ÚJ PROGRAM HIRDETÉS
Pünkösdi wellness hétvége a Bonvitalban - Sztárvendég: Gájer Bálint
Pünkösdi wellness hétvége a Bonvitalban - Sztárvendég: Gájer Bálint
Gyulai tavaszi wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Gyulai tavaszi wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Tavaszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Tavaszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

A magnézium szerepe az egészségben

Amikor valaki azt hallja, magnézium, valószínűleg azonnal beugrik neki, hogy ez egy fontos ásványi anyag, amelyre nagyon is szüksége van a szervezetnek. Hiába van ez így, sokan mégsem fordítanak kellő szerepet a magnéziumot tartalmazó ételek és a magnézium készítmények bevitelére. Pedig kellene – mutatjuk, miért fontos ez!

Mi is az a magnézium?

Egy kiemelkedően fontos ásványi anyag a szervezetünk számára. Szerepet játszik az izmok és idegek működésében, egészen pontosan az izomösszehúzódások és az idegimpulzusok átvitelében, valamint az energiatermelésben, a szívritmus szabályozásban, a magas vérnyomás csökkentésében, de ugyanilyen kiemelt tényező a fogak és a csontok egészséges fejlődésében, növekedésében, vagy éppen a rohanó világunkban kritikus stresszkezelés során is.

Ha hozzátesszük, hogy a magnézium segíthet csökkenteni a rettegett 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, valamint az immunrendszer megfelelő működéséhez is hozzájárul, akkor érzékelhető, egészségünk szempontjából elengedhetetlen a magnézium megfelelő mennyiségű bevitele.

Hogyan juthat a szervezetünk magnéziumhoz?

Az első lépés a megfelelő, egészséges, tudatos táplálkozás. Olyan ételeket kell fogyasztani, amelyek segítik a testünket, a szervezetünket a megfelelő működésben, nem pedig hátráltatják, nehezítik a „munkáját”. Mivel a magnézium hiánya számos egészségügyi problémát okozhat, fontos, hogy ebből az ásványi anyagból is megfelelő mennyiséget tartalmazzon az étrendünk.

Ezt segítő étel a spenót, a kelkáposzta, a mángold és a petrezselyem, vagy éppen a diófélék közül a tökmag, a napraforgómag, a mandula és a mogyoró. Ugyancsak segítik a bevitelt a teljes kiőrlésű gabonafélék és a hüvelyesek, utóbbi kategóriából a bab, a lencse és a csicseriborsó a legnépszerűbb. Ne felejtsük el megemlíteni a banánt és az avokádót, mint népszerű gyömölcsöket, valamint a tengeri herkentyűket, azaz a tengeri halakat, kagylókat, rákokat. Ez rendben van, de mi történik akkor, ha mégsem sikerül megfelelő mennyiségű magnéziumot fogyasztani?

Létezik más módszer is?

Ha a megfelelő táplálkozás nem elég, akkor a magnézium készítmények jelentik a megoldást! Ezzel megelőzhetjük az olyan „járulékos” bajokat, mint magnéziumhiányból fakadó fáradtságérzet, fejfájás, szorongás vagy alvászavar. 

A magnéziumtartalmú táplálékkiegészítők között persze sokféle létezik, eltérő felszívódási hatékonysággal, illetve különböző mellékhatásokkal, így fontos, hogy megfelelő minőségű termékeket válasszunk. A leggyakoribb formák:

  • magnézium-oxid,
  • magnézium-citrát,
  • magnézium-laktát,
  • magnézium-klorid,
  • magnézium-szulfát,
  • magnézium-L-treonát,
  • magnézium-malát,
  • magnézium-glicinát.

Ezek között minden esetben az egyéni szükségletek és preferenciák alapján kell választani. Figyelembe kell venni a napi ajánlott bevitelt, a gyógyszerekkel való esetleges kölcsönhatást, valamint a lehetséges mellékhatásokat. Mindig olvassuk el a betegtájékoztatót, ne kapkodjuk el a döntést, és ha úgy érezzük, bizonytalanok vagyunk, érdemes konzultálni egy egészségügyi szakemberrel vagy dietetikussal.


Kiemelt ajánlatok

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Megadott intervallumban:
-tól
-ig