Várjuk a Szigetközben!
Várjuk a Szigetközben!

A Somodi Tanya a magánfogadók között a legcsendesebb helyen fekszik a Kiskunsági Nemzeti Park területén, a Homok-dűne és a Kondor tó partján, az igazi növény-, és állatvilág zavartalan csendjében. A nádtetővel fedett régi présházból kialakított parasztházban lévő éttermünkben megtalálhatja a klasszikus magyar receptúrákkal elkészített ételeket, de ezek között a különleges nemzeti ételspecialitásokat is. Az idillikus kis zöld szigeten minden korosztályt elbűvöl a Puszta varázslatos szépsége. Az újraéledő Kondor tó és a Puszta homokbuckáinak csodálatos látványa életre szóló élményt nyújt minden vendégünk számára. A Somodi Tanya idillikus környezetével, nyugalmas csendjével teljes komfort párosul. Itt megtalálható az alföld nyugalmas szigete, a teljes kikapcsolódás, ahol hagyományos családias vendégszeretet övezi az idelátogatókat.


Somodi Tanya története

Az Európában egyedülálló településszerkezet a történelmi fejlődésünk egyenes következménye. A XVI. században a török dúlások miatt megváltozott Magyarország településhálózata, s ez földrajzi helyzeténél fogva elsősorban az Alföldet érintette. Az addig sem túlságosan sűrűn lakott rónaság népessége megritkult, a kicsiny falvakat fölégették, a török elől az emberek a védelmet ígérő nagyobb falvakba menekültek.

A török megszállás alatt elnéptelenedett a táj, pusztává lett az Alföld. Ugyanakkor kialakultak a nagy kiterjedésű, viszonylag sok embert magukba fogadó parasztvárosok, nagy kiterjedésű falvak. Buda 1686-os felszabadítását követően aztán megindult az Alföld újra benépesítése. A mezővárosokból kirajzottak az emberek. Hogy a messze eső, elhagyatott földeket művelés alá tudják fogni, tanyát építettek. Kezdetben csupán nyári szállásként húzták föl a falakat, később, a gazdálkodási forma megváltozásával, a tanyák lakói végleg kiköltöztek a városokból. A tanyák építése különösen akkor kapott lendületet, amikor a rideg állattartást felváltotta a szántó-vető gazdálkodás, a növénytermesztés. A végső lökést a homoki szőlőtelepítés térhódítása adta. A XVIII. századra már virágzó tanyák színesítették a végeláthatatlan magyar Alföldet. A tanyákhoz rövidesen sajátos világ is társult. Megjelentek a félelmetes hírű betyárok, a szomjat és éhséget oltó csárdák. A legnagyobb tanyaközpont Szeged körül alakult ki, de jelentős lakott külterület keletkezett Kecskemét, Cegléd, Debrecen, Hódmezővásárhely, Szabadka, Nagykikinda körül is.

A Somodi Tanya nevét az egykori tulajdonostól, a Somodi családtól kapta.

SZOBÁK

A panzióban 10 rusztikusan berendezett szoba található, ebből lent a földszinten egy db 4 ágyas és kettő darab 2 ágyas,  tusolóval wc-vel ellátott.

Fent az emeleti részen a tetőtérből kialakított helyen hét db 2 ágyas szoba 2 db  2 személyes közös tusolóval wc-vel ellátott. A szobában az ágyak összetolhatóak.

CAMPING

A 100 éves tanya épület mögötti részen, 3500 Négyzetméteren  részben árnyas - füves helyen lakókocsik és lakóautók részére kialakított helyek vannak, áramcsatlakozási lehetőséggel.

  • Természetesen sátrakat is fel lehet állítani a camping területén.
  • A vendégek részére külön tusolók és mosdók vannak kialakítva.
  • Mozgássérült személy is igénybe veheti.
  • Étkezési lehetőség az éttermünkben étlapról, vagy a kijelölt helyen grillezni lehet.

GASZTRONÓMIA

Ételeink között megtalálhatók a régi magyaros ételek, az elmaradhatatlan Alföldi gulyás leves csipetkével, vagy a kemencében sült libacombok, rétesek, kalácsok.

Aki pedig grillezni szeretne annak is tudunk gasztronómiai élményt biztosítani az akácfák alatt, faszénparázson sült ételeket, húsokat. (grill partik szervezését is vállaljuk ).

Forrás: A tanya honlapja

2017.04.01 - 2017.12.21