Újra értékes kulturális élmények várják Óbudán.
Újra értékes kulturális élmények várják Óbudán.
ELŐSZÖR A BALATONNÁL LAJKÓ FÉLIX!
ELŐSZÖR A BALATONNÁL LAJKÓ FÉLIX!

A Magyar Nemzeti Múzeum Robert Capa in Italia című kiállítása - a San Gimignano-i siker után, ahol közel ötvenezren nézték meg a második világháború olaszországi frontjain készült Capa fotográfiákat -, most Pármában mutatkozik be. A Capa Mestersorozat III. 937 fotográfiáját, amelynek közel tizede készült Olaszországban, 2009 elején vásárolta meg a Nemzeti Múzeum.

A 2016. október hetedikén megnyílt kiállítás létrejöttét, az eddigiekhez hasonlóan, a Nemzeti Múzeum és Fondazione Alinari együttműködése alapozta meg, amelyet az NKA is támogat. A bolognai magyar tiszteletbeli konzul, dr. Miliczki Erzsébet fáradhatatlan munkálkodása révén kapcsolódott be az előkészítésbe a pármai Lyons Club és a bolognai olasz-magyar baráti társaság, megnyerve a pármai önkormányzat támogatását. Így a város központjában található Palazzo Pigoriniben megnyílhatott a közel nyolcan fotográfiát bemutató tárlat.

Capa világhírű, a normandiai partraszállást bemutató képei mögött méltánytalanul háttérbe szorultak az olasz hadszíntéren készült felvételei, pedig a fotóriporter 1943-1944-ben háromszor is partra szállt a szövetséges haderőt követve az olasz partokon (Szicíliában, Salernoban és Anzionál). Capa félelmet ismerve követte a katonákat, és a harcok közben talált kapcsolatot a helyi lakosokkal. Közelről, művészi erővel dokumentálta mind a kiskatonák, mind a civilek szenvedéseit, kis örömeiket, napi életüket a frontvonalban. Capa szicíliai offenzívát megörökítő tudósítása, a Nápoly megpróbáltatásait megmutató képek és a Cassino melletti megtorpanás megrázó ábrázolása a LIFE, az Illustrated, a Collier’s hasábjain jutott az olvasók tízmillióihoz. A Magyar Nemzeti Múzeum kiállítását korabeli magazinok is kísérik, hogy megmutassák: a képek nem galériák falára készültek, hanem a közvélemény informálására. Ma kiállításon szerepelnek, mert történelmünk e nehéz periódusának forrásaivá váltak.

A kiállítást, amelyet olasz-angol nyelvű, közös kiadású katalógus is kísér, az érdeklődő olasz közönség mellett - az eddigi tapasztalatok szerint - az Itáliát látogató külföldiek közül is sokan felkeresik. A kiállítást Párma kulturális bizottságának elnöke, a Fondazione Alinari elnöke, s a bolognai tiszteletbeli magyar konzul nyitják meg. Vendégünk, s a kiállítás megnyitóján közös vezetést tartott a kurátorral, Lengyel Beatrix-szal, Luigi Tomassini, a bolognai egyetem professzora. 

Parma gazdag kulturális kínálatában, a Verdi fesztivál mellett reméljük a sikert! A nagy romantikus olasz zeneköltő és a 20. század közepének magyar származású művészi erejű dokumentátora nyelvhez nem kötött élményt kínálnak: a zene és a fotográfia sokszor nem igényli a szót, az azonos nyelvet: hallva-látva éreztetik alkotóik gondolatait.
Képeinken a kiállítás építését és városi hirdetéseket látjuk.  Fotó: Ormos József

A kiállítás-sorozat korábbi állomásairól: http://capa100.blog.hu/

2016-10-07 14:06:44

KeSzeCsüSzoVa
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Robert Capa Pármában - a Magyar Nemzeti Múzeum újabb kiállítást nyitott Olaszországban

Szolgáltató

Magyar Nemzeti Múzeum
Magyar Nemzeti Múzeum
  • Budapest
  • VIII. kerület