Parlament látogatás Budapest - Az Országház megtekintése idegenvezetéssel

Parlament látogatás Budapest - Az Országház megtekintése idegenvezetéssel


Az Országház épületét évente közel félmillió látogató tekinti meg. Több nyelven beszélő, szakképzett idegenvezetők kíséretével az év szinte minden napján fogadja a Ház az érdeklődőket. A belépőjegy megváltása után a Látogatóközpontból induló turistacsoportok egy közel 50 perces séta keretében járják be az Országház legszebb helyiségeit. Az Országház több mint száz esztendeje ad otthont a magyar népképviseleti országgyűlésnek, a nemzet törvényhozásának. A boldog és felemelő pillanatokat, valamint viharos és tragikus eseményekkel terhes évszázadot egyaránt átélt épületóriás teljes pompájában mutatja meg magát a látogatónak.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

Országház látogatás

A Kossuth tér északi részén, az Országház mellett épített mélygarázs legfelső, térfelszín alatti szintjén alakították ki a Látogatóközpontot. Az új fogadó tér lehetővé teszi az Országházat évente megtekintő közel félmillió látogató 21. századi színvonalon történő kiszolgálását. Helyet kap benne információs szolgálat, jegypénztár, kávézó és ajándékbolt. A Látogatóközpont ad helyet a magyar parlamentarizmus kialakulását és az országgyűlések történetét bemutató múzeumnak is.

Országházi séta útvonal

XVII-es lépcsőház

A Házban található 28 lépcsőház közül a díszesen aranyozott XVII-es lépcsőházon keresztül vezet a séta az épület legreprezentatívabb emeletéig, a főemeletig. A szobrokkal és színes üvegablakokkal szegélyezett, díszfestéssel gazdagon borított városi folyosóról szép kilátás nyílik a felújított Kossuth térre, a Nemzet főterére.

Felsőházi ülésterem

Ezt követően a régi felsőházi üléstermet tekintheti meg a látogató, amely ma konferenciák, tanácskozások helyszínéül szolgál. A terem szlavóniai tölgyből készült kazettákkal és sűrű aranyozással díszített, kiváló akusztikával és többszintes karzattal rendelkezik. Az ülések patkó alakban kerültek elhelyezésre. A patkó talpfala mentén magasodik a tölgyfából készült hatalmas elnöki és szónoki emelvény. A mögötte elhelyezkedő főfalon Magyarország uralkodócsaládjainak festett címerei láthatók, míg az emelvény két oldalán a nemesség történelmi szerepét kiemelő falfestmények vannak. Szemet gyönyörködtető a hét sorban katonásan sorakozó barna, zöld és piros színekben pompázó, asztalok és padok együtteséből álló 453 képviselői ülés.

Felsőházi társalgó

Az üléstermet elhagyva a helyiséghez csatlakozó felsőházi társalgó termébe érkezünk. A pécsi Zsolnay gyárban készült, a maga korában újításnak számító különleges anyagú pirogránit szobrok régi magyar népcsoportoknak és mesterségeknek állítanak emléket. A terem ékessége Európa legnagyobb kézi csomózású szőnyege, amely türkiz színben pompázik a lábunk alatt.

Kupolacsarnok

Utunk innen a Ház mértani és Magyarország szimbolikus középpontjába, a kupolacsarnokba vezet. Itt őrzik ugyanis 2000. január 1. óta a magyar Szent Koronát és a koronázási jelvényeket, Európa egyik legrégibb koronázási együttesét, amelyre a nap 24 órájában honvéd koronaőrök vigyáznak. A közel 27 méter magas kupolacsarnok legalsó szintjét körfolyosó díszíti. Ehhez kapcsolódik a tizenhat ágú pompás csillagboltozat, amelynek ágai közé karcsú, színes üvegablakokat építettek. A pillérkötegek tövében aranytalapzaton magyar uralkodók szobrai állnak, apródjaik társaságában, aranybaldachin alatt.

Díszlépcsőház

Az országházi látogatást az épület másik ékkövének tartott helyisége, a díszlépcsőház megtekintése zárja. A teret uraló, vörös színű szőnyeggel borított, 96 fokból álló lépcsősor a főbejárattól a kupolacsarnokig vezet. Két nagyobb és egy kisebb falfestmény tekinthető meg a főlépcsőház mennyezetén, melyek Lotz Károly festőművész munkái. A helyiség ékessége nyolc darab, egyenként négy tonna súlyú gránitoszlop, amelyből összesen 12 darab található a világon. A teret két oldalról szegélyező díszes üvegablakok Róth Miksa műhelyének remekei.

Látogatás, jegyárak

Idegenvezetőink nyolc nyelven – magyarul, angolul, franciául, héberül, németül, oroszul, olaszul és spanyolul – mutatják be a világ egyik legszebb parlamenti épületét. Látogatása során megtekintheti a díszlépcsőt, a kupolacsarnokban a Szent Koronát és a koronázási jelvényeket, valamint az egyik társalgót és üléstermet.

Nyitvatartás:

április 1. – október 31. 

    hétfő – vasárnap: 8:00 – 18:00

november 1. – március 31. 

    hétfő – vasárnap: 8:00 – 16:00

Az országgyűlés plenáris ülései hetében az Országház csak korlátozottan látogatható, a hét első plenáris ülésnapján a látogatás 08.00 – 10.00 óráig tart, a jegypénztár 11.00 óráig tart nyitva.

A látogatás napján a Látogatóközpontban korlátozott számban egyéni belépőjegyek vásárolhatók, helyszíni jegyelővétel nem lehetséges. Fizetés a helyszínen készpénzben vagy bankkártyával, magyar forintban lehetséges. (A jegy vásárlása időt vesz igénybe.)

Csoportok előzetes bejelentkezés alapján látogathatják az épületet.

Vezetések nyolc nyelven indulnak az alábbi időpontokban:

  • magyar: 10:45, 14:00
  • angol: 10:00, 12:00, 12:30, 13:30, 14:30, 15:30
  • francia: 11:00, 14:00
  • héber: 12:45
  • német: 10:00, 13:30, 14:30
  • orosz: 12:30, 15:30
  • olasz: 10:30, 13:45, 14:45, 15:45
  • spanyol:10:30, 13:45, 14:45, 16:00

A látogatás útvonala változhat az országgyűlés programjai vagy állami protokollrendezvények miatt. Megismerkedhet az országgyűlés jelenlegi működési rendjével.

A látogatás időtartama beléptetéssel együtt 45-50 perc.

Belépőjegy Európai Gazdasági Térségen kívül érkező látogatóknak: 6700 Ft/fő

Belépőjegy Európai Gazdasági Térségen kívül érkező diákoknak(6-24 év): 3500 Ft/fő

Kedvezményes jegy Magyarország és az Európai Gazdasági Térségállampolgárainak: 3500 Ft/fő

Kedvezményes jegy Magyarország és az Európai Gazdasági Térség diák állampolgárainak (6-24 év):1900Ft/fő

A 6. életévüket be nem töltött kiskorúak ingyenes belépőjegyre jogosultak.

A családok támogatásának szándékával az Országgyűlés Hivatala az Országház megtekintésére eddig kiadott belépőjegyek mellett 2020. augusztus 10-től bevezeti a családi jegyet.

A kedvezményes belépőre a legalább egy, legfeljebb három 6–14 éves gyermek látogató és a vele közösen érkező egy vagy két felnőtt kísérő jogosult.

A családi jegy legalább 30% kedvezményt biztosít, melyet minden magyar és külföldi állampolgár igénybe vehet. A családi jegy megvásárolható online vagy korlátozott számban a helyszínen.

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének érvényes tagsági kártyájával rendelkező magyar állampolgárok a negyedik és további 6–14 éves gyermekeik számára is kedvezményes árú jegyet vásárolhatnak.

Fontos információk

        A kedvezményre való jogosultságot a jegy megváltásakor, illetve az online rendszeren történt előzetes jegyvásárlás esetén belépéskor a megfelelő igazolvány bemutatásával igazolni kell.
        Az Országház épületébe kizárólag előzetes biztonsági átvizsgálás után lehet belépni. Nagyobb méretű táskák és csomagok, illetve személyi sérülés okozására alkalmas tárgyak (bicska, kés, gázspray stb.) nem hozhatók be. Tilos az épületbe fegyvert, lőfegyvert, lőszert, robbanóanyagot, robbantószert vagy ezek felhasználására alkalmas készüléket, illetve bármilyen pirotechnikai eszközt behozni.
        Az épületben fényképezőgép és videokamera használata megengedett. A biztonsági beléptető rendszer területén és a kupolacsarnokban – a Szent Korona védelme érdekében – tilos a fényképezés.
        Fogyatékkal élők is látogathatják az Országház épületét, mozgáskorlátozott látogatóknak akadálymentes közlekedést biztosítunk. Jelentkezésnél vagy jegyvásárlásnál kérjék munkatársaink segítségét.
        Vakvezető kutya kivételével az épületbe élő állatot behozni tilos.
        Nyilvános illemhely használatára a Látogatóközpont bejáratánál van lehetőség.
        A látogatás az országgyűlés programjai vagy állami protokollrendezvények miatt akár közvetlenül a beléptetés előtt lemondható.
        Parkolásra a Látogatóközpont előtt nincs lehetőség.

Viselkedési és öltözködési kódex

Tilos:

    önkényuralmi jelképeket viselni, használni, az országgyűlést, a Szent Korona és koronázási jelvények nemzeti értékét és emberi méltóságot sértő magatartást tanúsítani;
    zászlókat, demonstrációs eszközöket az épületbe behozni;
    az épületben hangoskodni, énekelni, demonstrációt tartani;
    az épületben élelmiszert, italt fogyasztani és dohányozni;
    az épületben lépcsőre, földre, berendezési tárgyakra leülni, letérdelni, lefeküdni; az épületben vagy a berendezési tárgyakban kárt okozni;
    az épületben dolgozó szervezetek és dolgozók munkáját bármilyen módon megzavarni, akadályozni vagy akadályoztatni;
    az épületbe zajkeltő eszközöket (pl. síp, megafon stb.) behozni.

Az Országház méltósága minden látogatótól megköveteli a kulturált öltözködést.

A látogatóknak a látogatókísérő munkatársak felhívásainak, kéréseinek eleget kell tenniük. Azokat, akik a látogatásra vonatkozó rendszabályokat nem tartják be, az őrség munkatársai az Országház épületéből kikísérik.

Karzatlátogatás

Az Országgyűlés plenáris ülésének látogatási rendje.

Plenáris ülésnapokon az országgyűlési képviselők vendégei az ülésterem karzatát díjmentesen látogathatják.

Az Országgyűlés plenáris üléseit – általában hétfőn 13:00 órától, illetve kedden 09:00 órától – minden 14. életévét betöltött vendég karzatjeggyel látogathatja.

Találatok száma: 2

Anna Hotel**** Budapest

Anna Hotel**** Budapest

Az Anna Hotel Budapest a XI. kerületében, idilli környezetben helyezkedik el. A hotelt körülölelő gyönyörű kertnek köszönhetően vendégeink a béke szigetén érezhetik magukat, a főváros hangos forgatagától néhány perc távolságban. A hotel a főváros egyik legújabb szállodája és nyitása óta célja, hogy ... Bővebben

Kiemelt partner

Danubius Hotel Gellért

Danubius Hotel Gellért

Budapest egyik legszebb szecessziós épülete a Duna-parton, a Gellért-hegy lábánál. A híres Gellért Fürdőhöz közvetlenül csatlakozó patinás szálloda hangulatos belső terekkel nyújt kényelmet és kikapcsolódást. Ki sem kell tennie a lábát a szállodából, hogy megtapasztalja a világhírű Gellért fürdő jótékony ... Bővebben

Kiemelt partnerA SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG