Könyvtári programok Szegeden, a Somogyi Könyvtárban 2021. Online könyvtári szolgáltatások

Könyvtári programok Szegeden, a Somogyi Könyvtárban 2021. Online könyvtári szolgáltatások

Kiemelt ajánlat
2021. március

A zárva tartás alatt vegyék igénybe Könyv(tár)Pont szolgáltatásunkat! Könyv(tár)Pontos kölcsönzéskor az előzetes online megrendelés után a központi könyvtár és a fiókkönyvtárak előtti átvevőponton rövid idő alatt lebonyolítható a könyvek visszaadása és átvétele. Az online térben is egyre bővülő szolgáltatásokat kínál a könyvtár. Számtalan otthonról is elérhető tanulási és szabadidő eltöltési lehetőség közül válogathatnak az érdeklődők.

A Somogyi-könyvtár márciusi online programajánlatai

Nőnap a Könyv(tár)Pontokon
2021. március 8-tól 12-ig

A központi könyvtárban és a fiókkönyvtárakban

A Nemzetközi Nőnap alkalmából azon női olvasókat, akik március 8-a és 12-e között a Somogyi-könyvtár főépületében vagy bármelyik fiókkönyvtárában könyvet kölcsönöznek, ill. beiratkoznak a Könyv(tár)Pont-on keresztül, a Mályvavirág Alapítvánnyal együttműködve köszöntjük apró figyelmességgel, különböző ajándékokkal (pl. Zsákbamacska könyvvel), tájékoztató anyagokkal.

A Somogyi-könyvtár 2021. januárjában már részt vett az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét programsorozatában egy kiemelt könyvajánlóval. A Mályvavirág Alapítvánnyal tervezett további, közös programjaink segítségével a jövőben is szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy a nők tudatossá váljanak a prevenció terén, mert fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet a szűrésekre és az egészségtudatos szemléletre.

A rohanó hétköznapok mellett is kell, hogy szakítsunk időt magunkra és az egészségünkre, hiszen a betegségek megelőzése legnagyobb részt rajtunk múlik!

Minden nő számít, minden élet számít – talán ez a Nőnap egyik legfontosabb üzenete.

A Könyv(tár)Pontokon a hölgyek számára előkészített figyelmességek között a Mályvavirág Alapítvány fűzött gyöngykarkötői is ott lesznek, ahogyan a megelőzésről szóló tájékoztató kiadványaik is.


Kötészeti szolgáltatást kínál a Somogyi-könyvtár

„A kötés úgy tartozik a könyvhöz, mint ruha az emberhez.” (Goethe)

A Somogyi-könyvtár kötészeti szolgáltatásait a felhasználók számára is elérhetővé teszi. Kínálatából a laminálást, a tűzést, a spirálozást, a könyvek és szakdolgozatok kötését választhatják az érdeklődők.

Néhány praktikus információk a kötészeti szolgáltatás igénybevételéhez
A szolgáltatásokkal kapcsolatban előzetes információt minden hétköznap 14 óráig a 62/425-525 (119-es vagy 134-es mellék) telefonszámon lehet kérni, vagy e-mailben.
A szolgáltatás megrendelése a Könyv(tár)Ponton – a járványügyi rendeleteknek megfelelően a könyvtár épületén kívül –, ahol az érdeklődők személyesen is egyeztethetnek a rendeléséről a kötészet egyik munkatársával, illetve átadhatják az otthonról hozott dokumentumokat – kötésre, spirálozásra stb.

A szolgáltatásokért az egyeztetést követően előre kell fizetni: helyben, a Könyv(tár)Ponton vagy átutalással – a Somogyi-könyvtár bankszámlaszámára: 12067008-00103054-00100008. A megjegyzés rovatba kérjük, írja be: Kötészeti szolgáltatás.

A teljesítés határideje függ a darabszámtól és a rendelés leadásának időpontjától. A vállalt munkák megkezdése előtt a behozott dokumentumokat előzetesen fertőtlenítik.

Nyomtatást, illetve régi, muzeális dokumentumok restaurálását a könyvtárban nem vállalják!

Emlékmorzsák a Somogyi-könyvtár kötészetéről
A Somogyi-könyvtár az 1950-es évek végétől foglalkoztat könyvkötő szakembereket a könyvtári állomány megóvása és gondozása érdekében. A bibliotéka első könyvkötője Burkus András, egy három generációs szegedi könyvkötő család tagja volt. Ő hozza létre, majd 1992-ig vezette a könyvtár könyvkötő műhelyét. A szegedi bibliotéka állományában sok kötet őrzi keze nyomát, mint ahogyan méltó utódaiét is.  A több mint hat évtizede működő könyvkötő csoport kiváló szakmai tapasztalattal és gyakorlattal rendelkezik.
A könyvtár által szervezett nyílt napokon, így például a Múzeumok Könyvtári Éjszakáján, évről évre júniusban a nagyközönség könyvkötészeti bemutatókon nyerhet bepillantást a könyvtár kötészeti műhelyének titkaiba. A bemutatók visszatérő közönsége maga is megtapasztalhatja, hogy a könyvkötők méltán büszkék szakmájukra. Szép foglalkozásunknak, a könyvkötésnek színvonalát csak az intelligens, szakmájának minden csínját-bínját tökéletesen értő szakmunkásság tudja fenntartani elismerésre méltó fokon – olvashatjuk a Kézikönyv könyvkötők és rokonszakmabeliek részére című kötetben (1936)

A koronavírus következtében kialakult veszélyhelyzet miatt a Somogyi-könyvtár Könyv(tár)Pontot működtet, melynek keretében (a zárvatartás alatt is) kölcsönözhetnek Olvasóink.

A szolgáltatás az alábbi időpontokban vehető igénybe:

Központi könyvtár
hétfő, kedd, szerda, péntek: 10.00–12.00; 13.00–15.00
csütörtök: 10.00–12.00; 15.00–18.00

Fiókkönyvtárak
kedd, péntek: 10.00–12.00; 13.00–15.00
csütörtök: 11.00–12.00; 15.00–18.00

A szolgáltatás szabályai:

A szolgáltatást az adott könyvtár beiratkozott olvasói vehetik igénybe!
Az átadás és átvétel a könyvtárak előtti külső átvevőponton történik.
Kölcsönzésre csak előzetesen megrendelés alapján van lehetőség, ami e-mailben vagy az online igénylőlap kitöltésével történik.
Könyveket csak az adott könyvtár kölcsönözhető állományából lehet választani.
Megrendeléskor kérjük pontosan leírni az alábbi adatokat:
– a kölcsönzést igénylő olvasó neve, az olvasójegye száma (a vonalkód alatt olvasható szám)
– a könyv(ek) szerzője, címe, lelőhelye és jelzete (ezek az adatok a könyvtár online katalógusában találhatóak)
Figyelem! Kizárólag kölcsönözhető státuszú könyvet tudunk előkészíteni.
Mivel az egy olvasónál kölcsönzésben lévő könyvek száma nem haladhatja meg az adott könyvtárban megengedett mennyiséget, kérjük, hogy megrendeléskor jelezze, hány könyvet hoz vissza otthonról!
Olvasóink (várhatóan egy munkanapon belül) e-mailben kapnak választ a könyvek átvételéről.
A kért olvasmányokat kigyűjtjük és átadásra összekészítjük. Kérjük, hogy az igényelt könyveket a visszajelzéstől számított 1 héten belül vegyék át a megjelölt időpontokban!
A zárvatartás alatt késedelmi díjat nem számolunk fel. A zárás előtt keletkezett késedelmi díjak kifizetése a nyitás utáni első kölcsönzési alkalommal történik. Ezer forint késedelmi díj fölött nem tudjuk a megrendelést teljesíteni.
Átvételkor kérjük az egészségvédelmi intézkedések – távolságtartás, szájmaszk – betartását!
Kérjük, hogy mindenki hozzon magával táskát, amelyben a könyveket elviheti.
A könyveken kívül egyéb dokumentumok (kották, folyóiratok, DVD-k, hangoskönyvek…) is igényelhetők.

Online könyvtári ajánlatok

Könyv(tár)Pont – a Somogyiban és a fiókkönyvtárakban

A koronavírus következtében kialakult veszélyhelyzet miatt a Somogyi-könyvtár Könyv(tár)Pontot működtet, melynek keretében (a zárvatartás alatt is) kölcsönözhetnek a könyvtár olvasói.

Könyv(tár)Pontos kölcsönzéskor az előzetes online megrendelés után a központi könyvtár és a fiókkönyvtárak előtti átvevőponton rövid idő alatt lebonyolítható a könyvek visszaadása és átvétele.

A szolgáltatás az alábbi időpontokban vehető igénybe:

Központi könyvtár:
hétfő, kedd, szerda, péntek 10.00–12.00 és 13.00–15.00
csütörtök 10.00–12.00 és 15.00–18.00

Fiókkönyvtárak:
kedd, péntek 10.00–12.00 és 13.00
csütörtök 11.00–12.00 és 15.00–18.00

A Somogyi-könyvtár online, távolról elérhető, információközvetítő szolgáltatásai

A koronavírus okozta járvány miatt a könyvtár zárva tart. Mit nyújthat egy könyvtár ebben a helyzetben? Folytatja azt a munkát, amit korábban is végzett, csak mindezt az online térbe kihelyezve. Talán még soha nem volt annyira aktuális a könyvtár jövőképének mottója: „Otthon a könyvtárban – könyvtár az otthonokban”. Mivel a könyvtárak személyesen nem látogathatók, ezért a Somogyi-könyvtár valamennyi munkatársa azon dolgozik, hogy az az olvasók és érdeklődők otthonába varázsolja a könyvtárat, annak minden lehetséges szolgáltatásával együtt. Ízelítő az online is elérhető szolgáltatásainkból:

Ajánló a Somogyi-könyvtár digitális tartalomkínálatából
A Somogyi-könyvtár elektronikus kép- és dokumentum-adatbázisa 2020-ra mintegy 40.000 dokumentumot tartalmaz.
A digitális gyűjtemény 2011-ben a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár irányításával és 6 Csongrád megyei könyvtár összefogásával jött létre.
Célja, hogy a Csongrád-Csanád megyei helyismereti kiadványokat, fotókat, kéziratokat, képeslapokat, plakátokat a lehető legszélesebb körben hozzáférhetővé tegye.
A digitalizált dokumentumok tanuláshoz, ismeretszerzéshez vagy akár szórakozáshoz szabadon felhasználhatók. Publikáláshoz vagy haszonszerzési célú felhasználáshoz az őrző könyvtár engedélyét kell kérni.
Ízelítő a kínálatból:
    • Közel 7000 gyászjelentés található és kutatható a Somogyi-könyvtár honlapjáról hozzáférhető digitális könyvtárban,
    • Folyamatosan kerülnek be a Somogyi-könyvtár helyismereti gyűjteményében őrzött, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc délvidéki eseményeivel kapcsolatos dokumentumok: folyóiratok, plakátok, szórólapok, kéziratok.
    • Elérhető a második világháború Szegedet érintő légitámadásainak fotódokumentációja. 1944-ben a szövetségesek hat alkalommal támadták a várost. A légitámadásoknak mintegy száz halálos áldozata volt és rengeteg sebesült, özvegy és árva maradtak a bombázások után. Több mint ezren vettek részt a védelmi és mentési munkálatokban. A helyismereti gyűjtemény fotótárában található felvételek közvetlenül a támadások után készültek.
    • Dugonics András és könyvtára: a Dugonics-könyvtár bemutatása értékes adalékul szolgálhat a 18. század művelődéstörténetéhez.
    • Pex – tulajdonjegyek a szegedi Somogyi-könyvtár gyűjteményében: a honlap célja, hogy a könyvtárban őrzött muzeális kötetekben található possessor-bejegyzéseket, ex libriseket, pecséteket, supralibrosokat közzétéve segítse a könyv- és olvasáskultúra tanulmányozását, kutatását.
    • DélmagyArchív: Az archívummal a napilap 100 éves történetének teljes reprezentálására vállalkozott a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtára, a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, valamint a Lapcom Zrt., a Délmagyarország napilap kiadója. Az 1910 és 2010 közötti időszak összes lapszáma szabadon hozzáférhető formában megtalálható.

Városismereti applikációk a Somogyi-könyvtárból

Fedezze fel Szeged kulturális értékeit!

Az alkalmazás használatával az érdeklődők nem csupán információkat szerezhetnek Szeged történetéről, nevezetességeiről és híres személyeiről, hanem egy izgalmas feladatsor, játék során tudásukat is próbára tehetik.

Töltse le Somogyi-könyvtár ingyenes mobilapplikációit, és fedezze fel a Napfény városát:

    • (H)ősök – szegedi virtuális arcképcsarnok
    • A hajnal nem találta többé... – a szegedi nagyárvíz képekben
    • Lépten-nyomon Szegeden – virtuális városismereti séta
    • Móra Szegeden – virtuális városismereti séta
    • Szeged 300 éve a Somogyi-könyvtár dokumentumai tükrében

Ingyenes távoktatás a Somogyival

A Somogyi-könyvtár az egész életen át tartó tanulás támogatása érdekében kidolgozott egy e-learning-keretrendszert.

Jelenlegi kínálatunkban 5 olyan kurzus szerepel, melyek a digitalis kompetencia fejlesztését támogatják.

A témakörök: szövegszerkesztés, táblázatkezelés, prezentációkészítés, felhőalapú tárolás, okoseszközök használata.

Az ingyenes anyagok regisztrációt követően bárki számára elérhetők.

A Somogyi-könyvtár a YouTube-on

A Somogyi-könyvtár YouTube-csatornáján több tucat rövid videófelvétel kínál praktikus ötleteket, könyvajánlókat, és hívja fel a figyelmet a bibliotékában őrzött kincsekre, valamint a legújabb fejlesztésekre. Többek között könyvtárosok ajánlanak könyveket gyerekeknek. Ezen ajánlók egy részében visszatérő szereplő Róka Regő, a Gyermekkönyvtár sokak által kedvelt kabalafigurája. A Meseláda-történetek legószínpadon jelennek meg, a Mesés kezek pedig azt mutatják meg, hogyan készíthetjük el a legkisebbekkel közösen egy-egy mese nekünk tetsző részletét, vagy jeleníthetjük meg a szereplőket. A bibliotéka kötészetének munkatársaitól elleshetjük a könyvek javításának fortélyait, valamint megtudhatjuk azt is, hogyan segíti a robotika a szövegértést. Bepillanthatunk a Somogyi-könyvtár Emlékkönyvtárába, és megcsodálhatjuk a napfelkeltét a könyvtár épületének tetejéről.

Születésnapi Újság a Somogyiból

A Somogyi-könyvtár olvasói digitális másolatot rendelhetnek a könyvtár állományában meglévő, egy adott napon, illetve valamely időszakban megjelent újságokból, folyóiratokból. Az így készült lapszám vagy válogatás különleges és egyedi születésnapi ajándék lehet egy családtagnak, barátnak. Az ünnepelt ízelítőt kaphat születésnapja híreiből, eseményeiből vagy felidézheti a kor hangulatát.

A kiadvány a Somogyi-könyvtár honlapján elérhető űrlap kitöltésével rendelhető meg.

A Születésnapi Újság füzetes formában, karton borítással készül a kiválasztott színben és mintával. A kiadvány ára terjedelemtől függően 5000, 7000, illetve 9000 Ft.

A fizetés – az egyeztetés után – átutalással történik a Somogyi-könyvtár bankszámlaszámára: 12067008-00103054-00100008. A kész újság az összeg számlára érkezésétől számítva 10 nap múlva vehető át a központi épület előtti Könyv(tár)Ponton.

Társasjáték-kölcsönzés a Somogyiból

A legkisebbekkel együtt töltött időben legyen a főszerep a játéké!
Kölcsönözzön társasjátékot a Somogyiból!

Kölcsönözni érvényes olvasójeggyel rendelkező, 16. életévét betöltött személy tud.
A kölcsönzési idő egy hét. A társasjáték átadásakor és átvételekor az alkatrészeket
közösen ellenőrizzük, megállapodást írunk alá. Kölcsönzéskor a játék értékének megfelelő
kauciót kell fizetni, melynek összege: 1000 vagy 2000 Ft. Egyszerre 1 db társasjáték
kölcsönözhető. A késedelmi díj 500 Ft/nap, 3 napnál hosszabb késedelem esetén a kauciót
nem adjuk vissza.

A zárvatartás ideje alatt a Könyv(tár)Ponton keresztül bonyolítható a társasjátékok kölcsönzése. A megrendelés az ott felkínált lehetőségek szerint történik, de átadásra és átvételre kizárólag csütörtökönként van lehetőség a következő időpontokban: 10.00–12.00 és 15.00–17.30.

Trendszemle – könyvajánlók középiskolásoktól
A könyvajánló sorozat a fiatal olvasók írásait teszi közzé, felsorakoztatva a középiskolás korosztály legkedveltebb, legolvasottabb és legtrendibb könyveit.
Milyen gondolatokat ébresztenek, milyen élményeket elevenítenek fel a mai fiatalokban olvasmányaik? Melyek azok a könyvek, amelyeket szívesen leemelnek a polcról, és hatásukra megszületnek ezek az írások?
A válogatásból bárki szemezgethet és ha valamelyik könyv megtetszik, érvényes olvasójeggyel ki is kölcsönözhető a Könyv(tár)Ponton keresztül.

Kvízjátékok a Somogyival

„Itt van a város, vagyunk lakói…” (Bereményi Géza: Budapest (dalszöveg))

A kérdéssorok mindegyike Szegedhez, városunk történetéhez, ismert szegediekhez, illetve a könyvtárhoz és az olvasáshoz kapcsolódik.
Ízelítő a széles kínálatból: magyarok Cannes-ban, Radnóti Miklós, Huszka Jenő, Janikovszky Éva, József Attila, Király-König Péter Szegeden, könyv és könyvtártörténet, Szeged napja stb.
Tesztelje tudását kvízjátékainkkal!

Újságot, folyóiratot a Somogyi-könyvtárból

A Somogyi-könyvtár állományából több mint kétszáz féle újság, folyóirat kölcsönözhető, a legváltozatosabb témában. A széles kínálatban található többek között gasztronómia, kertészkedés, fotózás, divat, pszichológia, lakáskultúra és nyelvtanulás.

Lehetőség van rá, hogy a könyvtár olvasói magazinokat, újságokat kölcsönözzenek a Somogyiból! Elérhetők a Könyv(tár)Pont szolgáltatás keretében.

Kölcsönözzön filmet és zenét a Somogyiból

Válogasson és kölcsönözzön a Somogyi-könyvtár több ezer darabos filmes és zenei kínálatából! A könyvtár állományában megtalálhatók a filmtörténet klasszikusai, a történelmi és romantikus témájú filmek, a krimik és a közismert rendezői életművek, így például Steven Spielberg, Woody Allen, Roman Polanski, Milos Forman munkái.

    • A könyvtári szolgáltatás igénybevételével biztonságban, kényelmesen mozizhat otthon, illetve hallgathat zenét, egyedül vagy a szerettei körében.
    • A kikölcsönzött filmet, zenét több alkalommal is megnézheti vagy meghallgathatja egy héten keresztül.

    • A kölcsönzési díj (50 Ft/korong), amei nem több, mint egy kifli ára.

A filmek, CD-k beiratkozott olvasók számára elérhetők a Könyv(tár)Pont szolgáltatás keretében.

Tájékozódjon a könyvtár katalógusában:
http://corvina.sk-szeged.hu/WebPac/CorvinaWeb?action=advancedsearchpage

(Ha CD-t vagy filmet keres, a Típus legördülő menüből válassza ki a zene vagy a vizuális menüpontot.)

A szolgáltatásról érdeklődjön:  muveszeti@sk-szeged.hu  vagy 62/425-525/149 mellék

Legyen Ön is a Somogyi-könyvtár mecénása!

Szeretné segíteni egy nagy múltú intézmény köteteinek
megóvását, az állomány gyarapítását?

Erre nem csupán alapítványunk anyagi támogatásával van lehetőség, hanem régi és ritka könyveink örökbefogadásával is!

A Somogyi-könyvtár állományának alapját képező, Somogyi Károly esztergomi kanonok által adományozott felbecsülhetetlen értékű régi és ritka könyves gyűjteményünket a mai napig gyarapítjuk, gondozzuk.

Arra szeretnénk felhívni a könyvbarátok, a kultúráért tenni akaró látogatók figyelmét, hogy régi és ritka könyveink állományvédelmének és a könyvtári állomány gyarapításának támogatására lehetőségük van a könyvtárunk által szervezett könyv-örökbefogadással.

Tisztelettel kérjük, ha lehetősége van, támogassa könyvtárunk alapítványát, hogy a régi és ritka könyvek számára biztosíthassuk a fennmaradást, az állagmegőrzést és a gyűjtemény gyarapodását.

Szeged, a város folyóirata

Ajándékozzon előfizetést karácsonyra!
A szegedi művelődés múltjának és jelenének jövőbe tekintő krónikása. Több mint harminc esztendővel ezelőtt azért alapították a Szeged folyóiratot, hogy megőrizze és bemutassa Szeged város régi és új értékeit, hogy igyekezzék számot adni mindenről, ami vonzerejében vagy éppen kisugárzásában szegedi érdem. Mindmáig ez a folyóirat (csöppet sem egyszerű) feladata, s a 2017 júliusában megújult szerkesztőség szándéka sem lehet egyéb.

Egy lapszám nem kerül többe, mint egy habos kávé, olvasása azonban nemcsak kávé mellett ajánlott! Az újság hasábjain izgalmas időutazásban vehet részt az olvasó Szeged múltjában (hely- és várostörténet), elidőzhet a jelenében (kulturális programok) és kalandozhat a város jövőjében (élettörténetek és portrék, amelyek több generációra nézve meghatározóak és példaértékűek). Ezt a kulturális kalandot ígérheti a szerkesztőség a 2021-es esztendőre is. És még a karácsonyfa alatt is jól mutat!

A folyóirat megjelenik havonta, kiadja a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár.
A folyóirat megrendelhető a szerkesztőség megkeresésével. Akár év közben is, de karácsonyi ajándéknak is jó választás!


2021.03.01. - 2021.03.31.

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:
Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG