Országos Közfoglalkoztatási Kiállítás 130 kiállítóval Budapesten a Vajdahunyad várban
Országos Közfoglalkoztatási Kiállítás 130 kiállítóval Budapesten a Vajdahunyad várban
Disznóvágás bemutatók és óriási kolbászvásár, családi programok, folklór műsorok várják!
Disznóvágás bemutatók és óriási kolbászvásár, családi programok, folklór műsorok várják!
Gyulai wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Gyulai wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Egy nap, két főváros kirándulással, zenés bajor vacsorával - Őszi szünet Sopronban!
Egy nap, két főváros kirándulással, zenés bajor vacsorával - Őszi szünet Sopronban!

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark legnagyobb „attrakciója” kezdettől fogva a Feszty-körkép, A magyarok bejövetele, amelyet húsz évvel ezelőtt láthatott újra a nagyközönség. Most Ön is „részesévé” válhat a Feszty-körkép születésének. „Ilyet nem látott a Kárpát…” a címe annak a kiállításnak, amely betekintést enged a Feszty- körkép történetének kulisszái mögé; az előkészületektől a festmény pusztulásán át, az újjáéledésig. Találkozhatnak a Tündér tanya közéleti személyiségeivel, s részeseivé válhatnak a Feszty- szalon korabeli hangulatának. Megismerkedhetnek a restaurálás körülményeivel, a korabeli sajtóanyagok pedig a Feszty-szalon eseményeiről és a körkép születésének folyamatáról tájékoztatják a betérő látogatókat.

Feszty Árpád, mint közismert, egy 1891-es párizsi útján találkozott a 19. század második felében népszerű diaporámával (körképpel), és nyomban elhatározta, hogy ő is készít egy ilyet. Apósa, Jókai Mór tanácsára fogott hozzá a honfoglalás témájának megfestéséhez. A körkép monumentalitása miatt (15 méter magas és 120 méter hosszú) nyilvánvaló volt, hogy egyedül nem képes elvégezni a feladatot. A hatalmas munkában a kezdetektől fogva több képzőművész is részt vett, egyebek mellett Mednyánszky László, Vágó Pál, Spányi Béla. A nagyközönség 1894. május 13-án csodálhatta meg először a nagyszerű alkotást. „Május óta, hogy megnyílt a kerek épület kapuja, nincs Magyarországon népszerűbb festőnév Feszty Árpádénál… az emberek elragadottan beszélnek hatásáról. Vidéki emberek, akik soha nem gondoltak festményekre, utaznak Budapestre…” – írta a korabeli sajtó.

A körkép a mozi előtti korszakban volt népszerűsége tetőfokán, majd a két világháború között az érdeklődés valamelyest csökkent iránta. A harmincas években fölmerült, hogy az állam vagy a főváros megvásárolja, de erre nem került sor. A második világháború végén a Városligetben álló épületet súlyos károk érték és megsérült a körkép is. A háború után a részben megsemmisült, részben sérült körképet földarabolták, majd különböző raktárakban tárolták. A Rákosi-korszak „a múltat végképp eltörölni” akaró művészetpolitikája természetesen megfeledkezett Feszty Árpád monumentális alkotásáról. Az enyhülő Kádár-korszakban merült fel annak az ötlete, hogy restaurálni és ismét be kellene mutatni ezt a jeles munkát.

1970-ben a rendszer egyik „társutas értelmiségije”, a népi írókkal induló, majd 1945 után a kommunistákat szolgáló Erdei Ferenc, a Hazafias Népfront akkori főtitkára vetette föl először a hatalom képviselői előtt, hogy Ópusztaszeren (akkori nevén Sövényházán) nemzeti történeti emlékparkot kellene létesíteni. Már ekkor szóba került, hogy a restaurált körképet itt kellene elhelyezni. A hetvenes években sor került a festmény megmaradt részeinek konzerválására. A nyolcvanas években Trogmayer Ottó, a Csongrád megyei múzeumok igazgatója külföldi tanulmányútjain több körképet megnézett és több restaurátor szakemberrel beszélt, végül 1991-ben egy lengyel csapat, az Ars Antiqua nyerte meg a körkép helyreállítását célzó pályázatot. A hányattatott sorsú Feszty-körképen a Henryk Lipowitz vezette restaurátorok hatalmas munkát végeztek, ugyanis az eredetileg 1700 négyzetméteres festményből csupán 800 négyzetméter maradt meg, a többit korabeli fotók alapján újra kellett festeni. A munka öt éven keresztül tartott, míg végre ismét a régi fényében tündökölhetett a körkép. 1995. július 14-én adták át a lengyel restaurátorok, akik áldozatos munkájukért magas állami kitüntetésben részesültek. Azóta több millióan csodálhatták meg a nemzeti romantika eme monumentális alkotását.

2015-07-14 10:35:18