Festői környezetben, öreg fák között található a négy csillagos Gróf Degenfeld Kastélyszálló.
Festői környezetben, öreg fák között található a négy csillagos Gróf Degenfeld Kastélyszálló.

A Gróf Degenfeld Kastélyszálló varázslatos helyszíne ideális egy borvacsorához. Legyen részese kulináris élményünknek, kóstolja meg borainkat, utazzon velünk a borok világába! Lépjen ki a hétköznapok forgatagából és fedezze fel Tokaj-Hegyalja kiemelkedő pincészetéből származó díjnyertes nedűinket. Szakképzett sommelier lesz az útitársa a kalandozás során, és a borvacsorán kollégánk segítségével megismerkedhet a borkészítés rejtelmeivel is. Aktuális borvacsora ajánlatunkról érdeklődjön nálunk elérhetőséginken!

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS!
Friss információkat e-mailben kérhet vagy küldhet.

Borvacsorák

A borvacsora során megismerkedhetnek a magas színvonalon működő Tokaj-hegyaljai Gróf Degenfeld Szőlőbirtok boraival. A borvacsora ételei pedig igazi kulináris különlegességek.

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok

A Tokaj-hegyalján telepítésre engedélyezett 6 szőlőfajtából mind megtalálható a szőlőbirtokon. A birtok mind a 35 hektáron ökológiai gazdálkodást folytat, a borászatban egy helyen történik a szőlőfeldolgozás, a borkezelés, érlelés, a palackozás és tárolás is.

Furmint

A borvidék legjelentősebb, legnagyobb területen termesztett szőlőfajtája a Furmint, ennek aránya kb. 60% a birtok összterületéből.

Eredete ismeretlen, valószínűleg őshonos Tokaj –hegyaljai fajta. Tőkéje erős növekedésű, kevés, hosszú, felfelé növő vesszőt nevel. Levele alig tagolt, legfeljebb karéjos, fűrészesen fogazott szélű. Fürtje középnagy, hengeres, bogyói gömbölyűek. Késői, október második felében érő fajta, nagyon jól aszúsodik. Tokaj-Hegyalja fő fajtája, a Tokaji Aszú és Szamorodni nagyrészt ebből a szőlőből készül. Bora közepes illatú, kemény, testes, tüzes, robosztus. Jól érlelhető.

Hárslevelű

Magyarországon illetve a Kárpát-medencében őshonos, régi hegyaljai fajta, a birtok második meghatározó szőlőfajtája (20%). Hajtása szintén felfelé törő, levele kerekded, csipkés szélű. Fürtje jellegzetesen hosszú, laza, hengeres alakú. Érése a Furminthoz hasonlóan kései. Töppedésre, aszúsodásra hajlamos, termése karakteres aromaanyagokkal rendelkezik. Szárazságra, lisztharmatra és atkára érzékeny, csak megfelelő fekvésekben érzi jól magát. Eltérő vízigényük miatt a Furmintot a hegyoldal felső részébe, a Hárslevelűt az alsó területekre telepítik. Bora fajtajelleges, finom hársméz és bodzavirág illatú.

Sárga muskotály (10%) - Muscat Lunel

A leírásokban a legkorábban említett fajták egyike. Középerős növekedésű, hajtásai elfekvőek. Termése fajtajelleges íz- és illatjegyekkel rendelkezik, savai éretten is szépek maradnak. Levele szeldelt, fűrészesen fogazott szélű. Betegségekkel szemben ellenállóképessége nagyon gyenge. Mély rétegű, tápanyagokban gazdag talajokon érzi legjobban magát. Bora rendkívül gyümölcsös jellegzetes, finom illatú és zamatú. Ha idejében szüretelik, savai finomak, a legkorábban szüretelt a Degenfeld szőlőbirtokon.

Zéta (5%) (Oremus)

Bouvier és furmint keresztezésével 1951-ben nemesítették, a telepítésre engedélyezett fajták közé 1990-ben került. Elsősorban korai érésével és aszúsodó képességével tűnik ki. Szeptember második felében a Furmintnál négy-hat héttel korábban érik. Fürtje kúpos, tömött, közepes nagyságú. A birtokon elsősorban aszú bogyókat várunka fajtától, ezért minden esetben csak túlérett, aszús állapotban szüreteljük. Borát önállóan kevésbé használják.

Kövérszőlő (2,5%)

Fehérszőlő néven Tokaj-Hegyalja egyik legrégibb fajtája volt, de a filoxéravészt követően szinte teljesen kiszorult a termesztésből. Mindössze néhány éve, 1998-ban szerzett állami minősítést. Vegetatív, erős növekedésű fajta. Rothadásra különösen érzékeny, ezért telepítése szellős helyeken ajánlott. Fagy- és szárazságtűrő képessége jó. A Furmintnál 10-14 nappal korábban érik. Sok és jó minőségű aszút terem.

Kabar – Tarcal-10 (2,5%)

A Bouvier és Hárslevelű szülőktől származó fajta. Tőkéje erős növekedésű, a Hárslevelűhöz hasonlít. Levele haragoszöld, fürtje laza, hengeres. A Zétával azonos időben érik. Jó cukorgyűjtő képességekkel rendelkezik, jól aszúsodik.

loading...