Nyereményjáték
Játsszon és nyerjen!
Görög - Római Szobormásolatok Kiállítása
Thermal Hotel Mosonmagyaróvár
KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Görög - Római Szobormásolatok Kiállítása

A görög és római szobrok másolatainak az egykori tatai zsinagóga műemlék jellegű épülete ad otthont. A közép- és a kora újkorban jelentős zsidó közösség élt a városban. A zsinagóga Tata területén álló jelenlegi épülete az 1861. évi, Wechselman Ignác (1828-1903) építész tervei szerint végzett romantikus stílusú átépítést tükrözi.

További információk


Még több a településen (Tata):

Az 1870-es években az akadémikus Pulszky Ferenc az antikvitás legjelentősebb szobrairól készült gipszmásolatokat vásárolt a Nemzeti Múzeum számára. Ezek a másolatok jelentették a később megalapított Szépművészeti Múzeum antik gyűjteményének magját, amelyet fokozatosan újabbakkal egészítettek ki. A nagyközönség az 1920-as évektől a II. világháborúig láthatta ezeket az alkotásokat. A harcokban megsérült gyűjteményt ezután már nem állították helyre. Az antik másolatok az 1970-es években kerültek a jelenlegi helyükre, az egykori tatai zsinagóga épületébe.

Az öntvények mindenben hűen követik az eredetiket, azokkal a megegyező méretben és állapotban készültek. A kiállítás páratlan művészettörténeti jelentőséggel bír, ugyanis lehetőséget ad rá, hogy a Londontól Athénig, Párizstól Isztambulig fellelhető páratlan alkotásokat egy időben, egy helyen láthassa a közönség.

A zsinagóga kertjében került sor 2004. november 18-án, a Holocaust Emléknap alkalmából a Komárom-Esztergom Megyei Holocaust-emlékhely és Lugossy Mária „Minden idők mártírjainak emlékére” című szoborkompozíciója felavatására.

A Görög-Római Szobormásolatok Kiállításában az Európa különböző múzeumaiban őrzött antik görög és római szobrok és domborművek pontos, életnagyságú gipsz másolatai láthatók. A kronológiai sorrendben kiállított alkotásokon keresztül képet kaphatnak a látogatók, hogyan lazul az archaikus korszak keleti merevsége a klasszikus idealizált héroszábrázolásain át a kereteket nem ismerő hellenisztikus művészetig, és végül hogyan “utánozták le” a rómaiak görög elődeik művészetét úgy, hogy mégis egyedi stílusvilágot voltak képesek létrehozni. A másolatok olyan közelről csodálhatók meg a kiállításon, amennyire az eredeti alkotásokat csak a kutatók közelíthetők meg, ezáltal láthatóvá válnak a finom részletek, évezredes feliratok.

Forrás: A múzeum honlapja


Megjegyzés a nyitva tartáshoz:

A Görög-Római Szobormásolat kiállítóhely megszűnik. Az új kiállítóhely Komáromban lesz, a nyitás időpontjáról még nincs információ.

Még több a településen (Tata):

◄ Vissza

Partnereink: Interticket - jegy.hu Observer