Bakonyi Természettudományi Múzeum online kiállítások Zirc 2021

Bakonyi Természettudományi Múzeum online kiállítások Zirc 2021

Kiemelt ajánlat
2021. április

Online kiállítások a Bakonyi Természettudományi Múzeumban. Kárpátok bércein – Rovarászat Erdélyben címmel nyílt fotó- és rovarkiállítás Zircen a SarokGalériában. Víz a természetben címmel zirci amatőr természetfotósok válogatott képeiből tekinthető meg kiállítás. Az időszaki kiállítások virtuális formában érhetők el a múzeum honlapján.

Kárpátok bércein – Rovarászat Erdélyben (fotó- és rovarkiállítás)

Tárlatunkban az „1000 éves határ” mentén található, elcsatolt területek rovarvilágából adunk bemutatást, emellett fotókkal illusztráljuk ezeket az élőhelyeket. Dr. Kutasi Csaba, múzeumunk igazgatója 1992 óta járja Erdély tájait, főként a Kárpátok vidékét. Ez idő alatt készült fotóiból, valamint az itt található bogárfajokból készítünk válogatást. A vizsgálatok során készült publikációkat is bemutatjuk.

A fotókiállítás egy kis ízelítőt nyújt a Kárpátok gyönyörű és ámulatba ejtő tájairól, a bemutatott bogarak pedig a változatos rovarvilágból. Számos bennszülött (endemikus) faj él ezen a vidéken, kimutatásuk még izgalmasabbá teszi a területek vizsgálatát.

A rovardobozokban elsősorban nagyméretű futrinka fajokat, valamint jellemző, illetve endemikus ormányosbogarakat és futóbogarakat, cincéreket mutatunk be.

Az „ezeréves határ” közelében végzett gyűjtések helyszíneit is láthatják majd az érdeklődők egy, az 1920 előtti Magyarországot ábrázoló domborzati térképen (pl. Békás-szoros, Gyilkos-tó, Torockó, Hargita, Fogarasi-havasok, Radnai-havasok, Hargitafürdő, Illyefalva, Csukás-hegység, Kis-Retyezát, Szilágyság, Királykő stb.).

A kiállítás az online térben, honlapunkon is megtekinthető lesz.

Helyszín: SarokGaléria (Az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma állandó kiállításában; 8420 Zirc, Rákóczi tér 1., Ciszterci Apátság 1. emelet)

„Víz a természetben” című időszaki kiállítás

Kiállítók: Csillag Brigitta, Gfellner Máté, Kaufmann Ferenc

Víz nélkül nincsen élet a Földön. Ezt a megállapítást mindannyian ismerjük és könnyen beláthatjuk, elég, ha csak arra gondolunk, hogy az emberi test 75 %-a víz. Fontos, hogy megóvjuk ezt a természeti kincsünket, amely nem áll korlátlanul a rendelkezésünkre. A vizes élőhelyek világviszonylatban is veszélyeztetettek, sérülékenyek jórészt az emberi hatásokra és a klímaváltozás eredményeként is degradálódnak, gyakran megsemmisülnek.

Nagy jelentősége miatt évről-évre az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumában is megemlékezünk a Víz Világnapjáról, kiállítások vagy előadás formájában.  A járványhelyzet miatt már tavaly sem tudtuk megnyitni azt a kiállításunkat, melyben zirci amatőr fotósok e témával kapcsolatban, a környék élőhelyeire fókuszáló alkotásait tártuk volna az érdeklődők elé. 2021-ben ezt a hiányosságot virtuális módon, a honlapunkon pótoljuk.

Köszönjük az alkotóknak, hogy megörökítették nekünk azokat a különleges pillanatokat, melyeken a víz különböző halmazállapotait és a környék vizes élőhelyeit egyaránt megcsodálhatjuk.

Megtekinthető: 2021. március 18-tól


2021.04.01. - 2021.04.30.
További ajánlataink

2021.04.07. - 2021.06.13. MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma programok Zirc 2021
`SZUPERHŐSÖK A TERMÉSZET SZOLGÁLATÁBAN` - képregény pályázat általános iskolásoknak
2021.01.01. - 2021.12.31. Trófeagyűjtemény, trófeakiállítás a Bakonyi Természettudományi Múzeumban
Találatok száma: 1

Gerence Fogadó

Gerence Fogadó

Fedezzék fel a Magas Bakony vadregényes tájainak szépségeit, geológiai értékeit! Családias hangulatú fogadónk a páratlan mikroklímájú Bakonybél tájvédelmi körzetében, erdővel övezett környezetben, a Gerence-patak partján helyezkedik el. A házhoz tartozó parkosított kert közösségi játékokra és egyéb ... Bővebben

TOP 10-es programgazda
Kiemelt partnerA SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
8420 Zirc , Rákóczi tér 1.
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG