Országos Közfoglalkoztatási Kiállítás 130 kiállítóval Budapesten a Vajdahunyad várban
Országos Közfoglalkoztatási Kiállítás 130 kiállítóval Budapesten a Vajdahunyad várban
Disznóvágás bemutatók és óriási kolbászvásár, családi programok, folklór műsorok várják!
Disznóvágás bemutatók és óriási kolbászvásár, családi programok, folklór műsorok várják!
Gyulai wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Gyulai wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Egy nap, két főváros kirándulással, zenés bajor vacsorával - Őszi szünet Sopronban!
Egy nap, két főváros kirándulással, zenés bajor vacsorával - Őszi szünet Sopronban!

2015. június 18. és 28. között Prágában kerül sor a világ legnagyobb szcenográfiai eseményére, a 13. Prágai Quadriennáléra (PQ 2015). A nemzetközi színházművészeti kiállítást először 1967-ben rendezték meg. A PQ nem pusztán kiállítás, hanem olyan rendezvénysorozat, amely a szcenográfiát a vizuális művészetek széles spektrumában mutatja be. Számos szakmai fórumot kínál, amely feltárja és erősíti a kapcsolódási pontokat a világ kortárs szcenográfiai jelenségei között, megszólítva ezzel a szakmát, az egyetemi hallgatókat és a szélesebb értelemben vett közönséget. 2011-ben, a legutóbbi PQ-n Magyarország kapta a Legjobb kurátori koncepcióért odaítélt aranyérmet.

A PQ 2015-ben beköltözik Prága szívébe, a belváros jelentős történelmi épületeibe. A domonkos rendi apácák számára épült egykori gótikus Szent Anna Templomban (PRAGUE CROSSROADS – CHURCH OF ST. ANNE, Zlatá Street) lesz látható Donor Prométeusznak címmel az Antal Csaba kurátor tervei alapján készült rendhagyó kiállítás az Országok és Régiók tematikus szekcióban. A Magyar Napon 2015. június 19-én ünnepélyes keretek között nyílik meg a magyar pavilon. A DONOR PROMÉTEUSZNAK egy olyan teátrális narratív installáció, amelyben a művészi mesterségek és a tudomány együttesen szolgálják az ALKOTÁST.

A diák szekcióban való részvételre É. Kiss Piroska, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Látványtervező Tanszékének adjunktusa kapott kurátori felkérést. A makettgyűjtő szobája címet viselő, a hallgatók terveit prezentáló kiállítás Franz Kafka szülőházának (KAFKA’S HOUSE, Náměstí Franze Kafky 3.) 3. emeletén tekinthető meg. A magyar kiállítások mindkét szekcióban igazodnak a 2015-ös PQ központi témáihoz: Zene, Időjárás és Politika. A magyar részvételt az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából és támogatásával kezdetektől fogva az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet szervezi és bonyolítja le.

A PQ 2015 kiállítással kapcsolatos aktuális információk az alábbi tárhelyeken találhatók:
www.pq.cz
www.facebook.com/praguequadrennial

Donor for Prometheus / Donor Prométheusznak - Antal Csaba alkotása

A DONOR FOR PROMETHEUS egy olyan teátrális narratív installáció, amelyben a művészi mesterségek és a tudomány együttesen szolgálják az ALKOTÁST. A klasszikafilológusok mítoszértelmezése szerint a leláncolt Prométheusz 10.000 éves büntetése – egy sas minden nap kitépi májának egy részét és ő minden nap újratermeli a saját máját – a közeljövőben lejár. Ha megszabadul ettől a rettentő büntetéséből, akkor újra a tűzhöz, az íráshoz, a fémöntéshez és egyéb mesterségekhez hasonló, hihetetlen adományokkal fog hozzájárulni az emberiség fejlődéséhez. A büntetés utolsó időszakában Prométheusznak gondjai akadnak a máj mindennapos újratermelésével.

Minden – az ALKOTÁS ügyében elkötelezett – polgár, aki képzeletében érzi már a jövőben kiteljesedő, számunkra még beláthatatlan, valamennyi területet érintő robbanásszerű változást, előmozdíthatja az ALKOTÁS ügyét. Ez a holnap semmiben sem hasonlít a mára. Integratív ethoszában a mindennapi élet, a politika, a kultúra minden területe, a technológia, a tehetség eddig még sosem látott lendülettel tör a megállíthatatlan fejlődés irányába.
Prometheus esetleges májelégtelenségét megelőzendő májdonorokra lesz szükségünk. Erre a méltó segítségre, ami csak elenyésző mértékben fejezheti ki hálánkat mindazért, amit Prométheusz az emberiségért vállalt és tett, csak korunk technikai és technológia szintjén lehetséges gondolni, mivel a májátültetés gyakorlata nem olyan régi.

Azzal a felhívással fordulunk az ALKOTÁS-ban elkötelezett polgárokhoz, hogy csatlakozzanak, és regisztráljanak lehetséges DONOR-ként a HUNGARIAN ORGAN COORDINATION OFFICE Szt. Anna templomban kihelyezett pontjánál! Akkor sem vész kárba a máj, ha nem Prométheuszban reinkarnálodik, hanem egy halandó életét menti meg.

Az installáció üzenete, az ónból kiöntésre kerülő szöveg szerint:
EST HOMO SICUT HUMUS SUPRA SE TOLLITUR IPSUM MENTE SUPERBIT HOMO MONTE SUPERBIT HUMUS
Ember és föld egyként törekednek az égi magasba, ember eszével, a föld nagy hegyek ormaival.

2015-06-17 13:11:58