Monostori Erőd - Hadtörténelmi Látogatóközpont
Monostori Erőd - Hadtörténelmi Látogatóközpont

Az erődítmény számos új vonzerővel gazdagodott az Európai Unió és az Új Széchenyi Terv által támogatott „Egri Vár és erődrendszer turisztikai attrakciófejlesztése” című pályázati program keretében. Elkészült a fegyvertár, szigetelték a különleges, földalatti kazamatarendszert és olyan területek nyílnak meg a látogatók előtt, mint a Vár legmagasabb pontja, a Szép-bástya, az északi kapuhoz vezető Várfalsétány, valamint a déli kapu fölött magasodó Török kert.

Elkészült a Vár déli bejáratánál elhelyezkedő Török kert várfalának felújítása, a területet a terveknek megfelelően teljesen bejárhatóvá alakították, s az egykori kapuvédő bástyából új kilátás nyílik a szintén megújult történelmi belvárosra. Újjáépült a Szép bástya és a Vár legmagasabb pontjára – csaknem 190 év után – ismét hármas keresztet állítottak. Restaurálták és az egykori ágyúfelvonó rámpájára visszahelyezték az eredeti, Pyrker érsek idejében kialakított Kálvária stációk domborműveit. A Szép-bástya lábánál áll az interaktív kiállításnak és katonai interpretációs programoknak otthont adó Fegyvertár, melyet modern felfogásban építettek újjá.

Tíz állomásos Várfalsétány

A nyugati várfal mentén alakították ki a 10 állomásból álló panoráma Várfalsétányt és tanösvényt, s ehhez kapcsolódóan kőburkolatot kapott a Dobó-bástya betonfala, továbbá javították a támfal burkolatát és a térvilágítással ellátott területre pihenő padokat helyeztek el. A sétány új, alternatív gyalogos elérési útvonalként szolgálja az egrieket és a turistákat: a Dobó tér szomszédságából egyenesen a Vár északi kapujához (az Almagyar városrészhez) vezet. Ennél a bejáratnál új jegyárusító pavilon épült, s a projekt keretében a múzeum új jegyértékesítő rendszert vezetett be. Új közműhálózat készült el a váron belül és a sétányon is.

Pénzverdéből Várbolt és megújuló terek

A Setét kapu modern kori felépítményében gyermekfoglalkoztató készül az épület teljes átalakításával és felújításával. A középkori alépítmény és az innen induló földalatti terek (kaszárnya termek, ágyútermek, aknafigyelő folyosók, kazamata rendszer), a Gergely-bástya és a gyilokjáró úgyszintén a felújítás része. A földalatti terek fölött új vízszigetelés, s ezzel együtt új kert is készül. A volt pénzverde helyiségéből Várbolt lesz, a Dobó utca 12. sz. alatti épületben és a hozzá tartozó kertben „gyermek-vár” lesz kialakítva. Újdonság, hogy a várból a Dobó utca 12. alatti épület átjárhatóvá vált az egykori aknafigyelő folyosók összekötésével.

Animáció, 3D, multimédia

Az ÉMOP program nem csupán építést, hanem tartalomfejlesztést, interaktív kiállítások létrehozást is jelenti az Egri Várban. Többek között animációs film, a kőtár 3D digitális feldolgozása, interaktív kiállítások, hadmérnöki interpretációk, tüzérségi bemutatók, számítógépes animációk és többféle multimédiás tartalom várja a látogatókat. Létrejön az Egri csillagok című állandó kiállítás, a Gárdonyi-regény és a valóság izgalmas összehasonlításával. A keleti fal alatt futó aknafigyelő folyosó egészen a Zárkándy-bástyáig bejárható lesz, a másik irányba indulva a Török kert érintésével a déli fal alatt a Dobó u. 12. udvarára lehet eljutni. A kiállításokat illetve a látnivalókat 150 darabos, 9 nyelvű audio-guide készülékek szolgálják ki, a rendezvények magas színvonalát színpadfedéssel, valamint korszerű hang- és fénytechnikával is biztosítják.

2017-09-11 09:02:22

KeSzeCsüSzoVa
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Török kert, Várfalsétány, multimédia: így újul meg Eger vára