Őrségi Nemzeti Park Látogatóközpont látogatás, állandó kiállítások Kőszegen
Új autót vásárolna? Ismerje meg az új Volkswagen Golf Variant különlegességeit!
Új autót vásárolna? Ismerje meg az új Volkswagen Golf Variant különlegességeit!
Tom Jones koncert Magyarországon! Jegyek már kaphatók!
Tom Jones koncert Magyarországon! Jegyek már kaphatók!
Lesz nyár jövőre is remek programokkal!
Lesz nyár jövőre is remek programokkal!

Őrségi Nemzeti Park Látogatóközpont látogatás, állandó kiállítások Kőszegen

2021.01.01. - 12.31.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság az országban egyedülálló koncepcióval, egy 540 négyzetméter alapterületű természetvédelmi látogatóközpontot létesített Kőszegen. A látványos épület célja, hogy a természet szépségeire, illetve a környezettudatos életvitelre irányítsa a kirándulók figyelmét, s hogy Kőszegre hívja az élővilág titkai iránt érdeklődőket.

Az Európai Unió támogatásával felépült Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontban olyan kiállítások látogathatók, melyek híven szemléltetik a környék jellegzetes élővilágát. Interaktív kiállítótermünkben a gyerekek játékos formában ismerkedhetnek a természettel. A hét kiállító-egységben a madarak életét kísérhetik figyelemmel, számos érdekesség mellett sötétkamrában hallgathatják az éjszaka madárhangjait, kamerák segítségével pedig a siketfajd hétköznapjait is megleshetik.

A környéken számos különleges, védett madárfaj él. A központ mellett található arborétumban madárgondozó telep működik: sebesült baglyokat és más ragadozó madarakat ápolunk.
A látogatóközpontban multimédiás konferenciaterem, a parkban óriás puzzle, sövénylabirintus várja a vendégeket, a natúrboltban pedig - többek között - képeslapok és plakátok is vásárolhatók.

Minden érdeklődő, természetszerető családot, iskolás osztályt, kirándulócsoportot szeretettel hívunk és várunk, készséggel adunk helyet különböző konferenciák, rendezvények, szemináriumok résztvevőinek is.

Találkozzunk Kőszegen, a természet szívében!


A madarak élete kiállítás

A látogatóközpont legnagyobb kiállítása Bechtold István - és Chernel István - kedvenc élőlényeivel, a madarakkal foglalkozik. Az impozáns épület galériáján körbesétálva a látványos, izgalmas és sok érdekes információt felvonultató tárlat segítségével mindenki szakavatott ismerője lehet a madarak világának. A kiállítás nyomon követi, hogy miként fejlődtek ki a madarak, majd bemutatja azok táplálkozását, kommunikációját, szaporodását, vonulását. Végül megismerhetjük – a repülni tudásuk miatt az ember által évezredek óta irigyelt – állatok helyét és szerepét a természetben. A központ névadójának szellemiségét követve külön helyen foglalkozunk a madarakat fenyegető veszélyekkel, a madárbalesetek megelőzésével, illetve a madárvédelemmel.

A Kőszegi-hegység élővilága kiállítás

A látogatóközpont aulájában található nagyméretű tárlókban láthatóak a Kőszegi-hegység jellegzetes kőzet- és talajformái, valamint élőhelyek szerint csoportosítva a helyi növény- és állatvilág legjellemzőbb képviselői.

A látogatók megismerkedhetnek a Kőszegi-hegység kialakulásának történetével, jelenlegi állapotával. A hegységet alkotó kőzetek „élőben” is megtekinthetők – ehhez ad ötletet a sok kiállított kőzetminta és fénykép, illetve a hozzájuk kapcsolódó térkép. A terület megismerését segíti az a kis vezérlőpult, amelyen mindenki maga kapcsolhatja a források, parkolók, kilátók elhelyezkedését mutató apró lámpákat.

Chernel István Emlékmúzeum

A múzeumban hat tablón állítottunk emléket a tudósnak, családjának és munkásságának. A látogató nyomon követheti Chernel István életét, megtekinthet számos általa gyűjtött, használt tárgyat. Sok fényképet, korabeli dokumentumot is tanulmányozhat az érdeklődő, bepillantást nyerhet Chernel dolgozószobájába, valamint az onnan kikerült remekművek némelyikébe is.
Két olyan tudós, természetbarát – Horváth Ernő és Bechtold István - életével is megismerkedhetnek, akik részben folytatták, részben kiegészítették Chernel munkásságát.

A Búbos cinege élményösvény

A látogatóközpont épülete mellett található élményösvényen – amelyet elsősorban gyermekek részére hoztunk létre - a látogatók játékos formában ismerkedhetnek a madárvilággal. Óriás kirakón állíthatják össze az épület képét, játékos feladványokat oldhatnak meg, kipróbálhatják a madárkereső távcsöveket. A kicsik saját madárképet satírozhatnak maguknak, a labirintusban pedig a gólyák életének egy évét élhetik át.

A Chernel-kert

Kőszeg északkeleti részén a Címerpajzs dűlőben található a helyi védettséget élvező Chernel-kert. Egykor a Chernel család mintegy 1,5 hektáros birtoka volt, melyet gazdasági célokra használtak mindaddig, míg Chernel István, a jeles ornithológus, emlékkertté, madárvédelmi mintateleppé nem alakította.
A mai arborétum kialakításához 1898-ban fogott hozzá, amikor nemzeti ünnepeink, és családi események kapcsán emlékfákat kezdett ültetni, majd sűrű sövényeket alakított ki, hogy a madarak számára megfelelő fészkelő- és búvóhelyet létesítsen. Baráti kapcsolatot ápolt számos környékbeli arborétum gazdájával, s a telepítendő növények egy részét is Kámonból, Szelestéről szerezte be. A kerttel hármas célt kíván szolgálni, úgymint madárvédelmi mintaterületet létrehozni – ennek mai folytatása a kertben működő madárvédelmi mintatelep -, emlékparkot kialakítani, és gyönyörködtetni. Korai halálát követően utódai többé-kevésbé megpróbálták a park értékeit fenntartani, bár a gyümölcs termesztés ekkor ismét előtérbe került. A kert mellett állították fel 1931-ben Chernel István emlékművét, melyre a portrét Mayer Sándor szombathelyi szobrászművész készítette.


Forrás: az Őrségi Nemzeti Park sajtóanyaga


2021.01.01. - 2021.12.31.

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!


Kiemelt ajánlatok

Közeli ajánlatok


Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás

Kiemelt események