MONTMARTRE-I ÉJSZAKÁK - CSERNUS ÉS A MONTMARTRE - EGY MŰTEREM TITKAI CÍMŰ KIÁLLÍTÁS FINISSZÁZSA
MONTMARTRE-I ÉJSZAKÁK - CSERNUS ÉS A MONTMARTRE - EGY MŰTEREM TITKAI CÍMŰ KIÁLLÍTÁS FINISSZÁZSA
Exkluzív gasztro program sztárséfekkel Hévízen!
Exkluzív gasztro program sztárséfekkel Hévízen!
Corvina kiállítás - A CORVINA KÖNYVTÁR budai műhelye
Corvina kiállítás - A CORVINA KÖNYVTÁR budai műhelye
Tisza-tavi téli kalandozások - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát!
Tisza-tavi téli kalandozások - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát!
Farsangi programajánló
Farsangi programajánló

Irány a Vulkánok birodalma! Kemenesalja kincsei

Megérkezni valahová. Ahol jó lenni. Ahol élményekkel gazdagítanak. S ahová jó visszatérni... Röviden erről szól. Ilyen egyszerűen. Irány a Vulkánok birodalma! Irány Kemenesalja!

Irány a Vulkánok birodalma! Kemenesalja kincsei

1. Hephaisztosz lakásában

A viharos életű vulkán-isten igen csak meglepődne, ha kábulatából magához térve, nem Zeusz trónja mellett ébredne, hanem a Celldömölk mellett Kemenes Vulkánpark Látogatóközpontban. Miképp mindenki meglepődik, amikor ezt a rendkívüli építményt meglátja, amely olyannyira tájidegen, hogy szinte már tökéletes hatással simul bele a látványba. Formája, színe, belső szerkezete, kiállítása pontosan szolgálja rendeltetését: bemutatni az egyedülálló látványosságot, a Ság hegy vulkán-történetét. Egyáltalán: a számunkra oly ijesztő vulkánosság jelenségeit.

Páratlan program, foglalhatjuk össze az alig két esztendős s máris sikeres intézményről a véleményünket. Az előre bejelentkezett csoportok kitűnő tárlatvezetést kapnak, s a több szintre elosztott látogató terekben mintha mi is, mint az izzó magma, a vulkán mélyéből haladunk felfelé a kürtőig, azaz az ötödik szintig, ahonnan pompás panoráma látványa vár  az 5 millió évvel ezelőtti vulkánnal, a Ság heggyel, a vulkán két kürtőjével. Vannak benne vulkán-szimulátorok, nézhetünk látványos és megrendítő filmet, s a távoli vulkán világok mellett bemutatja a Kárpát-medence hajdani vulkáni tevékenységét is. A kiállítás modern, látványos, interaktív, mozgalmas, színes, hangos, – egyszerűen a modern múzeumok példaképe lehetne. Ráadásul ez az ország egyetlen vulkanológiai látogatóközpontja!

Innen rövid, ám kicsit meredek sétaút visz fel a Ság hegyre, amit egyszerűen nem lehet kihagyni. Az Őrségi Nemzeti Parkhoz tartozó tájvédelmi körzetben igazság szerint háromféle túrát is választhatunk. Van egy botanikai út, amelyen a hegyre jellemző növényvilágot ismerhetjük meg, ami ugyan nem rendkívüli, de hangulatában hatásos. A másik a bányászok útja, hiszen itt fél évszázadon át bányászkodás folyt, s annak múltját egy igen látványos múzeum is bemutatja fent a hegyen. (Mondják, Bécs városának útjait az innen bányászott bazalt macskakövek borították egykoron.)

Az igazi mégis a geológiai túra, amelynek ösvényén szépen elkészített és olvasmányos táblák vezetik a látogatót föl s le, egészen a kürtők impozáns látványáig, amelyet a bányászkofás során szabadítottak ki. Lám, olykor van hatása a tájrombolásnak is. (Így lesz a mélyben minden nyáron kráter hangverseny!) A séta nem veszélyes, de néha nem árt az óvatosság, főleg a zergeként rohangáló iskoláscsoportoknak szól az intelem. S a hegy tetejéről pedig a kitárulkozó Kemenesalja látványa felejthetetlen élményünkké válik.

2. A város, amelyik nem volt, hanem lesz

Vagy máris van, s ez Celldömölk. E városnév legtöbb utazónak vagy vasútállomást jelent, vagy egy lekanyarodási táblát a 8-as főútról, amint éppen Ausztria felé rohan, s esze ágában sincs betérni ide. Pedig megéri, sőt nagyon megéri!

Főleg ha rászánunk egy hosszú hétvégét s megszállunk az egy éve átadott JUFA Vulkán Fürdő Resort Hotelben. (Nagyon okosak errefelé: a vulkán lesz idegenforgalmuk egyik különleges attrakciója, hívó szava.) Ez a hotel az osztrák JUFA szállodalánc egyik új tagja. Két különlegessége van: hűvös eleganciája. és a fürdőkultúrája. Az egyik magától értetődik: az alig 40 ágyas hotel így egyfajta nyugalmat, csendet biztosít s belső építészete pedig a elismerésre méltó, működésének minden eleme tökéletesen harmonizál egymással és  látogató igényeivel. Ráadásul nemrégen még egy kempinget is építettek mellé s így a komfort fokozata lassan más a négy csillag fölé emeli. A másik a fürdő s ez nem afféle mostanság divatos „építsünk egy kétméteres wellness medencét” program, hanem nagyszabású, számos, 1600 négyzetméteres vízfelületű gyógy- és termálmedencét magáéban foglaló szolgáltatás. Amelyek közül az egyik gyógymedence, a másik egy 25 méteres úszómedence, harmadik meleg vizes pihenőmedence, a negyedik gyermekmedence – s ez még csak a belső világ, a nyilvános fürdőről már nem is szólva.(Összesen nyolc medencéje van!) Ráadásul most építettek hozzá egy szauna világot és gyógyászati együttest is, vagyis a test kiszolgálása itt tökéletesnek mondható. (A strand nyilvános, városlakót, turistát egyaránt kiszolgál és egész évben működik!)

