Magyar Széppróza Napja 2021. Irodalmi programok Balatonfüreden ONLINE
Új autót vásárolna? Ismerje meg az új Volkswagen Golf Variant különlegességeit!
Új autót vásárolna? Ismerje meg az új Volkswagen Golf Variant különlegességeit!
Tom Jones koncert Magyarországon! Jegyek már kaphatók!
Tom Jones koncert Magyarországon! Jegyek már kaphatók!
Lesz nyár jövőre is remek programokkal!
Lesz nyár jövőre is remek programokkal!

Magyar Széppróza Napja 2021. Irodalmi programok Balatonfüreden ONLINE


Kortárs írók, egy nagy klasszikus, Jókai és Polihisztor találkozó, A Magyar Széppróza Napja rendezvénysorozat Balatonfüreden. Programok, amelyek alkalmat adnak arra is, hogy a hazai kortárs szerzők a figyelem központjába kerüljenek. Balatonfüred megadja a módját és Jókai Mór születésnapján, a Magyar Széppróza Napján méltón ünnepli meg a magyar gondolatot, a magyar betűvetők csúcsteljesítményeit. Rangos, izgalmas irodalmi programok részesei lehetünk. Minden érdeklődő irodalombarátot szeretettel elvárnak az eseményekre.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

A Magyar Széppróza Napja Balatonfüreden ONLINE

2021. február 18. 

Helyszín: Jókai Emlékház

A Magyar Írószövetség Választmánya 2017-ben kezdeményezte, hogy 2018. február 18-án, Jókai Mór születésnapján első ízben, majd attól kezdve minden évben ezen a napon rendezzék meg Kárpát-medence szerte a Magyar Széppróza Napját.

Balatonfüred különleges helyzetben van, hiszen Jókai Mór második otthonának tekintette településünket. Ennek bizonyítékául Jókay Jolán szavait idézzük, aki gyakran követte Jókait és Laborfalvi Rózát, hogy együtt élvezhessék a Balaton csodáját, adományait.
„Mikor elkészültünk a toalettekkel, június végén elindultunk. Sok mindenféle ládák, skatulyák és ágyneműk, konyhaszerekkel együtt, mert Róza néni Füreden is odahaza főzetett. Mikor a Kisfaludy gőzössel megérkeztünk, Écsy László akkori fürdőigazgató fogadott és Dr. Huray István. Móric bácsi fel is kérte Hurayt, hogy legyen szíves az ő öccsét, Petit kezelése alá venni. Écsy az igazgató felkísért a lakásunkra, az ó-fürdőházban a patika felett volt két kis szobánk, azon túl a konyha és a folyosó végébe Petiék szobája. A konyhában semmi sem volt, mint egy nagy szabad tűzhely, amin a pesti szakácsné nem tudott főzni, míg végre hoztak egy rozoga takaréktűzhelyt, ami úgy füstölt, hogy még a sétatér is tele lett füsttel, ha Jókaiéknál főztek, mert a konyha ablaka is a sétatérre nézett.
Mikor Füredről hazajöttünk Pestre, még több bagázsiánk volt, mert Róza néni nem állhatta meg, hogy azokból a pompás füredi meggyekből be ne főzessen, meg a szép sárgabarackból lekvárt ne készítsen, meg fügét el ne tegyen télire. Azt mind maga főzögette reggelenként, azon frissen, amint a kofák hozták. Róza néni szobája tele volt gyümölccsel, reggel pedig ép oly tele volt a folyosó kofákkal, mert Róza nénit nagyon szerették a falusi asszonyok és amijük volt, mindent elébb neki hozták el. Móric bácsi rendesen szombaton jött Füredre és hétfőn visszament Pestre. Mikor őt vártuk, volt nagy sütés-főzés, minden, ami kedvenc étele volt Móric bácsinak, azt mind elkészítette Róza néni, de ha Móric bácsi Füredre jött, ő is mindig hozott magával valami meglepetést Róza néni számára. Sohasem láttam házasfelek között azt a gyengéd figyelmet, amellyel ők egymás iránt voltak.”

Balatonfüred tehát megadja a módját. Jókai Mór születésnapján, a Magyar Széppróza Napján megünnepli a magyar gondolatot, a magyar betűvetők csúcsteljesítményeit.

PROGRAMOK

Az eseményhez kapcsolódó online programok február 18-ától a Tempevölgy, a Vaszary Galéria, valamint az Írószövetség weboldalain érhetők el.

1. Jókai? Meddig?
Kiss A. Kriszta fiatal irodalmárral Tóbiás Krisztián a Tempevölgy irodalmi folyóirat főszerkesztője beszélget.

Jókai munkásságát az elmúlt több mint egy évszázadban kutatták, elemezték, felbecsülhetetlen mennyiségű szakirodalom keletkezett róla. Ennek ellenére még mindig fiatal irodalmárok kutatási témája. Miért Jókai és van-e még mit kutatni Jókai életművében?
A beszélgetés Zoom-on keresztül történik és felvételről lesz látható.

2. A magyar irodalom Jókaiék előtt – Vajda Péter
Szajbély Mihállyal Asztalos Veronka-Örsike beszélgetése.

A modern magyar regény létrejöttét Jókai óta tartjuk számon, viszont az előzményekről elég kevés információ hangzik el. Vajda Péter életművén mutatják be a 19. század elejének irodalmát, amely előkészítette a terepet Jókai és kortársai számára.
A beszélgetést a Jókai Emlékházban veszik fel, felvételről lesz látható.

3. Hangos lap

Az elmúlt években Balatonfüreden hagyománnyá vált, hogy Esterházy Péter Ottlik-lapjához hasonlóan, a magyar prózairodalom egy-egy alkotását a város tanulói ráírják egy A4-es papírlapra. Az idei pandémiás helyzet ezt most nem teszi lehetővé, ezért a hagyományt folytatva, most hangzóanyag készül.
Hamvas Béla „Meditáció a hegytetőn” című esszéjének egy tetszőleges bekezdését lehetett  mobiltelefonnal felvenni és beküldeni. Ezekből a rövid felolvasásokból montázsolják össze a “hang-lapot”, amely a Magyar Széppróza Napján lesz elérhető.

4. Mór, Maurus: Jókai

A Füredkult és a Balatonfüred Városért Közalapítvány közös kiadásában megjelent Mór, Maurus: Jókai című, gyerekeknek készült kötet online bemutatója. A szerzővel, Hansági Ágnessel Deli Kitti irodalomtanár beszélget.
A beszélgetést a Jókai Emlékházban veszik fel, felvételről lesz látható.

5. Szalma Tamás színművész felolvasása a Jókai Emlékházban

Találatok száma: 2

Astoria Hotel*** Balatonfüred

Astoria Hotel*** Balatonfüred

Az Astoria Hotel a Balaton északi partján, Balatonfüred központjában - a Balaton parttól 150 méterre -, a Reformkori városrészben található. A hotel épülete műemlék jellegű. A patinás megjelenés Balatonfüred egyik jellegzetes épületei közé emeli. A szálloda épületét a Dőry család építette – romantikus ... Bővebben

Szállásfoglalási lehetőség
Kiemelt partner

Gold Haus Panzió Balatonfüred

Gold Haus Panzió Balatonfüred

Panziónk Balatonfüreden, a Móricz Zsigmond utcában található, ahonnan a strand közel 15, a Tagore sétány pedig nagyjából 10 perces sétával közelíthető meg. Klímás kétágyas (franciaággyal, külön ággyal), családi és földszinti superior szobáink vannak. A kétágyas szobákhoz erkély, míg a földszinti superior ... Bővebben

Szállásfoglalási lehetőség
Kiemelt partnerTalálatok száma: 1

Astoria Étterem Balatonfüred

Astoria Étterem Balatonfüred

Konyhaművészeti remekek a reformkortól napjainkig. Éttermünk nemzetközi és hazai ételkínálattal várja kedves vendégeit, külön kívánságra vegetáriánus és diétás ételeket is készítünk. Jó idő esetén a mediterrán hangulatú, leanderekkel díszített 100 fős kerthelyiségünk nyújt kellemes felüdülést egy frissítő ital ... Bővebben

Asztalfoglalás
Kiemelt partnerA SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!


Kiemelt ajánlatok

Érdemes felkeresni!


Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás

Kiemelt események