Nemzeti parkunk érdekes programokkal várja vendégeit egész évben!
Nemzeti parkunk érdekes programokkal várja vendégeit egész évben!
Hétről hétre izgalmas programokkal várunk minden érdeklődőt bemutatóhelyeinken, tanösvényeinken.
Hétről hétre izgalmas programokkal várunk minden érdeklődőt bemutatóhelyeinken, tanösvényeinken.
Kalandok a homok és a szik birodalmában.
Kalandok a homok és a szik birodalmában.
Fedezze fel a természet csodáit a Balatonnál!
Fedezze fel a természet csodáit a Balatonnál!

Az ásványgyűjtés a természet iránt érdeklődő felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt érdekes szórakozás. Ezt az izgalmas időtöltést szeretnénk népszerűsíteni versenyünkkel. A versenyen 2015. január 1. és 2015. július 31. között Magyarország területén gyűjtött, szabad szemmel jól látható ásványokkal lehet nevezni (nem mikro ásványokkal). Az ásványokat 2015. augusztus 1. reggel 9 óráig kell eljuttatni a vetélkedő helyszínére, a Mátra Ásványházba (Mátraszentimre Arany János u. 11.). A résztvevő ásványok a Mátra Ásványház udvarán kerülnek kiállításra, ahol minden látogató megnézheti, és szavazhat a szerinte legszebb ásványra.

I. MÁTRASZENTIMREI ÁSVÁNY MUSTRA

Ásványok és ásványgyűjtők versenye

A  Mátra Ásványház meghirdeti a 2015 évben először megrendezésre kerülő I. Mátraszentimrei Ásványmustrát.

A mustra időpontja: 2015. augusztus 1.

A beérkező ásványok (méret, és súly szerint) lemérésre kerülnek, és egy számot kapnak, hogy senki ne tudja, melyik ásványt ki nevezte a versenyre. A sorszám alapján egy 3 tagú zsűri értékeli a versenyre beérkező köveket,  a fajtára jellemző tulajdonságok, és a megjelenés alapján. A rangsort pontozásos módszerrel állítják fel. A látogatók a számukra legszebbnek ítélt ásvány sorszámát megadva szavazhatnak.

Az első három helyezett, valamint a legtöbb közönségszavazatot elért ásvány gyűjtője díjazásban részesül. A díjazás utalvány formájában kerül kiosztásra, melyet a Mátra Ásványházban működő ásványcsiszoló bemutató műhely szolgáltatásaira lehet beváltani (ásvány vágás, csiszolás) 2015. december 31-ig.

1. díj: 10.000 Ft értékű utalvány
2. díj: 5.000 Ft értékű utalvány
3. díj: 2.500 Ft értékű utalvány
Közönség díj: 7.500 Ft értékű utalvány

A 3 tagú zsűri tagjai közül 1 fő a Mátra Ásványház munkatársa, 1 fő amatőr (a versenyben nem induló) ásványgyűjtő, és 1 fő geológus szakember lesz.

Azok részére, akik érdeklődnek a verseny iránt, de nem tudják, merrefelé lenne érdemes gyűjteniük, a Mátra Ásványház számos izgalmas, kalandos ásványgyűjtő túrát szervez, amelyeken lehetőség lesz akár verseny győztes ásványokat is gyűjteni.

A Mátra Ásványház honlapján megtalálhatóak lesznek a meghirdetett túrák, a megvalósult túrákról is kerülnek fel beszámolók, valamint az egy-egy lelőhelyen található ásványok is bemutatásra kerülnek.

Az ásványgyűjtésnél elengedhetetlen a megfelelő terepismeret, és szakismeret, amit a Mátra Ásványház geológusai biztosítanak. Emellett a szükséges védőfelszerelést- fejvédő, szemüveg, kesztyű, gyűjtő eszközök: kalapács, véső, ásó, hátizsák - a Mátra Ásványház kölcsönzi a túra idejére a résztvevőknek. Szakképzett túravezetőnk segítséget nyújt, hogy a gyűjtőhelyen mit és hol érdemes keresni, valamint az összegyűjtött ásványok meghatározásában is segítséget nyújt.

Az ásványgyűjtő túrákról információ kérhető a Mátra Ásványház múzeum és ásványboltban (Mátraszentimre Arany János u. 11.), valamint az asvanytura@gmail.com emal címen.

Az aktuális hírek elérhetőek a www.asvanytura.hu honlapon, valamint a Mátra Ásványház facebook oldalán www.facebook.com/matraasvany is.

Indulhat a kincskeresés!

GYŰJTÉSRE FEL!

2014-12-23 23:25:33

KeSzeCsüSzoVa
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Ásványmustra Mátraszentimre