Miként az maga a város is, amelynek agilis polgármesterének tájékoztatójában csak úgy röpteti a fejlesztésre fordított százmillókat. Az eltelt tíz-tizenöt évben ez a város teljesen megújult, keresi a kitörési pontokat, miközben szeretné megőrizni egyediségét, méreteit, s báját. Úgy tűnik sikerül is, hiszen programjai nem túlméretezettek és egyediek. a legfrissebb pl. a tulipán fesztivál, ami szintén eredeti ötlet, de a most felkapott vallási turizmust is a történeti értékeik megőrzésével támogatják. A  Szűz Mária kegytemplom megtekintése avatott vezetéssel több órás(!) program, mellette a volt bencés kolostor, a Kálvária, a Mária kút, a Romtemplom gazdag élményeket kínál. S még valami: a kétszázéves cukrászda, mely lepipálja a gyulai százévest! A kétévszázados épületet, a Joachim házat most újítatta fel egy bátran gondolkodó vállalkozó, s abban egy igazi, régi kávéházat rendezett be. E a város naponta gazdagodik kitűnő polgárai révén. Már csak ezért is érdemes ide látogatni.

3. „Ti kékellő halmok! gyönyörű vidékek!”

E tájegységnek van szép neve, amit a költészetből is ismerünk: Kemenesalja. És van mai hivatalos neve: Ság hegy Térsége Turisztikai Egyesület. Az egyik szép, a másik hasznos. Mivel ez utóbbi fogja össze tizenegy önkormányzat elképzeléseit a turisztikai fejlesztésről. Nincsenek nagy távolságok, de a látnivalók sokaságát rejtik. Van két nagyszerű fürdője. (Errefelé nem szabad leszúrnunk a turistabotot, rögtön gyógyvíz tör fel a nyomában!) . Mesteri fürdő megfelel a nevének, pedig csak 1968 óta ismerik a gyógyvizét, de a remekül kialakított kis fürdő hangulata, csendje, kényelme páratlan. Pár kilométerre tőle Borgáta hasonlóan a nyugalmas fürdőzést vagy csendet kedvelőknek való, s ráadásul mindkettőt festői parkok veszik körül,mint egy nagy kemenesalji arborétum.

Egy pillanatra azért meg lehet állni a Mesteriben lévő Árpádkori templomot is megtekinteni, árad belőle a történelmi hangulat s ezeréves hitéletének élménye. (Templom amúgy bőven van errefelé, elsősorban a barokk hatásúak a jellemzőek.)

A csend után a zaj, hiszen itt van Ostffyasszonyfa közelében a Pannónia Ring, amelynek betonján 1997 óta hatalmas zajjal nagy versenymotorok-és autók köröznek. De e falu határában látogatható, s most oda is kell mennünk, egy első világháborús hadifogolytábor, legalábbis annak maradványai. Megrendítő élmény miként Petőfi emlékét is felkeresni a falumúzeumban, hiszen kedves-szomorú nyári emlékek kötik ide. Egyházashetyén mindenkinek Berzsenyi jut eszébe, s nem véletlenül, hiszen ez volt van szülőhelye s a emlékmúzeum s benne olvashatjuk a híres verseket is. Csöngén pedig Weöres Sándor és Károlyi Amy emlékházát nézhetjük meg, s az irodalmi kiállítás bőséges kép, szöveg és hanganyagával lenyűgöző élményt nyújt új elemeit feltárva e rendkívüli életműnek.

De van ezen a tájon arborétum (Szelestén), van öreg kastély és kúria, vannak jó bort rejtő pincék (kezdenek rivalizálni a másik „térföldi remetével”, Somlóval, de még kell pár száz év, hogy győzzenek), s egyre több a mostanában divatos fesztivál program, ezernyi ötlettel és akcióval. Jó vendégházak, válogatott táj-gasztro élmények, lovas kocsikázás, kerékpározás, sétautak – felsorolni sem lehet amit e táj kínál.

Foglaljuk össze. Kemenesalja egy magyar természeti és történeti csoda, érdemes ide is elutazni, s nem csak a közeli s távoli környék felkapott sikerhelyeit felkeresni. Hiszen a turista mindezeken felül: gyógyvíz, látvány, emlék még valamit megtalál, amit nagyon keres, s ami nagyon hiányzik manapság:  a csendet és a nyugalmat.

Dr. Praznovszky Mihály

2015-06-09 10:53:31


TOP szállás


Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Legjobb élmények

Lélegzetelállító élmény! Az óriáskerékről Budapest összes nevezetessége látható teljes panorámában.
Várjuk a kultúra fellegvárában Budapesten. Irány a Várkert Bazár!
Élményvacsora sztárséfekkel Hévízen
Egész évben, minden évszakban szeretettel várjuk tófürdőzésre Hévízen.
Hajókirándulások Budapesten minden napszakban minden korosztálynak!
Corvinák - Szenzációs kiállítás a Budai Várban
12.000 feletti
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
több mint 17.000
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1.000 feletti
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2019 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket