Erdőspuszta Club Hotel - Élmények egy fenyőerdő közepén!
Erdőspuszta Club Hotel - Élmények egy fenyőerdő közepén!

Debreceni Református Kollégium Kántusa

A Debreceni Református Kollégium Kántusa A Kollégiumi Kántust 1739-ben alapította a Debreceni Református Kollégium zseniális professzora, Maróthi György. Kezdetben a pestisjárvány idején létesített, négytagú temető-kvartett létezett csak, ez bővült 30 tagú fiú-vegyeskarrá. Maróthi svájci minták nyomán a többszólamú zsoltáréneklést kívánta meghonosítani az istentiszteleteken, de 29 évesen elvitte a korai halál. Így ez a terve nem valósult meg, de létrejött az első, azóta is folyamatosan működő magyar ifjúsági kórus, a Kántus, amely szervezetével és szellemével ma is hirdeti a Kollégium sok évszázados diákköztársaságát, amely a kollégiumi jelmondat: `Orando et laborando` - imádkozva és dolgozva - jegyében hitben és munkában edzett generációkat nevelt.


1954 óta vegyeskarként működik. Tagjainak száma évenként 50-60: gimnazisták és egyetemisták. A hazai gyülekezeti szolgálatok mellett több nemzetközi versenyen is kiemelkedő helyezést értek el. Minősítésük a Magyarországon elérhető legmagasabb: hangversenykórus "summa cum laude" fokozat, amelyet 1996-ban szereztek meg. Külföldi útjaik során eljutottak 27 országba, többek között az USA-ba, Kanadába, Skóciába, a skandináv országokba, Japánba, Dél-Koreába és Tajvanra; a '90-es évektől Erdély, Felvidék és Kárpátalja magyar gyülekezeteibe is. CD és DVD felvételeik jelentek meg. Magyar zeneszerzők - Bárdos Lajos, Gárdonyi Zoltán és Zsolt, Vass Lajos, Szokolay Sándor, Vajda János és mások - számos művet írtak a kórusnak.

Repertoárjuk kiterjed a régi korok és napjaink egyházi és világi műveire.

Legrangosabb kitüntetéseik: Magyar Örökség díj . 1997, Debrecen város Pro Urbe díja - 2003.

A Kántus vezetősége: Berkesi Sándor - vezető karnagy, Marczi Ernő - szervező karnagy, Sárosi Dániel - orgonaművész.

A Kántus létszáma 40-50 fő, zömében a Debreceni Református Kollégium Tagintézményeinek (a Gimnáziumnak, a Dóczy Gimnáziumnak és a Hittudományi Egyetemnek) diákjai, valamint egyetemi és főiskolai hallgatók a Debreceni Egyetemről.

A Kántus próbái a Debreceni Református Kollégium Kántus termében vannak, minden héten kedden és csütörtökön fél 7-től fél 9-ig.

Forrás: A Kántus honlapja

2017.01.01 - 2017.12.31