Tavaszi pihenés a Tisza-tónál: Gazdag programkínálat
Tavaszi pihenés a Tisza-tónál: Gazdag programkínálat
Gyopárosi wellness nyaralás: Találja meg nálunk a pihenéséhez illő nyári csomagajánlatot!
Gyopárosi wellness nyaralás: Találja meg nálunk a pihenéséhez illő nyári csomagajánlatot!
Minden, ami vakáció! Soproni nyaralás gazdag programkínálattal!
Minden, ami vakáció! Soproni nyaralás gazdag programkínálattal!
Gyulai wellness kikapcsolódás - kedvező árakon teljes panziós akcióval!
Gyulai wellness kikapcsolódás - kedvező árakon teljes panziós akcióval!

Húsvéti tojásdíszítés

Húsvét alkalmával szinte mindenhol festenek vagy díszítenek tojást. Kerülhet az ünnepi asztalra és lehet a locsolók ajándéka is. Készülhet főtt tojásból, amit elfogyasztanak az ünnepek alatt, és díszíthetnek kifújt tojást, ami a következő Húsvétig megőrizhető. A tojás lehet egyszínű – általában piros, kék, sárga, zöld – de lehet különféle technikával készített díszes, rajzos is. A tojás magas víz-, fehérje- és zsírtartalma miatt jó táptalaja a mikroorganizmusoknak, ezért csak friss tojások használhatók. Ha megrázzák a nyers tojást és annak belseje csak alig mozog, a tojás friss. Úszópróbával is kideríthető, melyik a friss tojás. Ha a nyers tojásokat sós vízbe teszik, a frissek lesüllyednek az edény aljára, a régebbi tojások felemelkednek a víz felszínére. Sós vagy ecetes vízbe főzve a megrepedt tojások nem futnak ki. Festeni és díszíteni ugyan nem lehet őket, de az ünnepi asztalra, azonnali fogyasztásra megfelelőek. Forrás után legalább 10 percig kell főzni, majd azonnal lehűteni hideg vízzel, hogy könnyebben lehessen őket meghámozni.

Tojásdíszítési lehetőségek

Festés

Ma már sokféle kiváló festéket lehet kapni a boltokban, ami megkönnyíti a tojásfestést, érdemes azonban kipróbálni a hagyományos festési eljárások közül is néhányat. Talán legismertebb a vöröshagyma héjával való festés. A hagymának a száraz, színes külső héját kell összegyűjteni, jó sokat. A hagymahéjra vizet kell önteni, majd felforralni és ebben a lében áztatni a főzött tojásokat. Minél tovább marad a festőlében, annál sötétebbre színeződik a tojás. Száradás után olajjal vagy szalonnabőrrel lehet fényesíteni. További természetes festékek: hagymahéjjal főzve beige, áfonyalében áztatva kék, fekete teában vagy erős kávéfőzetben áztatva barna, spenótlében áztatva zöld, málnaszörpben rózsaszín, ecetes céklalében, vagy lilahagyma héjával főzve piros színű tojást kapunk.

Írás

Az írott, vagy hímzett tojás is könnyen elkészíthető. Festék, egy lehetőleg méhviaszból készült gyertya, és egy pálcika kell hozzá. Akik művészi szinten foglalkoznak a tojásdíszítéssel írókát használnak, innen a technika neve. Az
íróka egy fém cső, amit hozzáerősítenek egy pálcikához, ennek segítségével rajzolnak mintákat a tojásra. A viasszal mintát, díszítést kell rajzolni a főtt tojásra, ezután befesteni a kívánt színre. A festék nem fogja meg a viaszos helyeket, a festés után ezek világosak maradnak. A viaszt le lehet kaparni a tojáshéjról, így még szebben kirajzolódik a minta. A hagyományos minták jellemzője, hogy a tojást kettő, négy vagy hat résre osztják, s ezekbe a részekbe rajzolják az azonos mintákat. Ügyelni kell arra, hogy az olvasztott viaszt mindig melegen tartsuk, hogy folyékony maradjon, és így könnyen fel lehessen vinni a tojásra.

Batikolás

Akik nem tudnak ügyesen rajzolni megpróbálkozhatnak a batikolással. Ehhez a már ismert tojásfestő leveken túl apró, érdekes rajzolatú levelek szükségesek. A
főtt tojás héjára kell ezeket a leveleket szorosan rákötni, egy rossz harisnya segítségével. Ezután lehet a tojást -harisnyástól, levelestől- a tojásfestő lében megfesteni. A levél helye világos marad.

Rátét

Igen szép és különleges a csipkemaradékokkal történő díszítés. Rövidáru boltban lehet vásárolni csipkéből készült keskeny díszítő szalagokat. Ezeket egyszerű ragasztóval kell a tojásra erősíteni. Ez a technika legszebben a festetlen tojáshéjon érvényesül.

Folton-folt

Ehhez a technikához hungarocellből készült tojásforma, egy éles kés, olló és sok szép színes anyagmaradék szükséges. A hungarocell tojásba keskeny vonalakat vágva a tojást több részre lehet osztani. A részek formájánál kicsivel nagyobb anyagdarabokat benyomkodni a résekbe. Az anyag ráfeszül a tojásra, egyúttal bevonja azt.
 

KeSzeCsüSzoVa
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Húsvéti tojásdíszítés