Budapesti Nyári Fesztivál: Kultúrák és kontinensek találkozója - világsztárok Budapesten!
Budapesti Nyári Fesztivál: Kultúrák és kontinensek találkozója - világsztárok Budapesten!

Várfok Galéria kiállítások 2017 Budapest

A galéria kiállításaiban konzekvensen ragaszkodik a kortárs magyar képzőművészet fontos értékeinek bemutatásához, izgalmasnak ítélt vonulatainak megjelenítéséhez. Szigorúan kortárs művészeti profiljával, érték-centrikus szemléletével igyekszik elősegíteni új műalkotások létrejöttét és jelenlétét a kortárs művészeti piacon. A galériában bemutatott művészek többnyire a magyarországi neoavantgárd második nemzedékéhez tartoznak.


Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS!
Friss információkat e-mailben kérhet vagy küldhet.

Program

Tárlatvezetés: ROZSDA | HERMAN
2017. július 18, kedd, 17:30

Szeretettel várunk mindenkit a Galériánkban tartandó tárlatvezetésre 2017. július 18-án, kedden, melyre délután 17:30 perctől kerül sor. A vezetés első felében Rozsda Endre különleges alkotói világát mutatja be Dillmann Vanda művészettörténész a Várfok Galériában, ezt követően pedig a Herman Levente tárlatának idejére egy lakás képzeletbeli terévé alakult Várfok Project Roomot járhatják körbe látogatóink.
A tárlatvezetés időpontja: 2017. július 18, kedd, 17:30
Kezdés helyszíne: Várfok Galéria (1012 Budapest, Várfok u. 11.)
Időtartam: 1 óra
A vezetés magyar nyelvű, előzetes bejelentkezés nem szükséges, a részvétel ingyenes

Kiállítás

Rozsda Endre: Beavatás
2017. július 1. - 2017. július 29.
MEGNYITÓ
2017. június 30, PÉNTEK, 19.00 és 21.00 óra között.

A kiállítás nyitva: 2017. 07. 01. – 2017. 07. 29., kedd-szombat 11 és 18 óra között.

A Várfok Galéria idei kiállításprogramjának kiemelkedő eseménye az egyik első magyar szürrealista művész, Rozsda Endre (1913, Mohács/H – 1999, Párizs/F) Beavatás című, nagyszabású egyéni tárlata lesz.
A magyar származású, ám életének nagyobbik részét Párizsban élő és ott alkotó Rozsda Endre megkerülhetetlen szereplője a 20. századi művészet történetének: a háború utáni progresszív magyar művészeti csoportosulás, az Európai Iskola egyik alapító tagja, aki Párizsban bekerül  André Breton és a szürrealisták zárt köreibe és több fontos, a szürrealizmus szellemiségét és történetét vizsgáló csoportos kiállításon vesz részt, pl. Kölnben, Münchenben vagy Párizsban. 1964-ben Copley-díjban részesül olyan jelentős zsűritagok által, mint Hans Arp, Max Ernst, Man Ray, Marcel Duchamp. 1976-tól haláláig a legendás Bateau-Lavoire-ban él és dolgozik. 1987-ben kitüntetik a francia Ordre des Arts et des Lettres tiszti fokozatával, majd 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével. Alkotásai számos vezető múzeum, így például a párizsi Centre Pompidou és a Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris; a jeruzsálemi The Israel Museum és a római Galleria Nazionale d’Arte Moderna, valamint a budapesti Magyar Nemzeti Galéria és a Ludwig Múzeum kollekciói mellett elsőrangú magángyűjtemények anyagát gazdagítják.
A Várfok Galéria kiállításának egyik fókuszpontja Rozsda szürrealizmus felé induló útjának bemutatása lesz azon évforduló kapcsán, hogy a festő éppen 80 éve, 1937-ben hallotta és látta a Zeneakadémián Bartók Bélát játszani, ami sorfordítónak bizonyult a fiatal művész karrierjének alakulásában. Bartók keze és zenéje rádöbbentette Rozsdát arra, hogy nem kortársa saját magának, aki az élmény hatására, mindent hátrahagyva Párizsban kereste és lelte meg önálló és maradandó festői stílusát, mely a formai absztrakcióban, színek és alakzatok kaleidoszkópszerű, sűrű szövetében teljesedik ki, megszüntetve minden valós teret és időt a vásznon, és emeli Rozsdát a 20. század legnagyobb képzőművészei közé.
Ez a különösen izgalmas átmenet, az absztrakció fokozatos térnyerése több alkotáson keresztül kerül bemutatásra. A tárlat anyaga a festmények mellett eddig még ki nem állított papírmunkákkal egészül ki, ami által egy finom összefüggéseket feltáró hálózat rajzolódik ki. A Párizsból, Rozsda Endre hagyatékából érkező műveket az évek folyamán a legnagyobb magyar magángyűjteményekbe került, apró motívumokkal és színekkel teli, ornamentális szövetstruktúraként burjánzó, Rozsda érett korszakába tartozó művekkel egészítjük ki, hogy általuk minél tágabb spektrumát mutathassunk be Rozsda Endre páratlan festői világának.

Rozsda Endre és a Várfok Galéria termékeny kapcsolata 1999 óta tart, mostani alkalommal a közönség immár Rozsda tizedik egyéni kiállítását tekintheti meg a Várfok falai között. Műveit egyéni kiállítás keretében legutóbb születésének centenáriumán, 2013-ban mutattuk be, a Magyar Nemzeti Galéria nagyszabású Rozsda kiállításával párhuzamosan.   

Herman Levente: Menj haza
2017. július 1. - 2017. július 29.

MEGNYITÓ:
VÁRFOK PROJECT ROOM, 1012 Budapest, Várfok u. 14.
2017. június 30, PÉNTEK, 18.30 és 20.30 óra között.
A kiállítást megnyitja: Rónai-Balázs Zoltán költő
A kiállítás nyitva: 2017. 07. 01. – 2017. 07. 29., kedd-szombat 11 és 18 óra között.
A Várfok Project Room tavaszi évadának záró kiállítása Herman Levente (1976, Marosvásárhely) Menj haza című tárlata lesz. A kiállítótér egy szoba intim terévé alakul át, a festmények, festett berendezési tárgyak és a térben elhelyezett kellékek által.
A marosvásárhelyi születésű, de évtizedek óta Budapesten élő Herman Levente munkásságának egyik központi kérdése az otthonkeresés. A múlt helyeinek feltérképezése, az itthon és az otthon fogalmait körüljáró összművészeti projektje, a Tetrisz (2015) után, a 21 éve folyamatosan költöző művész most egy albérlet vagy átmeneti szállás terébe vezeti be a nézőt. A képek egy része ablakként nyílik a külső környezetre, míg más darabok a bizonytalan, átmeneti élettér rekvizitumaiként jelennek meg. A valóság és a képzelet határmezsgyéjén Herman a tőle megszokott módon folyamatosan kihúzza lábunk alól a biztos talajt. A bravúros ecsetkezeléssel megfestett, szemfényvesztő trompe l'oeil részletekkel gazdagított és lírai színhasználattal jellemezhető legfrissebb művek újabb kiemelkedő példái Herman Levente virtuóz festői tudásának.
A Várfok Galéria művészköréhez 2007-ben csatlakozott alkotó az utóbbi években számos sikert könyvelhetett el. Több alkotása jelentős gyűjteményekbe – Magyar Nemzeti Galéria; 21c Museum, Louisville (Kentucky USA) – került be; 2012-ben a pécsi Zsolnay Negyed m21 Galériájában 1000 m2-en nyílt meg eddigi legnagyobb egyéni kiállítása, továbbá számos országban mutatták be műveit egyéni kiállításokon, mint pl. a milánói Edward Cutler Gallery-ben (I), a bukaresti Zorzini Gallery-ben (RO) vagy a pekingi Hong Zi Lan Galériában (CHN). Munkái számos magángyűjteményben megtalálhatóak Amerika, Kína és Európa-szerte.

Forrás: Szervezők


Megjegyzés az időpontokhoz:

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!

KeSzeCsüSzoVa
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Várfok Galéria kiállítások 2017 Budapest

Programajánlat

Városmajori Szabadtéri Színpad előadások 2017
Városmajori Szabadtéri Színpad előadások 2017
 • Budapest
 • XII. kerület
2017. augusztus 25.
Matinészínpad a nyári szünetben vasárnaponként a Városmajorban
Matinészínpad a nyári szünetben vasárnaponként a Városmajorban
 • Budapest
 • XII. kerület
2017. augusztus 27. 10:30
Budapest Bár koncert a Budapesti Nyári Fesztiválon
Budapest Bár koncert a Budapesti Nyári Fesztiválon
 • Budapest
 • XII. kerület
2017. augusztus 27. 20:00
Dés Mihály: Pesti barokk – vígjáték a Budapesti Nyári Fesztiválon
Dés Mihály: Pesti barokk – vígjáték a Budapesti Nyári Fesztiválon
 • Budapest
 • XII. kerület
2017. augusztus 29. 20:00

Szolgáltató

Szabadtér Színház
Szabadtér Színház
 • Budapest
 • XII. kerület
Figurina Bábszínház
Figurina Bábszínház
 • Budapest
 • II. kerület
21 Magyar Vendéglő
21 Magyar Vendéglő
 • Budapest
 • I. kerület
Alabárdos Étterem
Alabárdos Étterem
 • Budapest
 • I. kerület
Arany Kaviár Étterem
Arany Kaviár Étterem
 • Budapest
 • I. kerület
Arriba Taqueria Széna tér
Arriba Taqueria Széna tér
 • Budapest
 • I. kerület