WOODSTOCK AZ UGARON - 4 napos szabadság-fesztivál koncertekkel!
WOODSTOCK AZ UGARON - 4 napos szabadság-fesztivál koncertekkel!
Nyári wellness pihenés a Tisza-tónál: Gazdag programkínálat!
Nyári wellness pihenés a Tisza-tónál: Gazdag programkínálat!
Minden, ami vakáció! Soproni nyaralás gazdag programkínálattal!
Minden, ami vakáció! Soproni nyaralás gazdag programkínálattal!
Online jegyek Presser Gábor ráadás koncertjére!
Online jegyek Presser Gábor ráadás koncertjére!

Megérkezni valahová. Ahol jó lenni. Ahol élményekkel gazdagítanak. S ahová jó visszatérni... Röviden erről szól. Ilyen egyszerűen. Irány a Vulkánok birodalma! Irány Kemenesalja!

1. Hephaisztosz lakásában

A viharos életű vulkán-isten igen csak meglepődne, ha kábulatából magához térve, nem Zeusz trónja mellett ébredne, hanem a Celldömölk mellett Kemenes Vulkánpark Látogatóközpontban. Miképp mindenki meglepődik, amikor ezt a rendkívüli építményt meglátja, amely olyannyira tájidegen, hogy szinte már tökéletes hatással simul bele a látványba. Formája, színe, belső szerkezete, kiállítása pontosan szolgálja rendeltetését: bemutatni az egyedülálló látványosságot, a Ság hegy vulkán-történetét. Egyáltalán: a számunkra oly ijesztő vulkánosság jelenségeit.

Páratlan program, foglalhatjuk össze az alig két esztendős s máris sikeres intézményről a véleményünket. Az előre bejelentkezett csoportok kitűnő tárlatvezetést kapnak, s a több szintre elosztott látogató terekben mintha mi is, mint az izzó magma, a vulkán mélyéből haladunk felfelé a kürtőig, azaz az ötödik szintig, ahonnan pompás panoráma látványa vár  az 5 millió évvel ezelőtti vulkánnal, a Ság heggyel, a vulkán két kürtőjével. Vannak benne vulkán-szimulátorok, nézhetünk látványos és megrendítő filmet, s a távoli vulkán világok mellett bemutatja a Kárpát-medence hajdani vulkáni tevékenységét is. A kiállítás modern, látványos, interaktív, mozgalmas, színes, hangos, – egyszerűen a modern múzeumok példaképe lehetne. Ráadásul ez az ország egyetlen vulkanológiai látogatóközpontja!

Innen rövid, ám kicsit meredek sétaút visz fel a Ság hegyre, amit egyszerűen nem lehet kihagyni. Az Őrségi Nemzeti Parkhoz tartozó tájvédelmi körzetben igazság szerint háromféle túrát is választhatunk. Van egy botanikai út, amelyen a hegyre jellemző növényvilágot ismerhetjük meg, ami ugyan nem rendkívüli, de hangulatában hatásos. A másik a bányászok útja, hiszen itt fél évszázadon át bányászkodás folyt, s annak múltját egy igen látványos múzeum is bemutatja fent a hegyen. (Mondják, Bécs városának útjait az innen bányászott bazalt macskakövek borították egykoron.)

Az igazi mégis a geológiai túra, amelynek ösvényén szépen elkészített és olvasmányos táblák vezetik a látogatót föl s le, egészen a kürtők impozáns látványáig, amelyet a bányászkofás során szabadítottak ki. Lám, olykor van hatása a tájrombolásnak is. (Így lesz a mélyben minden nyáron kráter hangverseny!) A séta nem veszélyes, de néha nem árt az óvatosság, főleg a zergeként rohangáló iskoláscsoportoknak szól az intelem. S a hegy tetejéről pedig a kitárulkozó Kemenesalja látványa felejthetetlen élményünkké válik.

2. A város, amelyik nem volt, hanem lesz

Vagy máris van, s ez Celldömölk. E városnév legtöbb utazónak vagy vasútállomást jelent, vagy egy lekanyarodási táblát a 8-as főútról, amint éppen Ausztria felé rohan, s esze ágában sincs betérni ide. Pedig megéri, sőt nagyon megéri!

Főleg ha rászánunk egy hosszú hétvégét s megszállunk az egy éve átadott JUFA Vulkán Fürdő Resort Hotelben. (Nagyon okosak errefelé: a vulkán lesz idegenforgalmuk egyik különleges attrakciója, hívó szava.) Ez a hotel az osztrák JUFA szállodalánc egyik új tagja. Két különlegessége van: hűvös eleganciája. és a fürdőkultúrája. Az egyik magától értetődik: az alig 40 ágyas hotel így egyfajta nyugalmat, csendet biztosít s belső építészete pedig a elismerésre méltó, működésének minden eleme tökéletesen harmonizál egymással és  látogató igényeivel. Ráadásul nemrégen még egy kempinget is építettek mellé s így a komfort fokozata lassan más a négy csillag fölé emeli. A másik a fürdő s ez nem afféle mostanság divatos „építsünk egy kétméteres wellness medencét” program, hanem nagyszabású, számos, 1600 négyzetméteres vízfelületű gyógy- és termálmedencét magáéban foglaló szolgáltatás. Amelyek közül az egyik gyógymedence, a másik egy 25 méteres úszómedence, harmadik meleg vizes pihenőmedence, a negyedik gyermekmedence – s ez még csak a belső világ, a nyilvános fürdőről már nem is szólva.(Összesen nyolc medencéje van!) Ráadásul most építettek hozzá egy szauna világot és gyógyászati együttest is, vagyis a test kiszolgálása itt tökéletesnek mondható. (A strand nyilvános, városlakót, turistát egyaránt kiszolgál és egész évben működik!)

Miként az maga a város is, amelynek agilis polgármesterének tájékoztatójában csak úgy röpteti a fejlesztésre fordított százmillókat. Az eltelt tíz-tizenöt évben ez a város teljesen megújult, keresi a kitörési pontokat, miközben szeretné megőrizni egyediségét, méreteit, s báját. Úgy tűnik sikerül is, hiszen programjai nem túlméretezettek és egyediek. a legfrissebb pl. a tulipán fesztivál, ami szintén eredeti ötlet, de a most felkapott vallási turizmust is a történeti értékeik megőrzésével támogatják. A  Szűz Mária kegytemplom megtekintése avatott vezetéssel több órás(!) program, mellette a volt bencés kolostor, a Kálvária, a Mária kút, a Romtemplom gazdag élményeket kínál. S még valami: a kétszázéves cukrászda, mely lepipálja a gyulai százévest! A kétévszázados épületet, a Joachim házat most újítatta fel egy bátran gondolkodó vállalkozó, s abban egy igazi, régi kávéházat rendezett be. E a város naponta gazdagodik kitűnő polgárai révén. Már csak ezért is érdemes ide látogatni.

3. „Ti kékellő halmok! gyönyörű vidékek!”

E tájegységnek van szép neve, amit a költészetből is ismerünk: Kemenesalja. És van mai hivatalos neve: Ság hegy Térsége Turisztikai Egyesület. Az egyik szép, a másik hasznos. Mivel ez utóbbi fogja össze tizenegy önkormányzat elképzeléseit a turisztikai fejlesztésről. Nincsenek nagy távolságok, de a látnivalók sokaságát rejtik. Van két nagyszerű fürdője. (Errefelé nem szabad leszúrnunk a turistabotot, rögtön gyógyvíz tör fel a nyomában!) . Mesteri fürdő megfelel a nevének, pedig csak 1968 óta ismerik a gyógyvizét, de a remekül kialakított kis fürdő hangulata, csendje, kényelme páratlan. Pár kilométerre tőle Borgáta hasonlóan a nyugalmas fürdőzést vagy csendet kedvelőknek való, s ráadásul mindkettőt festői parkok veszik körül,mint egy nagy kemenesalji arborétum.

Egy pillanatra azért meg lehet állni a Mesteriben lévő Árpádkori templomot is megtekinteni, árad belőle a történelmi hangulat s ezeréves hitéletének élménye. (Templom amúgy bőven van errefelé, elsősorban a barokk hatásúak a jellemzőek.)

A csend után a zaj, hiszen itt van Ostffyasszonyfa közelében a Pannónia Ring, amelynek betonján 1997 óta hatalmas zajjal nagy versenymotorok-és autók köröznek. De e falu határában látogatható, s most oda is kell mennünk, egy első világháborús hadifogolytábor, legalábbis annak maradványai. Megrendítő élmény miként Petőfi emlékét is felkeresni a falumúzeumban, hiszen kedves-szomorú nyári emlékek kötik ide. Egyházashetyén mindenkinek Berzsenyi jut eszébe, s nem véletlenül, hiszen ez volt van szülőhelye s a emlékmúzeum s benne olvashatjuk a híres verseket is. Csöngén pedig Weöres Sándor és Károlyi Amy emlékházát nézhetjük meg, s az irodalmi kiállítás bőséges kép, szöveg és hanganyagával lenyűgöző élményt nyújt új elemeit feltárva e rendkívüli életműnek.

De van ezen a tájon arborétum (Szelestén), van öreg kastély és kúria, vannak jó bort rejtő pincék (kezdenek rivalizálni a másik „térföldi remetével”, Somlóval, de még kell pár száz év, hogy győzzenek), s egyre több a mostanában divatos fesztivál program, ezernyi ötlettel és akcióval. Jó vendégházak, válogatott táj-gasztro élmények, lovas kocsikázás, kerékpározás, sétautak – felsorolni sem lehet amit e táj kínál.

Foglaljuk össze. Kemenesalja egy magyar természeti és történeti csoda, érdemes ide is elutazni, s nem csak a közeli s távoli környék felkapott sikerhelyeit felkeresni. Hiszen a turista mindezeken felül: gyógyvíz, látvány, emlék még valamit megtalál, amit nagyon keres, s ami nagyon hiányzik manapság:  a csendet és a nyugalmat.

Dr. Praznovszky Mihály

2015-06-09 10:53:31

KeSzeCsüSzoVa
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Irány a Vulkánok birodalma! Kemenesalja kincsei

TOP szállás