Nyitott Templomok Napja 2020 Egri Érseki Palota

Nyitott Templomok Napja 2020 Egri Érseki Palota


Nyitott Templomok Napja az Egri Érseki Palotában, 2020. szeptember 13-án 10:00 és 18:00 óra között megtekinthető az érseki magánkápolna. A program az Ars Sacra Fesztivál keretén belül valósul meg. Várunk minden érdeklődőt szeretettel!

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

Az érseki magánkápolna megtekintése
2020. szeptember 13. | 10:00-18:00 óra

A kápolnát még Eszterházy Károly püspök alakíttatta ki.
Az idők során itt őrizték azoknak a bútoroknak a többségét, amelyet ma felújítva láthatnak kiállításunkon.
A kápolnát Ternyák Csaba érsek úr szentelte fel újra 2017-ben.
A Nyitott Templomok Napján minden évben megnyitja kapuit e szent tér.

Írott források, valamint az elmúlt években lezajlott falkutatások alapján tudjuk, hogy a jelenlegi kápolna elődje, miként részben a palota is, már az 1730-as évekre elkészült Erdődy Gábor püspök megbízásából. Az akkori kápolna valamennyivel alacsonyabb volt és ablakai is más elosztásúak voltak, mint mai állapotában. A kápolnát Eszterházy Károly püspök alakíttatta át az 1760-as években, akkor, amikor a palotára egy újabb szintet emeltetett.
A kápolna belső terének kialakítása szintén Eszterházy püspökhöz köthető, aki 1763-ban kötött szerződést a ma is látható oltárépítmény elkészítésére. A Megváltó tiszteletére szentelt főoltárára 1764-ben Bécsből rendelt feszületet. A fekete márványkereszt ólomból öntött korpuszát a Donner-követő Johann Georg Leithner készítette. Az oltár alsó része szarkofág alakú, az ezen található oltárszekrény ajtaja Schäjrer József egri ötvösmester 1765-re datált munkája, amely az Emmauszi vacsora jelenetét ábrázolja. Az oltárépítmény egy nagyméretű keresztből áll, rajta Johann Georg Leithner bécsi szobrászművész ólom Krisztus-corpusa látható.
A palota történetének egy szomorú eseménye, az 1801-es tűzvész megsemmisítette a mennyezet korábbi Kracker-freskóját, amelynek akvarellel készült másolata némi képet ad, milyen lehetett. Ekkortól kezdve több terv is született a kápolna újbóli kifestésére, de csak a század második felében készítettek újabbat.
A most látható élénk koloritú festmény id. Stornó Ferenc alkotása, amelyet Samassa József bíboros–érsek megrendelésére készített 1877-ben. A képen a Szent család látható: balra Szent József, jobbra Szűz Mária, középen a gyermek Jézus, aki a nála hat hónappal idősebb Keresztelő Szent Jánosra tekint. A térdelő szerzetesnő Avilai Nagy Szent Teréz, a készíttető Samassa József érsek édesanyjának védőszentje. A kép jobb szélén, Szűz Mária mögött édesanyja, Szent Anna áll, aki a nagymamák védőszentje.
A kápolna padlója különböző színű, vörös, sárgás, fehér és fekete márványkövekből terrazzo alapba rakott mozaik. Stílusában a korai itáliai keresztény padlómozaikokhoz hasonlítható, a 13. századi gótika formavilágát alkalmazza. A padlómozaik rajzolata szintén Stornó Ferenc tervei alapján készült.
Az északkeleti fülkében neorokokó stílusú kályha látható Samassa érsek címerével, az olajágat tartó galambbal. Ez a „jelvény” a mennyezeten is feltűnik. Itt olvashatjuk Samassa érsek jelmondatát is: a „Fructus onoris onus” jelentése „A tisztesség gyümölcse teher”. A festmény négy sarkán a négy egyházatya: Szent Jeromos, Nagy Szent Leó pápa, Szent Ágoston és Szent Ambrus látható.
A déli baloldali falon, plasztikus betűkkel, rokokó keretben olvasható latin felirat a két főpásztor, Eszterházy Károly és Samassa József kápolnabeli munkálatainak állít emléket.

Találatok száma: 1

Imola Hotel Platán

Imola Hotel Platán

Magyarország első felnőttbarát szállodája, így kizárólag 16 éven felüli vendégeket fogad. Szállodánk hitvallása, hogy minden szülő, nagyszülő megérdemli a kényeztetést. A gyógyászati és wellness egységek kiváló lehetőséget teremtenek reumatológiai és mozgásszervi betegségek kezelésére. A helyi, minősített ... Bővebben

TOP 10-es programgazda
Kiemelt partnerTalálatok száma: 1

Palota Kávézó

Palota Kávézó

A Palota kávézó szeretettel várja kedves vendégeit, ahol megízlelhetik az utánozhatatlan olasz kávé aromáját és megkóstolhatják a Stühmer cukrászda által készített süteményeket is. Bővebben

Kiemelt partnerA SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Egri Érseki Palota programok 2021
Egri Érseki Palota programok 2021
  • Eger
2021. március 1 - 31.
Nyitott Templomok 2021
Nyitott Templomok 2021
2021. szeptember 4 - 12.

Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG