Nyereményjáték
Játsszon és nyerjen!
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Hotel Szieszta Sopron - Várjuk a Lövérekben
KeSzeCsüSzoVa
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

A nemzeti park értékes területei a Duna-völgy szikes pusztái, tavai, a Duna-Tisza közi homokhátság homokbuckái, homokos pusztái, mocsarai, az Alsó-Tiszavidék holtágai és ártéri erdői, a Bácska homokbuckái és dunavölgyi löszpartjai. 1975-ben alakult.

További információk


Még több a településen (Kecskemét):

Magyarország egyik legjellegzetesebb földrajzi térsége a Duna-Tisza köze. Az itt található természetvédelmi értékek megóvását  Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága látja el. A védett területek összkiterjedése 76.600 hektár, melyből több mint 51.081 ha a kilenc különálló egységből álló Kiskunsági Nemzeti Park (KNP), míg a fennmaradó részt a tájvédelmi körzetek (TK), és természetvédelmi területek teszik ki.

Környezeti nevelés

Környezeti nevelési programok a Természet Házában. A Természet Házában egész évben várunk óvodásokat, iskolásokat rendhagyó órákra, szakköri foglalkozásokra. A programok célja a kompetencia alapú ismeretszerzés gyakorlása. A témák az oktatási-képzési programok alapján , a környezetismeret, természetismeret, ember és környezete témakörökre épülnek. gény esetén a foglalkozásokat az óvodákban, iskolákban is megtartjuk.

Naprózsa Erdei Iskola. Minősített erdei iskola.A Kiskunsági Nemzeti Park Naprózsa Erdei iskolája a nemzeti park Fülöpházi buckavidék nevű területén található. Az oktatóközpont címe: Fülöpháza, I. körzet 29.

Kontyvirág Erdei Iskola. Minősített erdei iskola. 6065 Lakitelek-Tőserdő Szikra 65/a. A 44-es-es úttól nem messze található téliesített kőépület szorgalmi időben erdei iskolai programokhoz, nyáron természetismereti táborokhoz nyújt kedvező lehetőségeket. Az épületben a 44 férőhely mellett saját étterem, közösségi helyiségek biztosítják a színvonalas munkát. Érdeklődni lehet a KNP Ig. Természetismereti Osztályán.

Minősített erdei iskolai programok: A homokbuckák élete (3 fizetős program + 4 óra buckatúra ingyen), A homokbuckák világa (6 fizetős program + 4 óra buckatúra ingyen)

Bemutatóhelyek, múzeumok:

Természet Háza.  Természetismereti szakkörök, csoportfoglalkozások, előadások, időszaki kiállítások várják az érdeklődőket.

Nyitva tartás: November 1-től február 28-ig hétfőtől péntekig 9-16.00 óráig. A téli időszakban szombaton csak előre bejelentkezett csoportokat fogadunk. Március 1-október 31-ig keddtől péntekig 9-16 óráig, szombaton 10-14 óráig.

Tisza-völgyi Bemutatóház-Szatymaz. A bemutató hely kiállítása a szegedi Fehér-tó élővilágát, az Alsó Tisza menti táj változásait, a mai Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet természeti értékeit, és Beretzk Péter, a Fehér-tó atyja munkásságát mutatja be.

Látogatható: április 1. és november 15. között, kedd- péntek:10-15 óráig, szombat: 10-12 óráig.

Virágh-Kúria, Felső-Kiskunsági természettudományos és helytörténeti gyűjtemény. Cím, nyitva tartás: 6090 Kunszentmiklós, Kossuth tér 1/b. Látogatható: március 1.-november 30. keddtől szombatig 9-től 14-óráig, december 1. - február 28. kedden és pénteken 9-től 14 óráig.

Nyakvágó Csárda. Jelenleg 6 helyiségből áll. Ivó a kármentővel, a kisivó, ahol a csárdatörténeti kiállítás nyert elhelyezést, a konyha, a bérlő lakószobája, a jégverem és az istálló. Megközelítés: A Kunszentmiklós-Szabadszállás út mentén.

Bugaci Pásztormúzeum. A bugaci puszta közepén álló Pásztormúzeum a kiskunsági szárzamalmok stílusában épült. Az épület mellett álló idős tölgyfák a valamikori homoki tölgyesek hírmondói. A Pásztormúzeumban a kiskunsági pásztotok életét, hagyományos szerszámait, eszközeit, és a környék természeti értékeit mutatja be.

Árpád-kori falu rekonstrukció - Tiszaalpár. A Tiszaalpáron a Millennium alkalmából felépített Árpád-kori falurekonstrukció a környéken folyó ásatások során előkerült településszerkezetet jeleníti meg. Információ, kérhető: 6060 Tiszaalpár, Szent István u. 1. Csoportok bejelentkezése: Tiszaalpár Polgármesteri Hivatal. Látogatható: május 1-október 31. kedd-vasárnap 10-17 óráig.

Jelzett túrautak a Kiskunsági Nemzeti Park területén: Bugaci piros keszet, Kolon-tavi sárga sáv, Császártöltési kék négyzet, Országos piros sáv, Alföldi kék sáv, Zöld sáv.

Tanösvények: Erdei tanösvény, Madarak és fák útja, Bölömbika tanösvény Nagyszéksós-tó, Mórahalom, Császártöltés - Vörös mocsár tanösvény, Császártöltés - Natura tanösvény, Csodarét tanösvény - Ásotthalom, Csólyos pálosi TT rétimészkő feltárás, Csipak tanösvény, Csipak-selymék - Mórahalom.. Választható programok a Naprózsa Erdei Iskolában: Buckatúra, Talajvizsgálatok, Gyógynövénytúra, Gyomok és allergén növények, A Kiskunság fái, Madárles, Tarhonyakészítés, Ökojátékok, Természetismereti akadályverseny, Diavetítéses előadások, A kiskunsági tanyák, Petőfi szülőföldjén, A kiskunság védett élőlényei. Természetismereti versenyek.

2016.01.01 - 2016.12.31

Még több a településen (Kecskemét):

◄ Vissza

Partnereink: Interticket - jegy.hu Observer