Tarpa (Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye)
Tarpa nagyközség az Alföldön, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Vásárosnaményi kistérségben található. A híres kuruc település Nyíregyházától mintegy 72 km távolságra, a Beregi-síkságon található.
A község határában terem a szilva, a dió, és a jonatán alma. A szilvát aszalják, lekvárt és pálinkát is főznek belőle. A településen megkóstolhatjuk a híres tarpai szilvapálinkát és a szilvalekvárt. A falu nevezetes műemléke a szárazmalom, amely az Észak-Tiszántúl egyetlen megmaradt szárazmalma. A mai napig teljes épségben megőrizte eredeti szerkezetét az úgynevezett járgányos malmot, melyet 1885-ben ácsoltak. Értékes agrártörténeti emlék.
PROGRAMHELYEK
Nimród Lovas Panzió Tarpa
A pihenésre vágyó családoknak, barátoknak kiváló szálláshelye lehet a Nimród Lovas Panzió, amely Tarpáról aszfaltúton megközelíthető. A panzió csendes, nyugodt környezetben egy tölgyes erdő ölelésében 3 hektáros területen található.
Tarpa Pálinkaház
A „pálinka fővárosában”, Tarpán adták át rendeltetésének a Szatmár- Beregi Pálinkaházat, amelyben egy gasztronómiai bemutatóhelyet alakítottak ki a híresen zamatos, szatmárberegi gyümölcsökbol készített lekvárok és pálinkák bemutatására.
Tarpai Tájház - Helytörténeti Múzeum
A XIX. századi emeletes magtárépületben található a Tájház Tarpán. Ebben a régi, kétszintes magtárépületben 1976-tól állandó kiállítás szemlélteti Tarpa viszontagságos történetét a határban talált neolitikus (újkőkori) emlékektől a kuruc időkig. Az emeleten látható néprajzi tárlaton a népi kerámia, a ...
Tarpai Szőlőhegy tanösvény
A tanösvény a környék élővilágát mutatja be - kitérve a beregi tájat évszázadok óta formáló és megőrző természetközeli gazdálkodás főbb jellemzőire. Megismerhetők a térség gazdálkodással kapcsolatos hagyományai, azok hatása a táji és természeti, valamint a genetikai sokféleségre. Hossza kb. 5,5 km. ...
Tarpa Manufaktúra
Az 1924-ben épült tarpai pálinkafőzdét felújítva és korszerűsítve, társaságunk megkezdte a minőségi párlatok, elsősorban a földrajzi eredetvédelem alatt álló szatmári szilva és a szabolcsi alma pálinka készítését.