Erdőspuszta Club Hotel - Élmények egy fenyőerdő közepén!
Erdőspuszta Club Hotel - Élmények egy fenyőerdő közepén!

Amikor Zámbori István az Építők Kossuth Lajos Művelődési Házának igazgatója 1953-ban életre hívta az Építők Népi Tánccsoportját, talán még maga sem merte igazán remélni, hogy az elvetett magból évtizedek és országhatárok felé emelkedő lomb terebélyesedik majd. Így lett, így lehetett, mert a gyökéreresztéséhez nélkülözhetetlen (szellemi) napsütés az akkori két fiatal szakmai vezető: Béres András és Varga Gyula lényéből átsugárzott az ugyancsak ifjú táncosokba. Az 1960. év fordulópont volt a csoport életében. Az Építők Hajdú Táncegyüttese nevet felvevő lelkes gárdát ettől kezdve Varga Gyula önállóan vezette.


Ekkor mélyültek el azok a gondolatok, fogalmazódtak meg azok a célok és feladatok, amelyek azóta természetszerűen gazdagodva, ma is biztos fundamentumai az együttes szellemi létének. Jelesen az, hogy nemcsak nyelvében, hanem dalaiban, zenéjében, táncaiban, szokásaiban, tehát hagyományaiban él a nemzet, s e hagyománynak hatalmas szerepe van a lelki egység fenntartásában. E hagyományból az együttes elsősorban a táncot, és az attól elválaszthatatlan zenét-dalt választotta. Ablakot nyitott a néptáncművészet legszebb műveire, vendégkoreográfusokat hívott, és kísérletezett maga is az eredeti néptánc feldolgozásának újszerű lehetőségeivel. Eközben baráti szálak és szerelmek szövődtek a tagok között, s a próbák a sok-sok derűs pillanat mellett felelősségteljes munkává nemesültek.

1965 végén lemondott az együttes vezetéséről Varga Gyula. 1966 márciusától elvállaltam a Hajdú Együttes művészeti vezetői feladatait, s mesterem Varga Gyula még 5 évig egyengette önzetlenül szakmai utamat. Akartuk, hogy együttesünk minden tagja úgy táncoljon eredeti néptáncot, amilyen biztonsággal anyanyelvét beszéli. Akartuk, hogy ehhez a tudáshoz minél többen hozzáférjenek, ezért néptánciskolát nyitottunk. Akartuk, hogy együttesünkből és segítségünkkel máshonnan is képzett szakemberek kerüljenek ki, akik méltó folytatói lehetnek e nemes ügynek bárhol. Akartuk, hogy műsorainkkal azok szívébe is visszalopjuk a szeretetet néptáncaink iránt, akik nem termettek ugyan táncra, de szemük és értelmük nyitott erre. Talán e törekvéseink szerény eredményeinek elismerése a “Népművészet Európa Díja”, amelyet a nemzetközi kuratórium 1979-ben ítélt oda együttesünknek.

Egy negyed századot fordíthattam az együttesre aktív művészeti vezetőként, és nyugodtan adtam át a helyemet azoknak a fiataloknak, akiknek hite nem kevesebb, de erejük már több mint az enyém. Először Kiss Józsefnek, majd Koroknai Katalinnak, később Tiszai Zsuzsának és Lovas Bálintnak a jelenlegi művészeti vezetőknek.

Köszönet azoknak az embereknek, akik jó szívvel pártolták és segítették az együttest, köszönet azoknak, akik ezt teszik ma is.

Dr. Kardos László

Forrás: Az együttes honlapja

2017.01.01 - 2017.12.31

KeSzeCsüSzoVa
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Debreceni Hajdú Néptánc Együttes