A versenyre való jelentkezés határideje: 2019. Szeptember 30.

A nevezőket kérem, hogy jelentkezésüket a Verseny Szabályzat tiszteletben tartása mellett tegyék.

SZEGA SAJT AUKCIÓ

A borokhoz hasonlóan a sajtok világában is születnek rendkívül különleges egyedi tételek. Egyediségük eredeztethető egy különleges alapanyag hozzáadásától, speciális gyártási kultúra alkalmazásától vagy például a különleges érlelési eljárástól. Legtöbbjüket nem hozzák kereskedelmi forgalomba vagy csak nagyon kis mennyiségben speciális alkalmakra.

A rendezvény ideje alatt a délután folyamán sor kerül Magyarországon először és egyedülállóan sajt aukcióra.

Az aukcióból befolyó pénzösszeget teljes egészében karitatív célokra fordítjuk.

Az árverés bevételét a Kórházsuli alapítvány és a Magyar Gyermekmentő Alapítvány között osztjuk szét egyenlő arányban.

Ha szeretnél részt venni az aukción és ezzel támogatni a fenti alapítványokat nincs más dolgod, mint október 19-én eljönni a II. Nemzetek Sajtfesztiváljára, és délután részt venni az aukción.

PROGRAMOK Gyermekeknek

Interaktív programok (játszósarok):

– Boci legelő-Bébi játszó
A legkisebbek se maradhatnak ki a kalandból, izgalmas játszótér 0-6 éves korig

– Mezítlábas legelő
Sétáljunk el együtt az istállóba, nézzük meg milyen sokfajta növényt szeretnek a szarvasmarhák

– Tehénfejés
Tanuljunk együtt a bocikról, próbáld ki velünk milyen érdekes a tehénfejés

– Sajtgurító verseny
Feladat: az óriás sajtkorongokat kell gurítanunk egy akadály pályán, hogy eljuttassuk a célig

– Tejbár- logikai-ügyességi játékok
Társasjátékok, logikai játékok, ördöglakatok, sajt labirintus, fejtőrökkel várjuk az iskoláskorú gyermekeket és vállalkozó kedvű felnőtt látogatóinkat

– Arcfestés, csillámtetkó

10:00-tól Kicsi Gesztenye Klub

11:00-tól megnyitja kapuit a SZEGA mini üzem

– a gyerekek 10 fős csoportokban tanulmányozhatják a sajtkészítés rejtélyeit, betekintést nyerhetnek az egyes folyamatokba

14:00 Vetélkedő

A gyermekek részt vehetnek egy sajtvetélkedőn, ahol a helyes válaszokért cserébe fabatkát kapnak, melyet a végén értékes ajándékokra válthatnak.

Jegyek:

Jegytípusok és mennyiség

Felnőtt jegy (13:00 előtti érkezéssel): 7 999 Ft

Gyermek jegy ( 3-12 év között ): 3 400 Ft

Családi jegy-2 felnőtt + 1 gyerek (3-12 év között): 16 900 Ft

VIPjegy korlátlan italfogyasztás, különleges ételek: 23 000 Ft

Felnőtt jegy (13:00 utáni érkezéssel): 8 999 Ft

Találatok száma: 5

Hotel Memories Budapest**** Rumbachspace Event & Conference

Hotel Memories Budapest**** Rumbachspace Event & Conference

A Hotel Memories Budapest**** 2018 októberében nyitotta meg kapuit, később 2019-ben pedig 4 rendezvényhelyszínnel bővült. A hotel a VII. kerület szívében, a Dohány utcai Zsinagógától 30 méterre, a Deák Ferenc téri metrómegállótól pedig 100 méterre található a Wesselényi utcában található. Bővebben

Kiemelt partner

Continental Hotel Budapest**** Superior

Continental Hotel Budapest**** Superior

CONTINENTAL HOTEL BUDAPEST**** SUPERIOR - A négycsillagos design hotel Budapest történelmi belvárosában a szecesszió és a modern belsőépítészet elemeiből kialakított egyedi saját stílust sugároz. A szálloda 272 szobája - ebből 13 lakosztály - szélessávú internet elérhetőséggel, személyre szabott és business ... Bővebben

Kiemelt partner

Hotel Sofitel Budapest Chain Bridge

Hotel Sofitel Budapest Chain Bridge

Luxus hotel Budapest szívében, a Duna partján. A hotelben 350 légkondicionált szoba, melyből 54 lakosztály, áll a vendégek rendelkezésére, csodálatos kilátással a Lánchídra és a várra. Bővebben

Kiemelt partner

Anna Hotel**** Budapest

Anna Hotel**** Budapest

Az Anna Hotel Budapest a XI. kerületében, idilli környezetben helyezkedik el. A hotelt körülölelő gyönyörű kertnek köszönhetően vendégeink a béke szigetén érezhetik magukat, a főváros hangos forgatagától néhány perc távolságban. A hotel a főváros egyik legújabb szállodája és nyitása óta célja, hogy ... Bővebben

Kiemelt partner

Danubius Hotel Gellért

Danubius Hotel Gellért

Budapest egyik legszebb szecessziós épülete a Duna-parton, a Gellért-hegy lábánál. A híres Gellért Fürdőhöz közvetlenül csatlakozó patinás szálloda hangulatos belső terekkel nyújt kényelmet és kikapcsolódást. Ki sem kell tennie a lábát a szállodából, hogy megtapasztalja a világhírű Gellért fürdő jótékony ... Bővebben

Kiemelt partnerA SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Közeli ajánlatok

Csodák Palotája programok 2020
Csodák Palotája programok 2020
 • Budapest
 • III. kerület
2020. augusztus 10 - 16.
Hétfői programok Budapesten a Csodák Palotájában
Hétfői programok Budapesten a Csodák Palotájában
 • Budapest
 • III. kerület
2020. augusztus 10.
Hőtan ismereti előadások a Csodák Palotájában
Hőtan ismereti előadások a Csodák Palotájában
 • Budapest
 • III. kerület
2020. augusztus 10 - 14.

Hasonló ajánlatok

Hírös Hét Fesztivál Kecskemét 2020
Hírös Hét Fesztivál Kecskemét 2020
 • Kecskemét
2020. augusztus 16 - 23.
Extrém fesztivál 2020 Kunmadaras
Extrém fesztivál 2020 Kunmadaras
 • Kunmadaras
2020. augusztus 20 - 21.
Tihanyi fesztiválok 2020
Tihanyi fesztiválok 2020
 • Tihany
2020. augusztus 20 - 23.

Figyelmébe ajánljuk!

Érdemes felkeresni!

Daubner Cukrászda
Daubner Cukrászda
 • Budapest
 • II. kerület
HungaroRaft Utazási Iroda
HungaroRaft Utazási Iroda
 • Budapest
 • II. kerület

Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Hívjuk, várjuk, jöjjön!

Online jegyvásárlás