Óriási élmények egy mini világban!
Óriási élmények egy mini világban!
A Carbonában jut majd idő egymásra és a szórakozásra is.
A Carbonában jut majd idő egymásra és a szórakozásra is.
Soproni Szieszta 2018-ban - gazdag programkínálattal!
Soproni Szieszta 2018-ban - gazdag programkínálattal!
Téli pihenés a Tisza-tónál: Gazdag programkínálat
Téli pihenés a Tisza-tónál: Gazdag programkínálat

A gyöngyösi Mátra Művelődési Központ idén is meghirdette a Mátra tortájának elkészítésére ösztönző versenyét. Erre nyolcan pályáztak, elsősorban civilek, de voltak közöttük szakképzett cukrászok is. A versenyt a már hagyományos szüreti napok és a fehérborok fesztiváljának keretében rendezték meg. A győztes Lukovszki Judit lett, aki süteményével elnyerte a Mátra tortája címet. A díjnyertes torta (Fotó: Pifkó Tamás)

A nyertes az Egri Eszterházy Károly Egyetem gyöngyösi campusának rendezvényszervezője. Mint lapunknak elmondta, szülőföldje a Mátra, amely sokat jelent neki, hiszen hazánk legmagasabb hegyének az aljában levő Domoszlón nevelkedett. Olyan családban nőtt fel, ahol szeretnek sütni és főzni. A versenykiírás szerint készítette el különleges desszertjét, amelynek feltétele volt, hogy a szőlővel vagy a borral legyen kapcsolatos.

Ezért borhabos csokoládétortával jelentkezett. Az édesség alapjaként szolgáló piskóta sütéséhez édesanyja családi receptjét használta fel. A tortát kétféle krémmel töltötte meg, a tetejére pedig félédes mátrai muskotályborból készült habot helyezett. A szakmai zsűri – melynek Nagy Zoltán főszakács és Magos Zoltán mesterszakács is tagja volt – Lukovszki Judit tortáját értékelte a legjobbnak. Ennek elismeréseként a szüreti napokon Gyöngyösre érkezett testvérvárosi delegációk ebédjéhez a Mátra új tortáját szolgálták fel a vendégeknek.

A győztes azt is elmondta, hogy nagyon örül az elismerésnek, és ha jövőre újra meghirdetik a versenyt, akkor ismét szeretne részt venni benne. Egyébként a szakmai zsűri támogatásával várhatóan Gyöngyös néhány cukrászdájában is kapható lesz a Mátra tortája, így a városba érkező vendégek is megkóstolhatják majd a különleges desszertet. Ezzel is szeretnék népszerűsíteni Gyöngyös új gasztronómiai különlegességét az érdeklődő turisták körében.

Lukovszki Judit a siker ellenére kitart a rendezvényszervezői munkájánál, amivel nagyon szeret foglalkozni. Ugyanakkor a sütést és a főzést továbbra is hobbiként műveli. A másik szerelme a színjátszás, miután tagja az immár több mint hatvan éves gyöngyösi Játékszínnek. Jelenleg anyukaként férjével neveli az egyéves kislányukat.

Forrás: Turizmusonline

2016-10-07 07:50:46

KeSzeCsüSzoVa
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Borhabos csokoládétorta lett a Mátra tortája