Nemzeti parkunk érdekes programokkal várja vendégeit egész évben!
Nemzeti parkunk érdekes programokkal várja vendégeit egész évben!
Hétről hétre izgalmas programokkal várunk minden érdeklődőt bemutatóhelyeinken, tanösvényeinken.
Hétről hétre izgalmas programokkal várunk minden érdeklődőt bemutatóhelyeinken, tanösvényeinken.
Kalandok a homok és a szik birodalmában.
Kalandok a homok és a szik birodalmában.
Fedezze fel a természet csodáit a Balatonnál!
Fedezze fel a természet csodáit a Balatonnál!

Magyarország legmagasabb településén, a festői szépségű Mátraszentimrén nyitja meg kapuit 2015. február elején a Mátra Ásványház Múzeuma. Talán a sors keze, hogy a gyűjteménynek teret adó épület korábban éppen egy paleontológus professzor üdülője volt.
A kiállításon a Kárpát-medence ásványai mellett a világ valamennyi földrészéről bemutatásra kerülnek szebbnél szebb ásványok, de helyet kapnak a mai napig szabadon gyűjthető ásványok is. Egy UV szobában megfigyelhető lesz, hogyan változtatják színüket az ásványok ultraibolya fény hatására. A mikro-ásványok rejtett világa iránt érdeklődők pedig kihelyezett mikroszkópok segítségével tanulmányozhatják az apró csodákat.

Figyelem felhívó céllal bemutatásra kerülnek szintetikusan, vagy egyéb mesterséges módon előállított, növesztett ál-ásványok, illetve festett természetes ásványok is.

Az ásványok mellett - elsősorban Magyarországon jelenleg is gyűjthető - fosszíliák is kiállításra kerülnek, olyanok, melyekre a gyűjtőtúráinkon résztvevők is nagy eséllyel rátalálhatnak.  

Hazánkban egyedülálló módon egy működő ásványcsiszoló műhely életébe is bepillantást nyerhetnek a látogatók, sőt a bátrabbak ki is próbálhatják az ásványmegmunkálás egyes fázisait. Bemutatjuk az ásványok tisztításának különböző fogásait, fortélyait, melyekkel a gyűjtött ásványokat még szebbé lehet varázsolni.

Az Ásványház, szolgáltatásaiban komplexitásra törekedve, vállalja hozott, vagy a múzeumi ásványboltban vásárolt, illetve a szervezett túráinkon gyűjtött ásványok vágását, csiszolását.

Gyerekek és felnőttek egyaránt kipróbálhatják az aranymosást. A kiállítás területén nagy aranymosó gép, és az aranyszemcsék kinyerésére szolgáló eszközök is bemutatásra kerülnek, működés közben. Ha pedig valaki a természetben, a Mátra patakjaiban szeretné kipróbálni az aranymosást, ahhoz eszközöket (aranymosó tálat, aranymosó zsilipet ) bérelhet, vagy részt vehet szervezett aranymosó túráinkon, melyeket a Mátrában és a Börzsönyben tartunk.

Kicsik és nagyok egyaránt részt vehetnek szervezett ásványgyűjtő túráinkon.

Az ásványgyűjtésnél elengedhetetlen a megfelelő ismeret, valamint a védőfelszerelés. Túráinkon mindezt  biztosítjuk, igény esetén a szükséges védőfelszerelést - fejvédő, szemüveg, kesztyű, gyűjtő eszközök: kalapács, véső, ásó, hátizsák - kikölcsönözzük a túra idejére a résztvevőknek. Szakképzett túravezetőnk, aki a helyi viszonyokat jól ismerő geológus, segítséget nyújt, hogy a gyűjtőhelyen mit, és hol érdemes keresni, valamint az összegyűjtött ásványok meghatározásában is segítséget nyújt.

Ásványgyűjtő túráink 2015. március 7-én kezdődnek, és november 28-ig minden héten szombaton kerülnek megrendezésre. A 2014. évtől eltérően 2015-ben  nem csak a Mátrában tartunk szervezett túrákat, hanem A Budai-hegységben, a Bakonyban, a Balaton-felvidéken, a Börzsönyben, a Bükkben, a Cserhátban, a Gerecsében, a Pilisben, Velencei-hegységben, és a Vértesben is, hogy minden érdeklődő megtalálhassa a számára érdekes, és könnyen megközelíthető ásványgyűjtő helyeket.

Az Ásványgyűjtő túrák előre meghirdetett időpontokban indulnak, de 10 fő feletti csoportok esetén, kérés szerinti időpontokban, hétköznap és hétvégén is vállaljuk gyűjtő utak indítását.

Az interaktív múzeum színes programjai egész évben igénybe vehetőek, és akár több napos elfoglaltságot is nyújthatnak a Mátrában vendégeskedő turisták számára. Május 1.-től Szeptember 30.-ig minden nap 10-18-ig, Október 1.-től Április 30.-ig péntek, szombat, vasárnap 10-17-ig tart nyitva az Ásványház. Kiránduló csoportoknak előzetes bejelentkezéssel az év bármely napján látogatható a múzeum. Iskolai csoportok 25 fő felett 3000 Ft értékű magyarországi ásvány vagy fosszília szemléltető tablót kapnak ajándékba!

Elérhetőség:

3235, Mátraszentimre, Arany János utca 11.
Telefon: +36 30 488 1775
E-mail: info@matraasvany.hu, és asvanytura@gmail.com
Honlap: www.matraasvany.hu, www.asvanytura.hu
Megtalálhatóak vagyunk a Facebookon is: www.facebook.com/matraasvany

2014-12-23 23:37:14

KeSzeCsüSzoVa
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Hamarosan kinyit a Mátra Ásványház Múzeum és Ásványbolt