Nagykőrös
Fergeteges budapesti gyereknapi programok három napon át a Városligetben!
Fergeteges budapesti gyereknapi programok három napon át a Városligetben!
Idén is szuper programokkal vár Titeket Siófok pünkösdkor!
Idén is szuper programokkal vár Titeket Siófok pünkösdkor!
Megnyílt a Brigetio Öröksége Látogatóközpont Komáromban!
Megnyílt a Brigetio Öröksége Látogatóközpont Komáromban!
Wellness pihenés Hévíz felnőttbarát szállodájában  - BONVITAL WELLNESS & GASTRO HOTEL
Wellness pihenés Hévíz felnőttbarát szállodájában  - BONVITAL WELLNESS & GASTRO HOTEL
Tavaszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Tavaszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

Nagykőrös

Nagykőrös városa -
„Az érték érteket vonz”-

Nagykőrös, az Alföld szívében húzódó „zöldváros” gondozott sétáló-pihenő parkjaival, kiterjedt erdőspusztáival, Csónakázó-tavával, korszerű szökőkutakkal és köztéri alkotásokkal, tavasztól késő őszig tengernyi virággal borított, megújult főtérrel várja a kirándulókat.

Nagykőrös, nekünk Te vagy a legszebb!

A városközpont megújítása, mint várostörténeti jelentőségű beruházás is része volt azon fejlesztéseknek, melyek az elmúlt évek során kialakult összefogásnak köszönhetően valósultak meg Nagykőrösön. A városközpont rehabilitációs projektet az Európai Unió is támogatta. A fejlesztés részeként megújult a református templom és a római katolikus templom, a Tímárház; városközpontunk terei új képzőművészeti alkotásokkal gazdagodtak; a Deák tér igazi rendezvénytérré változott, azóta több nagysikerű programnak is otthont adva, köztük kiemelt jelentőségű a Szent György napi Forgatag és Virágvásár áprilisban és a Kőrösi Möggyfesztivál júniusban.

Az elmúlt évek során megszépült a városközpont, és a település számos pontján váltotta a korábbi városképet új, virágos, rendezett látvány. Mindez jó a szemnek, de a mindennapok rohanásában jó a léleknek is, megpillantani egy-egy nyíló virágot, megszépült zöldfelületet. A lakosság és az önkormányzat évek óta sikeres együttműködésben folytatja a fásítási akciót, mely összefogással számos szép új fa, fasor cseperedik Nagykőrös utcáiban, javítva a városképet, javítva a levegő minőségét. Köztereink, parkjaink képzőművészeti alkotásokkal gazdagodtak. Az utcaképeket meghatározó védett épületek befektető bevonásával, önkormányzati támogatással, illetve önkormányzati beruházásban újulhattak meg. Télen az ünnepi díszkivilágítás fényei és a nagykőrösi hóemberek igazi egyedi hangulatot kölcsönöznek a városközpontnak. Advent időszakában, vasárnaponként a közös gyertyagyújtás meghittsége teszi teljesebbé a szeretet ünnepére való lelki felkészülést.

A városban élők számára különösen fontos a természeti és épített örökség megőrzése, gyarapítása. Több száz éves, klasszikus építészet szellemiségét hordozó polgári házak, patinás kúriák színesítik az elmúlt évtizedben létrejött családi házak, lakások mellett a város képét. Méltóságteljes tölgyóriások, tavaszi gyöngyvirágszőnyeg, egyedülálló fajkészletű erdők és gyepek változatos elegye köszönti a nagykőrösi erdőbe látogató vándort. A homoki tölgyesek és homoki gyepek alkotta mozaikos erdőspuszta sok ritka és védett élőlénynek nyújt otthont. 2011-ben nyílt meg az Alföld Aqua Termálfürdő és Strand, ahol relaxációs zene és pihenőterasz, finn szauna, sókamra és gőzkabin kényezteti a vendégeket. A fürdőt 950 m mélységű kútból feltörő 48 C-os termálvíz látja el. Rehabilitációs szakkórházunk már kétszer nyerte el az Év Kórháza Díjat, legutóbb a gyógytorna-fizioterápia részleg az Emberi Erőforrások Minisztériuma díjat érdemelte ki. A Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ jóvoltából rendszeres színházi előadások, színvonalas kiállítások és városi rendezvények színesítik a helyi kulturális életet.

Nagykőrös városában több száz éves múltra tekint vissza a vásározás. A település első vásárainak megtartási jogát még a 16. században kapta, majd a mezőváros kiváltságos helyzetét ismerte el és erősítette meg I. Lipót 1697-ben. A városban évente 10 alkalommal tartanak országos hírű állat- és kirakodóvásárt, amelyen több száz árus kínálja portékáját. Az Alföldön a nagykőrösi havi vásárokban derül ki, mit ér a ló; háztáji állatok, lovak, szarvasmarhák, kecskék és juhok, illetve kisállatok cserélnek gazdát. Az állatokon kívül ruhák, bútorok, fonott kosarak, bőrműves termékek, bolhapiac és még számtalan más csecsebecse közül lehet válogatni, ahol lacipecsenye és frissen sült kürtős kalács illata csábítja a nézelődőket. A vásárok általában 8-10000 érdeklődőt vonzanak, de a két kiemelt vásári napon, a Szent György és Szent Mihály napi forgatagban akár a 20000 fő feletti vásározó is megfordul. A vásárok közül kiemelt szerepet tölt be a Szent György napi sokadalom, amely a hagyományok szerint a z állatok kihajtásának időszakai is egyben. E vásártartási jogát Nagykőrös 1749-ben Mária Teréziától kapta. A Szent György napi vásár 2012 óta kibővült programokkal várja látogatóit.

A város tevékenységét elismerő címek:

Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny különdíja; Kulturált Települési Környezet Díj; Év Kórháza Díj (2006, 2010); Köztérmegújítási nívódíj; Pest Megye Biztonságos Települése; Családbarát Önkormányzat; Idősbarát Önkormányzat; Kerékpárosbarát település; Arany Rózsa-díj; Hild János-díj; Magyarország Legszebb Főutcája Díj; Lampl Hugó Emlékplakett

Közlekedés

Nagykőrös és Budapest távolsága alig 100 km.
Személygépjárművel 1 óra
Vonattal Budapesten a Nyugati-pályaudvartól alig több mint 1 óra.
Nagykőrös és Budapest között a vonatok óránként közlekednek.

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Kiemelt programok

Tavaszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Tavaszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Szeretne nálunk megjelenni ajánlatával?
ÚJ PROGRAMOK HIRDETÉSE
Szeretne több jegyet értékesíteni?
Hirdesse meg ajánlatát jegyvásárlási lehetőséggel! Bővebb információk médiaajánlatunkban