Herman Ottó Múzeum és kiállítóhelyei - Miskolc
Herman Ottó Múzeum és kiállítóhelyei - Miskolc

Szent György nap Szombathely 2017. Mozaik Múzeumtúra Roadshow

Mozaik Múzeumtúra Roadshow a Szent György-napi vásáron, a Vasi Skanzenben! A Mozaik Múzeumtúra tavaszi roadshow-jának harmadik, rendhagyó állomása a Vasi Skanzenben, a Szent György-napi vásáron lesz. A kézműves sokaságban mindenki találhat kedvére való programot: a Skanzen két napon át várja az érdeklődőket különféle múzeumi programokkal, foglalkozásokkal, bemutatókkal és koncertekkel.


Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS!
Friss információkat e-mailben kérhet vagy küldhet.

A Szent György-napi vásárt a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum évek óta a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködésben szervezi, amihez  idén a Mozaik Múzeumtúra program is csatlakozott: a hétvégi rendezvényen ennek megfelelően mind a két napon múzeumi programokon, kézműves bemutatókon és foglalkozásokon vehetnek részt a vendégek. Mindkét nap lesz tárlatvezetés a Skanzen házaiban, 11 és 13 órai kezdettel csodálhatják meg a résztvevők a régi lakóépületeket. Az érdeklődők nyitott műhelyekben sajátíthatják el a szövés, kötélverés és fazekasság fortélyait, de lehetőség lesz Sárkányölő Szent György-maszkok készítésére is. Bemutatót és egész napos foglalkozást tart a Retextil Alapítvány, akiknek a jóvoltából például olyan technológiát ismerhetnek meg a résztvevők, mellyel a háztartási textilhulladékból, egyszerű, ősi eljárásokat alkalmazva (fonás, szövés, hurkolás) Retextil fonalat, majd abból berendezési és használati tárgyakat készíthetnek. Azoknak, akik kedvelik az állatokat, a Szombathelyi Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület kedveskedik galambfajta-bemutatóval szombaton, akik azonban inkább a földművelés vívmányai iránt érdeklődnek, megtekinthetik a kiállított mezőgazdasági gépeket.

A kézműves termékek vására mellett mind a két napon izgalmas programokkal várja vendégeit a Skanzen, szombat délelőtt 10 órától például a Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület tart bemutatót a nagyszínpad előtt. Az egyesület 2001-es alakulása óta őrzi, ápolja és reprezentálja a magyar huszárság, ezen belül is kiemelten – az 1889-ben Szombathelyre telepített – 11-es huszárezred emlékeit, hagyományait. Az ő bemutatójukat váltja 10 óra 30 perckor a Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna Egyesület előadása, akik a nyugati gyepűk őrzőinek, a magyar, besenyő és és a kijevi ruszból származó varjág vitézeknek állítanak emléket.

A nagyszínpadon, illetve a színpad előtt folyamatosan váltják egymást a különféle hagyományőrző csoportok: 11 órától a Békefi Antal Népdalkör mutatkozik be, 12-től pedig a Magor Íjász Hagyományőrző Egyesület bemutatóját csodálhatják meg a vendégek.

13:30-tól a Muraszombati Baráti Kör Népdalköre, 14:30-tól pedig az Őrségi Baráti Kör énekkara fog dalolni. 15 órától a nagyszínpadon a Vásártér című produkció ígér különleges élményt: Kovács Géza bábművész előadásával feleleveníti a hajdanvolt piacok hangulatát, amikor még mutatványosok, bábosok járták a vásártereket. A három részből álló előadásban a fából faragott figurák egy hagyományos szoknyás bábszínpad ráncai közül bukkannak elő, a játékot kecskebőr duda és különleges tilinkók kísérik.

A zenének is fontos szerepe lesz a programokon: 15:30-tól a pajtaszínpadon Mészáros Szabolcs dob workshopot tart, 16 órától a nagyszínpadon pedig Szélkiáltó koncert lesz. Az együttes énekes verseket ad elő akusztikus hangszereken, amelyekhez a zenét a tagok írják. A magyar és a világirodalom kortárs és klasszikus költőinek verseit éneklik felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. A szombati nap kavalkádját a kézműves termékek árverése zárja, amelynek keretében a vásárban árusítók egy-egy terméküket ajánlják fel a közönségnek, akik licitálhatnak a portékákra.

Vasárnap is érdemes lesz ellátogatni a Skanzenbe: 10 órától ismét a Magor Íjász Hagyományőrző Egyesület tart bemutatót a nagyszínpad előtt, fél órával később pedig a Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna Egyesület ismétli meg bemutatóját. 11 órától az Aranypatak kórus lép fel a nagyszínpadon, őket váltja fél tizenkettőkor a Gazdag Erzsi Óvoda néptánccsoportja. Délben a Brenner Óvoda néptánccsoportja mutatkozik be, 12:30-tól a Peruška Mária Énekkar szórakoztatja a nagyérdeműt, délután kettőtől pedig a népszerű szentpéterfai horvát együttes, a Koprive tamburazenekar lép fel.

Délután 15 órakor folktrend divatbemutatóval színesített kiállításmegnyitóra várják az érdeklődőket: Szilágyi Irén népi iparművész szűrrátétes gyűjteményének darabjait a kerített házban tekinthetik meg a vásározók. A különleges megnyitón Csapláros Andrea múzeumigazgató és V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár köszönti a vendégeket, majd dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója ajánlja a közönség figyelmébe a régi cifraszűrök ihlette viseleti darabokat.

16 órától Szalóki Ági ad koncertet a nagyszínpadon: a Körforgás című lemez zenei anyagát énekelt versek alkotják, többek közt József Attila, Tamkó Sirató Károly, Szabó T. Anna, Erdős Virág, Jónás Tamás és Garaczi László költeményei. A zeneszerzők, Szalóki Ági és Fenyvesi Márton, színes, izgalmas zenei világot hoztak létre: a dalok a magyar, cigány, afrikai mali és pigmeus, valamint indiai zenei hagyományok mellett a jazz és a könnyűzene forrásából is merítenek.

A vásár vége felé közeledve még lesz egy lehetősége a vendégeknek 17 órától a pajtaszínpadon a különféle kézműves termékekre licitálni, majd fél hatkor a nagyszínpadon ünnepélyes vásárzáró ceremóniával ér véget a 21. Szent György-napi forgatag.

Programok

Kézműves bemutatók és foglalkozások

- Retextil bemutató, egész napos foglalkozás (Retextil Alapítvány)

- Nyitott műhelyek: szövés, kötélverés, fazekasság

- Sárkányölő Szent György maszkok készítése

- Tárlatvezetés a Skanzen házaiban (11.00; 13.00)

- Hagyományőrző csoportok bemutatói

- Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület bemutatója

- Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna Egyesület bemutatója

- Lovaglás és íjászat a Magor Íjász Hagyományőrző Egyesülettel

- Galambfajta-bemutató - Szombathelyi Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület (szombaton)

- Mezőgazdasági gépek bemutatója

2017. Április 22. szombat

 • 10.00 Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület bemutatója - nagyszínpad előtt
 • 10.30 Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna Egyesület bemutatója - nagyszínpad előtt
 • 11.00 Békefi Antal Népdalkör - nagyszínpad
 • 12.00 Magor Íjász Hagyományőrző Egyesület bemutatója - nagyszínpad előtt
 • 13.30 Muraszombati Baráti Kör Népdalköre - nagyszínpad
 • 14.30 Őrségi Baráti Kör énekkara - nagyszínpad
 • 15.00 Vásártér - bábtáncoltatás, vásári bábjáték és bábforgatás három részben
 • Kovács Géza bábművész műsora - kerítettház udvara
 • 15.30 Mészáros Szabolcs dob workshopja - pajtaszínpad
 • 16.00 Szélkiáltó koncert - nagyszínpad
 • 17.30 Kótyavetye – kézműves termékek árverése - nagyszínpad

2017. Április 23. vasárnap

 • 10.00 Magor Íjász Hagyományőrző Egyesület bemutatója - nagyszínpad előtt
 • 10.30 Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna Egyesület bemutatója - nagyszínpad
 • 11.00 Aranypatak kórus (Torony) - nagyszínpad
 • 11.30 Gazdag Erzsi Óvoda néptánccsoportja - nagyszínpad
 • 12.00 Brenner Óvoda néptánccsoportja - nagyszínpad
 • 12.30 Peruška Mária Énekkar - nagyszínpad
 • 13.00 Kótyavetye - kézműves termékek árverése - nagyszínpad
 • 14.00 Koprive tamburazenekar - nagyszínpad
 • 15.00 Kitesszük a szűrét! - kiállításmegnyitó és divatbemutató - kerítettház udvara
 • 16.00 Körforgás - Szalóki Ági gyermekkoncertje - nagyszínpad
 • 17.00 Kótyavetye - kézműves termékek árverése - pajtaszínpad
 • 17.30 Ünnepélyes vásárzárás, díjátadó - nagyszínpad

Együttműködő partnereink:

 • Mozaik Múzeumtúra
 • Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola és Művészeti Iskola
 • Szombathelyi Szépkorúak Szövetsége
 • Szombathelyi Szlovén Önkormányzat

Belépőjegy:
Felnőtt: 1 000 Ft
Kedvezményes (6-18 év közötti gyermek és nyugdíjas): 500 Ft
Családi jegy 5 főig (2 felnőtt és 18 év alatti gyermekek): 2 000 Ft

A Savaria MHV Múzeum és a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara rendezvénye

FELHÍVÁS - Kitesszük a szűrét!

A Szent György-napi kézműves vásárhoz kapcsolódva a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum és a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szűrrátétes pályázatot hirdet. Olyan, saját készítésű szűrrátétes textileket várunk – mellényt, kabátot, stólát, malaclopót, asztalterítőt, asztali futót –, amelyeket készítőjük ízlése vagy a régi cifraszűrök ihlettek.

Kiállításmegnyitó: 2017. április 23. 15.00 - a Szent György-napi vásáron
A kiállítás megtekinthető: 2017. június 18-ig

Zsűri:
Horváth Sándor, a Vasi Skanzen intézményvezetője
Szilágyi Irén népi iparművész
Cebula Anna, a Szombathelyi Képtár igazgatója

A kiállításra beérkezett pályamunkákat a zsűri értékes ajándékokkal jutalmazza.

Leadási határidő: 2017. április 15.
Leadás helye: Vasi Skanzen, Szombathely Árpád u. 30.

Kapcsolódó időpontok

2017.08.01. - 2017.11.05. Vasi Skanzen programok 2017
2017.06.01. - 2017.12.21. Savaria Múzeum programok 2017
KeSzeCsüSzoVa
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Szent György nap Szombathely 2017. Mozaik Múzeumtúra Roadshow

Programajánlat

Vasi Skanzen programok 2017
Vasi Skanzen programok 2017
 • Szombathely
2017.08.01. - 11.05.
Savaria Múzeum programok 2017
Savaria Múzeum programok 2017
 • Szombathely
2017.06.01. - 12.21.

Szolgáltató