Nyereményjáték
Játsszon és nyerjen!
Archeológiai és Művészettörténeti Központ
Thermal Hotel Mosonmagyaróvár
KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Archeológiai és Művészettörténeti Központ

Archeológiai és Művészettörténeti központ épül Lakiteleken. Pillanatkép a közeli jövőből: fiatalok, akik éppen egyetemi szinten tanulják a világ csodáit, kutatják a művészetek eredetét, a népek múltba vésett üzenetét, Lakiteleken, az Archeológiai és Művészettörténeti Központban sétálnak az Árpádkori templom romjai mellett, majd beülnek egy előadásra a múlt titkairól, aztán átsétálnak a kerámiastúdióba kipróbálni a kézügyességüket és a kreativitásukat. Minderre hamarosan valóságban is sor kerülhet, ugyanis az Új Széchenyi Terv támogatásának köszönhetően Lakiteleken épül meg a Templom-Halom Archeológiai és Művészettörténeti Központ, Közép-Kelet Európa egyetlen ilyen jellegű intézete.

További információk


Még több a településen (Lakitelek):

A központ, amelyet a Templom-Halom Lakitelek Nonprofit Kft. álmodott meg, az Új Széchenyi Terv keretén belül, a Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése pályázaton elnyert 253 millió forint támogatás segítségével épül meg.

A cél az, hogy olyan centrum jöjjön létre, amelynek segítségével a Lakitelekre látogató vendégek, átutazó vagy hosszabb időre ide érkező turisták a közvetlen környezetre és a térségre, régióra jellemző emlékekkel, a múlt értékeit és a jelenkori művészet eszenciáját összefoglaló hangulattal találkozhassanak. A művészettörténet ágai iránt érdeklődő laikusok mellett találkozási pont lehet majd a központ a szakterületen tanuló fiatalok és a rendkívül felkészült oktatók, a hazai és külföldi szakemberek, a régmúlt alkotásaival a jelenkornak üzenő egykori művészek és a jövőnek üzenő mostani alkotók számára is.

A helyszín nem véletlen, hiszen a központnál található Lakitelek legrégebbi épített emléke, egy Árpád-kori templomrom. Ide álmodta meg a Templom-Halom Lakitelek Nonprofit Kft. a központot, ahová várják majd
- a magyarországi turisztikai fogyasztókat;
- az emlékek iránt fogékony látogatókat, a régmúlt magyar művészettörténete iránt érdeklődőket;
- az ötvös-, tűzzománc és keramikus művészet iránt érdeklődőket vagy ezeket bármilyen szinten művelő alkotókat;
- felsőfokú tanulmányokat folytatókat, akik képzésükhöz kívánnak kiegészítő tapasztalatra, tudásra szert tenni;
- kutatókat, történészeket, művészettörténészeket;
- általános iskolásokat és középiskolák tanulói, pedagógusai, iskola-igazgatói;
- az üzleti turizmus szereplőit.

A központ alkalmas lesz arra, hogy különböző termeiben tematikus, különféle szakterület kapcsán érdeklődők számára kiállításokat, előadásokat tartsanak, legyen szó a gyerekcsoportokat célzó, legegyszerűbb karikatúrarajzolástól kezdve a régészet különleges világáig.

Mód lesz majd szakmai szemináriumok rendezésére, hazai és nemzetközi találkozókra, oktató, képző, valamint művészeti táborok rendezésére. Nem mellékesen jól illeszkedik a „lakiteleki turisztikai térképbe”: a természeti kincsek és az épített turisztikai állomások egyre több időre foglalhatják majd le a látogatókat, az intézmény otthona, az Eszencium Természetközpont pedig önmagában is komoly értékkel bíró turisztikai célpont.

A központ a megvalósítók szándéka szerint rendelkezik majd a megfelelő hazai és nemzetközi oktatási, tudományos és művészeti kapcsolatokkal, amelyek szükségesek ahhoz, hogy az Új Széchenyi Terv szellemiségének megfelelően olyan új turisztikai intézmény jöjjön létre, amely a szűk környezet, Lakitelek mellett hazánk hírnevét, megítélését erősíti, s működésével hozzájárul a magyar társadalom fejlesztéséhez, az itt élők érzelmi, gondolati és tudományos gazdagságának növeléséhez.

Hiszen a múlt nekünk üzen, s mi ugyanígy üzenünk a jövőnek – nem mindegy, utódaink, a leendő magyarok mit kapnak majd tőlünk.

Még több a településen (Lakitelek):

◄ Vissza

Partnereink: Interticket - jegy.hu Observer