Herman Ottó Múzeum és kiállítóhelyei - Miskolc
Herman Ottó Múzeum és kiállítóhelyei - Miskolc
Múzeumok Őszi Fesztiválja - Magyar Nemzeti Múzeum
Múzeumok Őszi Fesztiválja - Magyar Nemzeti Múzeum

Mozaik Múzeumtúra Roadshow a Szent György-napi vásáron, a Vasi Skanzenben! A Mozaik Múzeumtúra tavaszi roadshow-jának harmadik, rendhagyó állomása a Vasi Skanzenben, a Szent György-napi vásáron lesz. A kézműves sokaságban mindenki találhat kedvére való programot: a Skanzen két napon át várja az érdeklődőket különféle múzeumi programokkal, foglalkozásokkal, bemutatókkal és koncertekkel.


Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS!
Friss információkat e-mailben kérhet vagy küldhet.

A Szent György-napi vásárt a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum évek óta a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködésben szervezi, amihez  idén a Mozaik Múzeumtúra program is csatlakozott: a hétvégi rendezvényen ennek megfelelően mind a két napon múzeumi programokon, kézműves bemutatókon és foglalkozásokon vehetnek részt a vendégek. Mindkét nap lesz tárlatvezetés a Skanzen házaiban, 11 és 13 órai kezdettel csodálhatják meg a résztvevők a régi lakóépületeket. Az érdeklődők nyitott műhelyekben sajátíthatják el a szövés, kötélverés és fazekasság fortélyait, de lehetőség lesz Sárkányölő Szent György-maszkok készítésére is. Bemutatót és egész napos foglalkozást tart a Retextil Alapítvány, akiknek a jóvoltából például olyan technológiát ismerhetnek meg a résztvevők, mellyel a háztartási textilhulladékból, egyszerű, ősi eljárásokat alkalmazva (fonás, szövés, hurkolás) Retextil fonalat, majd abból berendezési és használati tárgyakat készíthetnek. Azoknak, akik kedvelik az állatokat, a Szombathelyi Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület kedveskedik galambfajta-bemutatóval szombaton, akik azonban inkább a földművelés vívmányai iránt érdeklődnek, megtekinthetik a kiállított mezőgazdasági gépeket.

A kézműves termékek vására mellett mind a két napon izgalmas programokkal várja vendégeit a Skanzen, szombat délelőtt 10 órától például a Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület tart bemutatót a nagyszínpad előtt. Az egyesület 2001-es alakulása óta őrzi, ápolja és reprezentálja a magyar huszárság, ezen belül is kiemelten – az 1889-ben Szombathelyre telepített – 11-es huszárezred emlékeit, hagyományait. Az ő bemutatójukat váltja 10 óra 30 perckor a Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna Egyesület előadása, akik a nyugati gyepűk őrzőinek, a magyar, besenyő és és a kijevi ruszból származó varjág vitézeknek állítanak emléket.

A nagyszínpadon, illetve a színpad előtt folyamatosan váltják egymást a különféle hagyományőrző csoportok: 11 órától a Békefi Antal Népdalkör mutatkozik be, 12-től pedig a Magor Íjász Hagyományőrző Egyesület bemutatóját csodálhatják meg a vendégek.

13:30-tól a Muraszombati Baráti Kör Népdalköre, 14:30-tól pedig az Őrségi Baráti Kör énekkara fog dalolni. 15 órától a nagyszínpadon a Vásártér című produkció ígér különleges élményt: Kovács Géza bábművész előadásával feleleveníti a hajdanvolt piacok hangulatát, amikor még mutatványosok, bábosok járták a vásártereket. A három részből álló előadásban a fából faragott figurák egy hagyományos szoknyás bábszínpad ráncai közül bukkannak elő, a játékot kecskebőr duda és különleges tilinkók kísérik.

A zenének is fontos szerepe lesz a programokon: 15:30-tól a pajtaszínpadon Mészáros Szabolcs dob workshopot tart, 16 órától a nagyszínpadon pedig Szélkiáltó koncert lesz. Az együttes énekes verseket ad elő akusztikus hangszereken, amelyekhez a zenét a tagok írják. A magyar és a világirodalom kortárs és klasszikus költőinek verseit éneklik felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. A szombati nap kavalkádját a kézműves termékek árverése zárja, amelynek keretében a vásárban árusítók egy-egy terméküket ajánlják fel a közönségnek, akik licitálhatnak a portékákra.

Vasárnap is érdemes lesz ellátogatni a Skanzenbe: 10 órától ismét a Magor Íjász Hagyományőrző Egyesület tart bemutatót a nagyszínpad előtt, fél órával később pedig a Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna Egyesület ismétli meg bemutatóját. 11 órától az Aranypatak kórus lép fel a nagyszínpadon, őket váltja fél tizenkettőkor a Gazdag Erzsi Óvoda néptánccsoportja. Délben a Brenner Óvoda néptánccsoportja mutatkozik be, 12:30-tól a Peruška Mária Énekkar szórakoztatja a nagyérdeműt, délután kettőtől pedig a népszerű szentpéterfai horvát együttes, a Koprive tamburazenekar lép fel.

Délután 15 órakor folktrend divatbemutatóval színesített kiállításmegnyitóra várják az érdeklődőket: Szilágyi Irén népi iparművész szűrrátétes gyűjteményének darabjait a kerített házban tekinthetik meg a vásározók. A különleges megnyitón Csapláros Andrea múzeumigazgató és V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár köszönti a vendégeket, majd dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója ajánlja a közönség figyelmébe a régi cifraszűrök ihlette viseleti darabokat.

16 órától Szalóki Ági ad koncertet a nagyszínpadon: a Körforgás című lemez zenei anyagát énekelt versek alkotják, többek közt József Attila, Tamkó Sirató Károly, Szabó T. Anna, Erdős Virág, Jónás Tamás és Garaczi László költeményei. A zeneszerzők, Szalóki Ági és Fenyvesi Márton, színes, izgalmas zenei világot hoztak létre: a dalok a magyar, cigány, afrikai mali és pigmeus, valamint indiai zenei hagyományok mellett a jazz és a könnyűzene forrásából is merítenek.

A vásár vége felé közeledve még lesz egy lehetősége a vendégeknek 17 órától a pajtaszínpadon a különféle kézműves termékekre licitálni, majd fél hatkor a nagyszínpadon ünnepélyes vásárzáró ceremóniával ér véget a 21. Szent György-napi forgatag.

Programok

Kézműves bemutatók és foglalkozások

- Retextil bemutató, egész napos foglalkozás (Retextil Alapítvány)

- Nyitott műhelyek: szövés, kötélverés, fazekasság

- Sárkányölő Szent György maszkok készítése

- Tárlatvezetés a Skanzen házaiban (11.00; 13.00)

- Hagyományőrző csoportok bemutatói

- Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület bemutatója

- Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna Egyesület bemutatója

- Lovaglás és íjászat a Magor Íjász Hagyományőrző Egyesülettel

- Galambfajta-bemutató - Szombathelyi Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület (szombaton)

- Mezőgazdasági gépek bemutatója

2017. Április 22. szombat

 • 10.00 Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület bemutatója - nagyszínpad előtt
 • 10.30 Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna Egyesület bemutatója - nagyszínpad előtt
 • 11.00 Békefi Antal Népdalkör - nagyszínpad
 • 12.00 Magor Íjász Hagyományőrző Egyesület bemutatója - nagyszínpad előtt
 • 13.30 Muraszombati Baráti Kör Népdalköre - nagyszínpad
 • 14.30 Őrségi Baráti Kör énekkara - nagyszínpad
 • 15.00 Vásártér - bábtáncoltatás, vásári bábjáték és bábforgatás három részben
 • Kovács Géza bábművész műsora - kerítettház udvara
 • 15.30 Mészáros Szabolcs dob workshopja - pajtaszínpad
 • 16.00 Szélkiáltó koncert - nagyszínpad
 • 17.30 Kótyavetye – kézműves termékek árverése - nagyszínpad

2017. Április 23. vasárnap

 • 10.00 Magor Íjász Hagyományőrző Egyesület bemutatója - nagyszínpad előtt
 • 10.30 Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna Egyesület bemutatója - nagyszínpad
 • 11.00 Aranypatak kórus (Torony) - nagyszínpad
 • 11.30 Gazdag Erzsi Óvoda néptánccsoportja - nagyszínpad
 • 12.00 Brenner Óvoda néptánccsoportja - nagyszínpad
 • 12.30 Peruška Mária Énekkar - nagyszínpad
 • 13.00 Kótyavetye - kézműves termékek árverése - nagyszínpad
 • 14.00 Koprive tamburazenekar - nagyszínpad
 • 15.00 Kitesszük a szűrét! - kiállításmegnyitó és divatbemutató - kerítettház udvara
 • 16.00 Körforgás - Szalóki Ági gyermekkoncertje - nagyszínpad
 • 17.00 Kótyavetye - kézműves termékek árverése - pajtaszínpad
 • 17.30 Ünnepélyes vásárzárás, díjátadó - nagyszínpad

Együttműködő partnereink:

 • Mozaik Múzeumtúra
 • Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola és Művészeti Iskola
 • Szombathelyi Szépkorúak Szövetsége
 • Szombathelyi Szlovén Önkormányzat

Belépőjegy:
Felnőtt: 1 000 Ft
Kedvezményes (6-18 év közötti gyermek és nyugdíjas): 500 Ft
Családi jegy 5 főig (2 felnőtt és 18 év alatti gyermekek): 2 000 Ft

A Savaria MHV Múzeum és a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara rendezvénye

FELHÍVÁS - Kitesszük a szűrét!

A Szent György-napi kézműves vásárhoz kapcsolódva a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum és a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szűrrátétes pályázatot hirdet. Olyan, saját készítésű szűrrátétes textileket várunk – mellényt, kabátot, stólát, malaclopót, asztalterítőt, asztali futót –, amelyeket készítőjük ízlése vagy a régi cifraszűrök ihlettek.

Kiállításmegnyitó: 2017. április 23. 15.00 - a Szent György-napi vásáron
A kiállítás megtekinthető: 2017. június 18-ig

Zsűri:
Horváth Sándor, a Vasi Skanzen intézményvezetője
Szilágyi Irén népi iparművész
Cebula Anna, a Szombathelyi Képtár igazgatója

A kiállításra beérkezett pályamunkákat a zsűri értékes ajándékokkal jutalmazza.

Leadási határidő: 2017. április 15.
Leadás helye: Vasi Skanzen, Szombathely Árpád u. 30.

Kapcsolódó időpontok

2017.11.04. - 2017.11.05. Szent Márton napi Országos Nagyvásár Szombathely 2017
2017.08.24. - 2017.11.05. Vasi Skanzen programok 2017
2017.09.01. - 2017.12.21. Savaria Múzeum programok, kiállítások 2017
Találatok száma: 11

Amphora Hotel

Amphora Hotel

Mediterrán környezet, elegáns, családias légkör, udvarias személyzet fogadja a hozzánk érkezőket. 50 férőhellyel, 19 lakóegységgel -ebből 4 apartman és egy mozgáskorlátozottak részére kialakított ...


Ciao Amico Hotel

Ciao Amico Hotel

Ciao Amico vendéglátóipari és szórakoztató centrum, Szombathelyen egyedi kínálattal rendelkezik: minőségi szálloda, kávézó, casino, söröző, night-club egy helyen.


City Cafe & Hotel

City Cafe & Hotel

A hotel történelmi városunk szívében, a Fő tér sarkán található.
A nyári időszak fesztiváloknak kedvez, és már-már hagyomány az évente megrendezésre kerülő Savaria Történelmi Karnevál, melyet akár ...


Fortuna Hotel és Étterem

Fortuna Hotel és Étterem

A vasi megyeszékhely zöldövezetében nyolc szobával és két, szintén légkondicionált lakosztállyal, étteremmel, panorámaterasszal vár Önre a Hotel Fortuna, a történelmére és jelenére is méltán büszke ...


Hotel Claudius

Hotel Claudius

Szállodánk a város legszebb zöldövezeti részén fekszik gyönyörű kilátást biztosítva a festői környezetű Csónakázó-tóra. A 2004-ben felújított épület közvetlen környezete számos kikapcsolódási ...


Hotel Liget Retro

Hotel Liget Retro

A Liget Hotel Szombathely legszebb helyén, a Csónakázótó és a Tófürdő közvetlen szomszédságában áll.
Ha egy gyönyörű parkban sétálnál, ha szeretsz csónakázni a naplementében, nyáron strandolni, ...


Il Gallo Nero - Fekete Kakas Étterem Panzió

Il Gallo Nero - Fekete Kakas Étterem Panzió

Il Gallo Nero - Fekete Kakas Étterem Panzió. Szombathely történelmi belvárosától néhány perces sétányira helyezkedik el. Családias hangulatú panzióban 13 szoba (1, 2, 3 ágyas) valamint 2 apartman (4 ...


Józsi bácsi Vendéglője és Szállodája

Józsi bácsi Vendéglője és Szállodája

A magas igényeket is kielégítő 3 csillagos szálloda, kiválóan megközelíthető helyen, kertvárosi környezetben 15 db tágas, nemdohányzó szobával, összesen 35 férőhellyel várja kedves vendégeit!
Egyedi ...


Sunset Motel

Sunset Motel

Sunset Motel. Szombathely határában található amerikai stílusú autós motel bármely irányból könnyen megközelíthető. Csendes és nyugodt környezetben, 30 színvonalas és kényelmes szobával, 110 ...


Alvég Panzió

Alvég Panzió

Panziónk Szombathely keleti városrészén helyezkedik el zöldövezetben. Könnyen és egyszerűen megközelíthető, helyi járatos buszmegálló a panziótól 10 m-re. Zárt parkolónkban körülbelül 30 autó ...


1 2   


Találatok száma: 16

City Cafe & Hotel

City Cafe & Hotel

A hotel történelmi városunk szívében, a Fő tér sarkán található.
A nyári időszak fesztiváloknak kedvez, és már-már hagyomány az évente megrendezésre kerülő Savaria Történelmi Karnevál, melyet akár ...


Fortuna Hotel és Étterem

Fortuna Hotel és Étterem

A vasi megyeszékhely zöldövezetében nyolc szobával és két, szintén légkondicionált lakosztállyal, étteremmel, panorámaterasszal vár Önre a Hotel Fortuna, a történelmére és jelenére is méltán büszke ...


Il Gallo Nero - Fekete Kakas Étterem Panzió

Il Gallo Nero - Fekete Kakas Étterem Panzió

Il Gallo Nero - Fekete Kakas Étterem Panzió. Szombathely történelmi belvárosától néhány perces sétányira helyezkedik el. Családias hangulatú panzióban 13 szoba (1, 2, 3 ágyas) valamint 2 apartman (4 ...


Józsi bácsi Vendéglője és Szállodája

Józsi bácsi Vendéglője és Szállodája

A magas igényeket is kielégítő 3 csillagos szálloda, kiválóan megközelíthető helyen, kertvárosi környezetben 15 db tágas, nemdohányzó szobával, összesen 35 férőhellyel várja kedves vendégeit!
Egyedi ...


Pannónia Café Restaurant Pizzéria - Kávézó

Pannónia Café Restaurant Pizzéria - Kávézó

Nemzetközi és magyaros konyha ételeivel, eredeti olasz pizzákkal, és kitűnő magyar bortermelők boraival várjuk vendégeinket. A Pannonia étterem gyönyörűen felújított épülete Szombathely többszáz éves ...


Vadász Hotel és Étterem

Vadász Hotel és Étterem

Szállodánk jelenleg 8 db egy-, két- és háromágyas, igényesen kialakított szobával rendelkezik. Zuhanyzós / fürdőkádas fürdőszobával ellátott szobáinkban színes televízió, telefon, minibár, internet ...


Hotel Claudius Étterme

Hotel Claudius Étterme

Éttermünk egyedi – ételkülönlegességeket és hungarikumokat felvonultató – étlapja már első hallásra is nagy lakomát ígér, melyet a legjobb hazai pincészetek borai, a kitűnő magyar ...


Tóvendéglő Restaurant és Bár

Tóvendéglő Restaurant és Bár

Romantikus környezetben, családias hangulattal várjuk vendégeinket
a város legszebb pontján. 130 fős éttermünk nyáron 120 fős terasszal
bővül.


West Garden Étterem

West Garden Étterem

Éttermünk Szombathely kertvárosában(Kámon) található. Barátságos, családias gyerekbarát környezetben, tavasszal és nyáron hangulatos, virágos terasszal, ingyenes parkolási lehetőséggel, hétvégenként ...


Domus Mensa Étterem

Házias ételekkel, gyors és udvarias kiszolgálással várjuk kedves vendégeinket.


1 2   


KeSzeCsüSzoVa
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Szent György nap Szombathely 2017. Mozaik Múzeumtúra Roadshow

Programajánlat

Vasi Skanzen programok 2017
Vasi Skanzen programok 2017
 • Szombathely
2017.08.24. - 11.05.
Savaria Múzeum programok, kiállítások 2017
Savaria Múzeum programok, kiállítások 2017
 • Szombathely
2017.09.01. - 12.21.
A Club Szombathely programok, rendezvények 2017
A Club Szombathely programok, rendezvények 2017
 • Szombathely
2017. december 21.
Termelői Piac Szombathely
Termelői Piac Szombathely
 • Szombathely
2017. október 19.