Cziffra György Fesztivál 2021. CZIFFRA100 – CZIFFRA GYÖRGY Emlékév hazánkban és világszerte
Új autót vásárolna? Ismerje meg az új Volkswagen Golf Variant különlegességeit!
Új autót vásárolna? Ismerje meg az új Volkswagen Golf Variant különlegességeit!
Tom Jones koncert Magyarországon! Jegyek már kaphatók!
Tom Jones koncert Magyarországon! Jegyek már kaphatók!
Lesz nyár jövőre is remek programokkal!
Lesz nyár jövőre is remek programokkal!

Cziffra György Fesztivál 2021. CZIFFRA100 – CZIFFRA GYÖRGY Emlékév hazánkban és világszerte

Jegyvásárlás
2021.02.01. - 2022.05.31.

2021-ben a hazai és nemzetközi zenei élet a 100 éve született Cziffra György zongoraművész előtt tiszteleg. Magyarország Kormánya a 2021. február és 2022. május közötti időszakot Cziffra György-Emlékévvé nyilvánította, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. Mintegy 100 esemény valósul meg itthon és külföldön világhírű művészek részvételével. A sorozat a Cziffra Fesztivállal veszi kezdetét februártól: az első programok online lesznek elérhetők, egyes hangversenyek dátumai módosulnak, a személyes koncertlátogatást a későbbi - rendezvényeket érintő - bejelentésektől teszik függővé a szervezők.

CZIFFRA GYÖRGY Emlékév 2021

Az Emlékév célja, hogy felidézze a világhírű zongoraművész munkásságának szellemi és művészi örökségét, fókuszba helyezve a romantikus zongorajáték és az improvizáció hagyományát, teret engedjen az előadói szabadságnak és támogassa a fiatal művészgenerációt.

Műfajok Találkozása és fiatal tehetségek a Cziffra Fesztivál fókuszában

Pál István Szalonna, Rudolf Péter, Kozma Imre atya, Balogh Kálmán és számos fiatal tehetség lép színpadra az idei Cziffra Fesztiválon, a Cziffra György-Emlékév következő eseményein, ahol műfajok és művészek különleges találkozása nyit új kapukat a közönség számára.

Cziffra György hitvallásához hozzátartoznak a különleges, műfajokon átívelő művésztalálkozások éppúgy, mint a tehetségek felkarolása. Szenvedélyes újító volt, a határok elmosása és nyitottság jellemezte. Pályája csúcsán Senlis-ban telepedett le, ahol megvásárolva az épp autószerelő műhelynek használt Saint Frambourg kápolnát, azt felújítva, művészeti tehetséggondozó tevékenységbe kezdett.

A programsorozat művészeti vezetője, Balázs János zongoraművész szerint az emlékév kiváló alkalmat teremt arra, hogy a műfajok és művészeti ágak között hidat képezzen. A klasszikus koncertek mellett a népzene és a társművészetek is helyet kaptak a programban és hallhatók lesznek a fiatal generáció tehetségeinek bemutatkozó hangversenyei is. A Cziffra Fesztivál alapítása óta kiemelt figyelmet fordít a fiatal generációkra. Rangos díjakkal, koncertlehetőséggel és ingyenes mesterkurzusokkal segíti az ifjú tehetségeket, valamint a legkisebbeknek minden évben szerveznek beavató koncerteket. A programokat a jelenlegi szabályozáshoz igazodva online közvetítéssel teszik elérhetővé.

A Hegyvidék Kulturális Szalonban színpadra lépnek a Cziffra Fesztivál korábbi Ifjú Tehetség-díjas művészei. Február 11-én Kokics Dorina Fanni (klarinét), Báró Lili (hegedű), Gyúró András (ütőhangszerek), március 6-án pedig Dénes András (harsona), Haraszti Emma (hegedű), Kokics Dorina Fanni (klarinét) és Sas Veronika (hegedű) koncertjét hallhatjuk. Február 11–14. között kibővült kurzuskínálattal (zongora, operaének, cimbalom) rendezik meg a Mesterakadémiát a kőbányai Kroó György Zeneiskolában, ahol ingyenes részvételt biztosítanak a szakmai zsűri által kiválasztott fiatal zenészeknek, hogy olyan művészektől tanuljanak, mint Miklósa Erika, Dráfi Kálmán és Lukács Miklós. A legkisebbek számára Eckhardt Gábor zongoraművész, a Zeneakadémia tanára február 21-én híres zeneszerzők gyermekkori, vagy gyermekek számára írott zongora kompozícióiról tart hangszerbemutató koncertet.

Február 15-én különböző műfajok találkozásának leszünk részesei a MOMkult színpadán, ahol Pál István Szalonna prímás és Bandája mutatja be a népzene és klasszikus zene találkozásait Liszttől Bartókig, Máramarostól a Felvidékig. Négy Cziffra Fesztivál Tehetség-díjas klasszikus zenész lesz a partnerük: Horti Lilla (ének), Pusker Júlia (hegedű), Kállai Ernő (hegedű) és Kovács Gergely (zongora).

Február 17-én szó lesz isteni és emberi művészetről, hitbéli alkotásról, művészi hitvallásról. Rudolf Péter színművész, Kozma Imre Atya katolikus pap és Balázs János zongoraművész találkoznak a MOMkult színpadán, hogy Bősze Ádám zenetörténész vezetésével kísérletet tegyenek hit és művészet kapcsolódásainak feltárására. Az estet Lukács Miklós és Balogh Kálmán cimbalomjátéka színesíti.

A Cziffra Fesztivál programajánlója:

Március 6. (17.00–19.00) Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetség-díjasainak koncertje 2.
Közreműködik: Dénes András (harsona), Haraszti Emma (hegedű), Kokics Dorina Fanni (klarinét), Sas Veronika (hegedű)
A koncertet online díjtalanul közvetítjük a fesztivál honlapján a Hegyvidék Kulturális Szalonból.


Szabadságérzet a kiállítóteremben – Műfajok találkozása a Cziffra100 programjaiban

aatoth franyo, Pagels-Tóth Anna, Sebestyén Sára kiállításai

Virtuális tárlatvezetést, ingyenes online kiállításokat kínál a Cziffra György Fesztivál

Cziffra György pályája csúcsán sikeres és elismert művészként sem feledkezett el arról, hogy milyen nehézségekkel kell szembeszállni a fiatal pályakezdő művészeknek. Senlis-ban megvásárolta a Saint Frambourg kápolnát, felújította és valóságos művészeti paradicsommá varázsolta. Nemcsak fiatal zenészeket, hanem képzőművészeket is hívott, támogatta őket szakmai fejlődésükben, kiállításokat szervezett számukra.

A Balázs János által életre hívott Cziffra Fesztivál keretében megrendezésre kerülő tárlatok kiválóan illeszkednek abba a szellemiségbe, amit a világhírű zongoraművész a zenében, a kiállító művészek a képzőművészetben képviselnek. A következő időszakban aatoth franyo képzőművész, Pagels-Tóth Anna festőművész, Sebestyén Sára fotóművész kiállításai lesznek láthatók a Hegyvidék Galériában és a MOMKult Reich Károly Galériájában. Az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ pedig Cziffra Györgyöt bemutató tablókiállítással emlékezik meg a száz évvel ezelőtt született zongoraművészről.

aatoth franyo 1978-ban Victor Vasarely révén jutott ki Párizsba és az École des Beaux-Arts-on szerzett diplomát. Első franciaországi kiállítását Cziffra György segítette megvalósulni, alkotásaival már a világ szinte minden részén találkozhatunk. Képeinek meghatározó elemei a groteszk, lényegükre redukált alakok, motívumok, amelyek által érvényre jut a művész világról alkotott képe és üzenete. A sokat utazó művész az utóbbi időkben előszeretettel épít be természeti elemeket műveibe. A párizsi forgatagot mindinkább maga mögött hagyva a festőt a thaiföldi dzsungelek világa ejtette rabul, ahol műtermet is épített magának – e környezetre való utalásként bizonyos képein egyértelmű jeleket találunk. A művész kiállítása a Cziffra Fesztivál programjaként, a Hegyvidék Galéria és a Várfok Galéria közreműködésével valósul meg. A festményeket a Várfok Galéria biztosítja.

aatoth franyo: Estély a vörös kertben – 2021. február 10. – március 13., Hegyvidék Galéria
Online kiállításmegnyitó: 2021. február 10. 18:00

A program díjmentes, virtuálisan megtekinthető.

Virtuális tárlatvezetés Kovács Krisztina művészettörténész, a Várfok Galéria művészeti vezetőjének, valamint Kallós Judit, a Hegyvidék Galéria művészettörténészének közreműködésével: 2021. február 16. 18:00

Pagels-Tóth Anna alkotótevékenységében a művészet által nyújtott teljes szabadság mint önkifejezési eszköz dominál. Számára a képzőművészet ad teljes szabadságot. Tárlata a színek elevenségére és éteri megjelenésére, az élénk és sötétebb színárnyalatok találkozására, egybefolyására, illetve a feszültség keresésére fókuszál. Pagels-Tóth Anna számára az alkotás nem más, mint a különböző világok felfedezése és újabb határok feszegetése, a színek ösztönös követése. „Az önkifejezéssel járó szabadságérzet és a színek hatása önmagamra a legerősebb mozgatórugója annak, ami miatt alkotok” – vallja a fiatal művésznő.

Sebestyén Sára: ÉRTED – 2021. március 1–31., MOMkult, Reich Károly Lépcsőgaléria
A program díjmentes, virtuálisan megtekinthető.

A kiállítások a Cziffra Fesztivál és a MOMkult közös rendezvényei, díjtalanul megtekinthetők.

„Az egyik tripoliszi kis házikóban lakott szüleivel a két világháború közötti időszak nyomorúságos esztendeiben egy zenét kedvelő, tehetséges kisfiú, Cziffra György, akinek neve azóta fogalommá vált. Művészetét mindenki csodálja. Ötévesen már népszerű darabokra improvizált a cirkuszban, 13 évesen szólóestet adott. Dohnányi Ernő jóvoltából bejutott a Zeneakadémiára, de az ’előkelő’ művészvilág nehezen fogadta be. A pesti éjszakák virtuózaként lokálokban, bárokban zongorázott, majd Franciaország lett második hazája. Tehetsége hamarosan meghozta számára a világhírt és az elismertséget.” (forrás: Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény adattára)

Cziffra György Kiállítás – Angyalföldi József Attila Művelődési Központ, első emeleti kiállítótér
2021. február 9-től egészen az emlékév (2022. május 31.) végéig a ház nyitvatartási idejében.
A művelődési központ újranyitásáig egy kis ízelítő tekinthető meg a tárlatból, „ablakkiállítás” formájában.
A program díjmentes.

2021-ben a hazai és nemzetközi zenei élet a 100 éve született Cziffra György zongoraművész előtt tiszteleg. Magyarország Kormánya a 2021. február és 2022. május közötti időszakot Cziffra György-Emlékévvé nyilvánította, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. Mintegy 100 esemény valósul meg itthon és külföldön világhírű művészek részvételével. A sorozat a Cziffra Fesztivállal veszi kezdetét februártól: az első programok online lesznek elérhetők, egyes hangversenyek dátumai módosulnak, a személyes koncertlátogatást a későbbi – rendezvényeket érintő – bejelentésektől teszik függővé a szervezők.

Az Emlékév célja, hogy felidézze a világhírű zongoraművész munkásságának szellemi és művészi örökségét, fókuszba helyezve a romantikus zongorajáték és az improvizáció hagyományát; teret engedjen az előadói szabadságnak és támogassa a fiatal művészgenerációt. A programokról és a pandémia miatt esetlegesen módosított dátumokról a szervezők folyamatosan tájékoztatják a közönséget.

Forrás: Sajtóanyag


2021.02.01. - 2022.05.31.

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Lap tetejére
Ár: 500 Ft -tól 36 000 Ft -ig Online jegyvásárlás

Kiemelt ajánlatok

Kiemelt ajánlatok

Komolyzenei koncertek Budapest 2021. Online jegyvásárlás
Komolyzenei koncertek Budapest 2021. Online jegyvásárlás
  • Budapest
  • Több kerületben
2021.03.01. - 12.31.
Budapesti programok jegyvásárlási lehetőséggel 2021
Budapesti programok jegyvásárlási lehetőséggel 2021
  • Budapest
  • Több kerületben
2021.01.12. - 12.31.
Koncertek Budapesten 2021. Online jegyvásárlás
Koncertek Budapesten 2021. Online jegyvásárlás
  • Budapest
  • Több kerületben
2021.01.12. - 12.31.

Hasonló ajánlatok

Szekszárdi koncertek 2021
Szekszárdi koncertek 2021
  • Szekszárd
2021. április 1. 19:00
Fesztiválok 2021
Fesztiválok 2021
2021. március 1 - 7.

Ez is érdekelheti!


Jegyet online? Gyorsan és egyszerűen!
Ár: 500 Ft -tól 36 000 Ft -ig Online jegyvásárlás
Kapcsolat, elérhetőség
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás

Kiemelt események