Újra értékes kulturális élmények várják Óbudán.
Újra értékes kulturális élmények várják Óbudán.
ELŐSZÖR A BALATONNÁL LAJKÓ FÉLIX!
ELŐSZÖR A BALATONNÁL LAJKÓ FÉLIX!

2015. június 18. és 28. között Prágában kerül sor a világ legnagyobb szcenográfiai eseményére, a 13. Prágai Quadriennáléra (PQ 2015). A nemzetközi színházművészeti kiállítást először 1967-ben rendezték meg. A PQ nem pusztán kiállítás, hanem olyan rendezvénysorozat, amely a szcenográfiát a vizuális művészetek széles spektrumában mutatja be. Számos szakmai fórumot kínál, amely feltárja és erősíti a kapcsolódási pontokat a világ kortárs szcenográfiai jelenségei között, megszólítva ezzel a szakmát, az egyetemi hallgatókat és a szélesebb értelemben vett közönséget. 2011-ben, a legutóbbi PQ-n Magyarország kapta a Legjobb kurátori koncepcióért odaítélt aranyérmet.

A PQ 2015-ben beköltözik Prága szívébe, a belváros jelentős történelmi épületeibe. A domonkos rendi apácák számára épült egykori gótikus Szent Anna Templomban (PRAGUE CROSSROADS – CHURCH OF ST. ANNE, Zlatá Street) lesz látható Donor Prométeusznak címmel az Antal Csaba kurátor tervei alapján készült rendhagyó kiállítás az Országok és Régiók tematikus szekcióban. A Magyar Napon 2015. június 19-én ünnepélyes keretek között nyílik meg a magyar pavilon. A DONOR PROMÉTEUSZNAK egy olyan teátrális narratív installáció, amelyben a művészi mesterségek és a tudomány együttesen szolgálják az ALKOTÁST.

A diák szekcióban való részvételre É. Kiss Piroska, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Látványtervező Tanszékének adjunktusa kapott kurátori felkérést. A makettgyűjtő szobája címet viselő, a hallgatók terveit prezentáló kiállítás Franz Kafka szülőházának (KAFKA’S HOUSE, Náměstí Franze Kafky 3.) 3. emeletén tekinthető meg. A magyar kiállítások mindkét szekcióban igazodnak a 2015-ös PQ központi témáihoz: Zene, Időjárás és Politika. A magyar részvételt az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából és támogatásával kezdetektől fogva az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet szervezi és bonyolítja le.

A PQ 2015 kiállítással kapcsolatos aktuális információk az alábbi tárhelyeken találhatók:
www.pq.cz
www.facebook.com/praguequadrennial

Donor for Prometheus / Donor Prométheusznak - Antal Csaba alkotása

A DONOR FOR PROMETHEUS egy olyan teátrális narratív installáció, amelyben a művészi mesterségek és a tudomány együttesen szolgálják az ALKOTÁST. A klasszikafilológusok mítoszértelmezése szerint a leláncolt Prométheusz 10.000 éves büntetése – egy sas minden nap kitépi májának egy részét és ő minden nap újratermeli a saját máját – a közeljövőben lejár. Ha megszabadul ettől a rettentő büntetéséből, akkor újra a tűzhöz, az íráshoz, a fémöntéshez és egyéb mesterségekhez hasonló, hihetetlen adományokkal fog hozzájárulni az emberiség fejlődéséhez. A büntetés utolsó időszakában Prométheusznak gondjai akadnak a máj mindennapos újratermelésével.

Minden – az ALKOTÁS ügyében elkötelezett – polgár, aki képzeletében érzi már a jövőben kiteljesedő, számunkra még beláthatatlan, valamennyi területet érintő robbanásszerű változást, előmozdíthatja az ALKOTÁS ügyét. Ez a holnap semmiben sem hasonlít a mára. Integratív ethoszában a mindennapi élet, a politika, a kultúra minden területe, a technológia, a tehetség eddig még sosem látott lendülettel tör a megállíthatatlan fejlődés irányába.
Prometheus esetleges májelégtelenségét megelőzendő májdonorokra lesz szükségünk. Erre a méltó segítségre, ami csak elenyésző mértékben fejezheti ki hálánkat mindazért, amit Prométheusz az emberiségért vállalt és tett, csak korunk technikai és technológia szintjén lehetséges gondolni, mivel a májátültetés gyakorlata nem olyan régi.

Azzal a felhívással fordulunk az ALKOTÁS-ban elkötelezett polgárokhoz, hogy csatlakozzanak, és regisztráljanak lehetséges DONOR-ként a HUNGARIAN ORGAN COORDINATION OFFICE Szt. Anna templomban kihelyezett pontjánál! Akkor sem vész kárba a máj, ha nem Prométheuszban reinkarnálodik, hanem egy halandó életét menti meg.

Az installáció üzenete, az ónból kiöntésre kerülő szöveg szerint:
EST HOMO SICUT HUMUS SUPRA SE TOLLITUR IPSUM MENTE SUPERBIT HOMO MONTE SUPERBIT HUMUS
Ember és föld egyként törekednek az égi magasba, ember eszével, a föld nagy hegyek ormaival.

2015-06-17 13:11:58

KeSzeCsüSzoVa
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prágai Quadriennálé