Nyereményjáték
Játsszon és nyerjen!
Honismereti Kör Zánka
Thermal Hotel Mosonmagyaróvár
KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Honismereti Kör Zánka

A zánkai Honismereti Klub aktív életet él a Faluházban. Havi összejöveteleiken 20-25 fő jön össze rendszeresen, előre megtervezett témaköröket körbejárva. Közben felvették a kapcsolatot több Veszprém megyei történésszel, néprajzossal, helytörténésszel, egyesülettel. Többször szerveztek zánkai és környékbeli sétákat a szülőföld alaposabb megismertetése céljából, a tanulóifjúsággal együtt emlékeznek nemzeti ünnepeinken.

További információk

Info:
Honlap: www.zanka.hu
E-mail cím: [zanka...megnézem]
Kontakt személy: György Péter


1995. februárjában Taródyné dr. Okályi Erzsébet vezetésével megalakult a Honismereti Kör, hogy sok-sok helytörténeti, honismereti, magyar történelmi, irodalmi ismerettel legyenek gazdagabbak.

Településünkről és környékéről történő kutakodás, gyűjtőmunka és annak előadások és írások formájában is közzétett produktuma olyan közösséggé formálta a kört, hogy az egész településre hatást gyakorolt. A tagok különböző okokból csatlakoztak a körhöz. Egy részük tanulmányozza, kutatja Zánka történetét könyvtárban, levéltárban, házaknál fellelhető emlékekben, szájhagyományok, adatközlők meghallgatásával. Másik része visszaemlékezik, saját környezetéből, mesterségéből tudnivalókat, régi történeteket, élethelyzeteket gyűjt, rendez, előad, elmesél. Ismét mások érdeklődéssel hallgatják mindezeket és örülnek, hogy jobban megismerhetik Zánka és a Balaton-felvidék múltját.

A Zánkai Hírmondó helytörténeti rovata és a Honismereti Kör egymás nélkül elképzelhetetlen, személyek és témák szorosan összekötik. A rovatvezetés teljes egészében, az írások is nagy részben a kör vezetőjét és a bekapcsolódó tagokat dicsérik. Két könyv szerkesztésére, illetve nagyrészt megírására is vállalkoztak tagjaik: „A szellem napvilága” és „Zánka gyökerei”. Kiadójuk Zánka Község Önkormányzata volt. Készült a millenniumi ünnepségekre a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület elnökségének figyelmét is felkeltő honismereti rövidfilm „Zánkai etűdök” címmel.

A kör vezetője és Horváth Lajos (1998-2002 között megyei elnökségi tag) a mai napig tagja a Veszprém Megyei Honismereti Egyesületnek, amelynek elnökségétől két alkalommal is dicsérő oklevélben részesültünk. Taródyné dr. Okályi Erzsébetet padig „Zánka Díszpolgára” kitüntetésben részesítették.

2012-től György Péter vette át a kör vezetését.

2017.01.01 - 2017.12.31

Kapcsolatfelvétel, elérhetőségek ◄ Vissza

Partnereink: Interticket - jegy.hu Observer