Magyar Nemzeti Múzeum - programok, kiállítások, múzeumi foglalkozások, tárlatvezetések!
Magyar Nemzeti Múzeum - programok, kiállítások, múzeumi foglalkozások, tárlatvezetések!
Ismerje meg Székesfehérvár múltját, hogy jobban megértse a jelenét! Várjuk kiállítóhelyeinken!
Ismerje meg Székesfehérvár múltját, hogy jobban megértse a jelenét! Várjuk kiállítóhelyeinken!

Tisztelt Kollégák!
Szeretnénk megköszönni, hogy a tavalyi évben is velünk voltatok a Múzeumkertben, és a két nap alatt közel 35 ezer látogatónak mutatkoztatok be programjaitokkal. Az idei rendezvényünk legfontosabb célja, hogy olyan új megjelenési lehetőségeket kínáljunk fel számotokra, amelyek egyúttal összekapcsolják a Majálison résztvevő múzeumokat, azaz a magyar múzeumi szakmát. Ugyanakkor szeretnénk, ha ezentúl nemcsak a Múzeumkert sétányait hálóznák be az ünnepségre érkező intézmények, hanem a Nemzeti Múzeum belső tereit is!

A 2017-es médiakampánnyal a múzeumi szakma egyik legrangosabb eseményére – az Év múzeuma-díj és az Év kiállítása-díj átadására – már a majális hetében felhívjuk a sajtó figyelmét, előre kihirdetve a nyertes múzeumok nevét, hogy így több napon keresztül azok kiemelt helyet kapjanak a közbeszédben.

22. Múzeumok Majálisa – Tematika: Múzeumok a kertben - kertek és múzeumok

Az MNM 2017-ben a természet védelmét, a környezetvédelmet, a zöld területek megóvását, gondozását, az újrahasznosítás kérdését és a környezettudatos életet helyezi a Majális középpontjába, kapcsolódva a Múzeumkert rekonstrukciójához.

A múzeumok munkája sosem volt független a természeti környezettől, a természettől. Ez persze nem csupán a természettudományos kutatásokban, gyűjtésekben, tematikus programokban nyilvánul meg. A múzeumok többsége régóta élen jár a természeti örökség megismertetésében, védelmében, illetve a környezettudatos szemlélet elmélyítésében.

A téma kimeríthetetlen: reneszánsz/barokk kertek, franciakertek, angolparkok, kastélykertek, főúri kertkultúra, kertek lírában és prózában, kertábrázolások, a kert, mint múzsa, kert és virág szimbolika, népmesei motívumok, botanika, kolostori kertek, gyógynövények, paraszti virágos kertek, konyhakertek, városi kertészet, kertészeti gépek, öntözés, a kert kincsei a piacokon.  Azokról az intézményekről sem feledkezünk meg, amelyek meghatározó eleme a park, a kert, a természet: reméljük a szabadtéri múzeumok mellett a régészeti parkok is magukénak érzik a témát.

A Majális emellett idén is kapcsolódik az ICOM Múzeumi Világnapjához, melynek 2017-ben a központi témája: „A múzeumok és az elhallgatott történelem - Kimondható-e a kimondhatatlan?”

Ezúttal azonban a magyar múzeumi világ a táj és a kultúra, a természet és az emberiség olykor nehéz, máskor önfeledt, de gyakran elhallgatott kapcsolatát vizsgálja. Szeretnénk azoknak az intézményeknek is teret adni, amelyek a fenti felhíváshoz kapcsolódó kritikai kérdésekkel foglalkoznának, hiszen a kertekről való gondolkodás többnyire pozitív asszociációkra támaszkodik. A szép, békés, idilli kerti állapotok (Paradicsom), azaz a pozitív tartalmakkal telített terek megteremtéséhez pedig a traumák feldolgozása, azok átgondolt értelmezése elengedhetetlen (sírkert). Az elhallgatott történelem jegyében megemlékezhetünk arról, mi mindenről hallgathatnak a fölöttünk magasodó fák.

A Majális szervezői a legteljesebb szabadságot ajánlják fel a múzeumoknak! Bízva a kreativitásukban, reméljük, hogy minden múzeum a saját profiljához igazítja a 22. Múzeumok Majálisának tematikáját.

A 2017-es Majális valóban össze kívánja kötni a múzeumokat, az általuk a Múzeumkertben történő megjelenést és tudást, valamint azt szeretnénk, ha a múzeumok az MNM épületében is megmutatkoznának.

  • A következő projektekbe várjuk jelentkezéseteket:

1. Műtárgysétány, időszaki kiállítás a múzeum épületében a „kert” jegyében

Terveink szerint a résztvevő intézmények műtárgyai behálózzák a Nemzeti Múzeum épületét. Hogy ez megvalósulhasson, maximum három, a tematikához kapcsolódó műtárgyat várunk tőletek, amelyek közül egyet fogunk kiválasztani a kiállításra. Kérjük, ehhez küldjetek méreteket és tárgyleírást! A tárgy reprezentálja és fémjelzi majd az adott múzeum gyűjteményét. A tárgy kiválasztásánál figyeljetek a következő szempontokra: érdekesség, egyediség, különlegesség, formabontás stb.! Vegyétek azt is figyelembe, hogy a tárgynak a Majális előtt két héttel be kell érkeznie a Magyar Nemzeti Múzeumba! Olyan tárgyat válasszatok, amely könnyen szállítható, műtárgyvédelmi szempontból nem igényel különösebb bánásmódot, mivel erre az alkalomra nem tudunk különleges klimatikus és fényviszonyokat garantálni!

2. Tudássétány – családi pontgyűjtés

A Majális látogatóinak olyan múzeumi sátrakat összekötő, tematikus útvonalakat ajánlunk, ahol próbára tehetik tudásukat. A családok a Tudássétány programban résztvevő múzeumok sátrainál sikeresen teljesített feladatokért pontokat kapnak. Az összegyűjtött pontok ajándékra válthatók be.

Témaváltozatok a „kert” jegyében:
        a) irodalom
        b) művészet
        c) természet

A pontos feladatot/kérdést elég a majálisra összeállítanotok, most csak a részvételi szándékot jelezzétek!

3. Múzeumi Pagoda

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel az idén is berendezünk egy múzeumi társasági sarkot a kollégák számára: kifejezetten a szakmai beszélgetéseknek, közönségtalálkozóknak, könyvbemutatóknak, népszerűsítő, ismeretterjesztő előadásoknak, a civilek és a közintézmények találkozásához. A népszerű programhelyszínt a frontvonalban helyezzük el. Erre is várjuk programjavaslataitokat!

4. Installációs pályázat az újrahasznosítás jegyében

Az MNM két éve indított pályázatára ezúttal a tematikát erősítő installációkat várunk. A legötletesebb, legkreatívabb dekorációt megjelenítő intézményt 100 000 Ft-os díjjal jutalmazzuk. A kész művet elhelyezhetitek a sátorban, a sátor előtt, nagy méret esetén a Múzeumkertben. Lényeges eleme: újrahasznosított, természetes anyagból készüljön, kapcsolódjon a készítő intézményhez. A méretét rátok bízzuk, de szeretnénk minél látványosabb, nagyobb méretű installációkat beemelni a közösségi terekbe.

A jelentkezéseket a már bevált módon, online kérdőív kitöltésével várjuk, hogy a beérkezett adatok feldolgozása gyorsabb és átláthatóbb legyen.

A jelentkezés módja, szükséges dokumentumok

A regisztrációs kérdőív kitöltése ezen a linken az intézményi bemutatkozó anyagokkal, programleírásokkal.

A sajtó- és háttéranyagokon kívül ezeket az Múzeumok Majálisa-honlapon, az MNM-honlapon és az MNM közel 20.000 fős látogatottságú Facebook-oldalán használjuk fel a múzeumok bemutatására.

A korábbi évekhez hasonlóan a www.magyarmuzeumok.hu már az eredményhirdetés előtt bemutatja a díjakra esélyes múzeumokat.

Ezen kívül fotókat (jpg) és rövidfilmeket (avi, mp4, és NE DVD-formátumban és minél jobb minőségben) is várunk a muzeumokmajalisa@hnm.hu email-címre.

Kérjük, mindenképpen jelezzétek, ha csak kiadvánnyal és/vagy szóróanyaggal érkeztek és azok központi helyszíni elhelyezését igénylitek!

Ha van olyan programotok, amelyet a színpadon szeretnétek bemutatni, akkor a kérdőívben erről is írjatok! A bemutatkozást a színpad kapacitásától és a Majális-tematikához való kapcsolódás alapján tudjuk teljesíteni.

A hiányos vagy a feltételeknek nem megfelelő, esetleg határidő után érkező pályázatokat nem áll módunkban elfogadni. Kérjük megértéseteket!

A jelentkezés határideje: 2017. március 24.

A pályázatok értékelése: A Majális szervezőbizottsága minden pályázónak visszajelzést küld legkésőbb 2017. április 7-ig.

Fontos tudnivalók

A Múzeumok Majálisa idejére, intézményenként – egységesen – a következőket biztosítjuk: ingyenes részvétel, szervezési feladatok, áramellátás, az intézmény nevének kiírása a sátor tetején, 1 db asztal, 1 db sörpad és 2 db szék. Kérjük, hogy ezen felül magatok gondoskodjatok a sátor felszereléséről, installációjáról és díszítéséről!

Az elmúlt évek tapasztalata alapján – házigazdaként – sokszor kerültünk nehéz helyzetbe egyes múzeumok részvételének váratlan és kései lemondása miatt. Ezért – lemondás esetén – minden esetben kérjük a sátor bérleti díjának megtérítését. (Ennek pontos összegét később tudatjuk.)

Kérjük megértéseteket!

Kapcsolattartó:       
Bárd Edit
Telefon: 36 1 327 77 00/330 m.
E-mail: muzeumokmajalisa@hnm.hu
Web: www.mnm.hu

Szeretettel várjuk jelentkezéseteket a 22. Múzeumok Majálisára. Reméljük, minél többen találkozunk május 20–21-én!

2017-03-09 13:50:27

KeSzeCsüSzoVa
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Múzeumok Majálisa Budapest - Felhívás 2017