Disznóvágás bemutatók és óriási kolbászvásár, családi programok, folklór műsorok várják!
Disznóvágás bemutatók és óriási kolbászvásár, családi programok, folklór műsorok várják!
Gyulai wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Gyulai wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Egy nap, két főváros kirándulással, zenés bajor vacsorával - Őszi szünet Sopronban!
Egy nap, két főváros kirándulással, zenés bajor vacsorával - Őszi szünet Sopronban!

Archeológiai és Művészettörténeti központ épül Lakiteleken. Pillanatkép a közeli jövőből: fiatalok, akik éppen egyetemi szinten tanulják a világ csodáit, kutatják a művészetek eredetét, a népek múltba vésett üzenetét, Lakiteleken, az Archeológiai és Művészettörténeti Központban sétálnak az Árpádkori templom romjai mellett, majd beülnek egy előadásra a múlt titkairól, aztán átsétálnak a kerámiastúdióba kipróbálni a kézügyességüket és a kreativitásukat. Minderre hamarosan valóságban is sor kerülhet, ugyanis az Új Széchenyi Terv támogatásának köszönhetően Lakiteleken épül meg a Templom-Halom Archeológiai és Művészettörténeti Központ, Közép-Kelet Európa egyetlen ilyen jellegű intézete.


A központ, amelyet a Templom-Halom Lakitelek Nonprofit Kft. álmodott meg, az Új Széchenyi Terv keretén belül, a Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése pályázaton elnyert 253 millió forint támogatás segítségével épül meg.

A cél az, hogy olyan centrum jöjjön létre, amelynek segítségével a Lakitelekre látogató vendégek, átutazó vagy hosszabb időre ide érkező turisták a közvetlen környezetre és a térségre, régióra jellemző emlékekkel, a múlt értékeit és a jelenkori művészet eszenciáját összefoglaló hangulattal találkozhassanak. A művészettörténet ágai iránt érdeklődő laikusok mellett találkozási pont lehet majd a központ a szakterületen tanuló fiatalok és a rendkívül felkészült oktatók, a hazai és külföldi szakemberek, a régmúlt alkotásaival a jelenkornak üzenő egykori művészek és a jövőnek üzenő mostani alkotók számára is.

A helyszín nem véletlen, hiszen a központnál található Lakitelek legrégebbi épített emléke, egy Árpád-kori templomrom. Ide álmodta meg a Templom-Halom Lakitelek Nonprofit Kft. a központot, ahová várják majd
- a magyarországi turisztikai fogyasztókat;
- az emlékek iránt fogékony látogatókat, a régmúlt magyar művészettörténete iránt érdeklődőket;
- az ötvös-, tűzzománc és keramikus művészet iránt érdeklődőket vagy ezeket bármilyen szinten művelő alkotókat;
- felsőfokú tanulmányokat folytatókat, akik képzésükhöz kívánnak kiegészítő tapasztalatra, tudásra szert tenni;
- kutatókat, történészeket, művészettörténészeket;
- általános iskolásokat és középiskolák tanulói, pedagógusai, iskola-igazgatói;
- az üzleti turizmus szereplőit.

A központ alkalmas lesz arra, hogy különböző termeiben tematikus, különféle szakterület kapcsán érdeklődők számára kiállításokat, előadásokat tartsanak, legyen szó a gyerekcsoportokat célzó, legegyszerűbb karikatúrarajzolástól kezdve a régészet különleges világáig.

Mód lesz majd szakmai szemináriumok rendezésére, hazai és nemzetközi találkozókra, oktató, képző, valamint művészeti táborok rendezésére. Nem mellékesen jól illeszkedik a „lakiteleki turisztikai térképbe”: a természeti kincsek és az épített turisztikai állomások egyre több időre foglalhatják majd le a látogatókat, az intézmény otthona, az Eszencium Természetközpont pedig önmagában is komoly értékkel bíró turisztikai célpont.

A központ a megvalósítók szándéka szerint rendelkezik majd a megfelelő hazai és nemzetközi oktatási, tudományos és művészeti kapcsolatokkal, amelyek szükségesek ahhoz, hogy az Új Széchenyi Terv szellemiségének megfelelően olyan új turisztikai intézmény jöjjön létre, amely a szűk környezet, Lakitelek mellett hazánk hírnevét, megítélését erősíti, s működésével hozzájárul a magyar társadalom fejlesztéséhez, az itt élők érzelmi, gondolati és tudományos gazdagságának növeléséhez.

Hiszen a múlt nekünk üzen, s mi ugyanígy üzenünk a jövőnek – nem mindegy, utódaink, a leendő magyarok mit kapnak majd tőlünk.

KeSzeCsüSzoVa
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Archeológiai és Művészettörténeti Központ