Nyereményjáték
Játsszon és nyerjen!
Mátra Ásványház Múzeum és Ásványbolt
Hotel Szieszta Sopron - Várjuk a Lövérekben
KeSzeCsüSzoVa
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Mátra Ásványház Múzeum és Ásványbolt

Magyarország legmagasabb településén, a festői szépségű Mátraszentimrén található a Mátra Ásványház Múzeum. Talán a sors keze, hogy a gyűjteménynek teret adó épület korábban éppen egy paleontológus professzor üdülője volt. A kiállításon a Kárpát-medence ásványai mellett a világ valamennyi földrészéről bemutatásra kerülnek szebbnél szebb ásványok, de helyet kapnak a mai napig szabadon gyűjthető ásványok is. Egy UV szobában megfigyelhető lesz, hogyan változtatják színüket az ásványok ultraibolya fény hatására. A mikro-ásványok rejtett világa iránt érdeklődők pedig kihelyezett mikroszkópok segítségével tanulmányozhatják az apró csodákat. Figyelem felhívó céllal bemutatásra kerülnek szintetikusan, vagy egyéb mesterséges módon előállított, növesztett ál-ásványok, illetve festett természetes ásványok is. Az ásványok mellett - elsősorban Magyarországon jelenleg is gyűjthető - fosszíliák is kiállításra kerülnek, olyanok, melyekre a gyűjtőtúráinkon résztvevők is nagy eséllyel rátalálhatnak. Az interaktív múzeum színes programjai egész évben igénybe vehetőek, és akár több napos elfoglaltságot is nyújthatnak a Mátrában vendégeskedő turisták számára.

További információk


Ásványcsiszoló műhely

Hazánkban egyedülálló módon egy működő ásványcsiszoló műhely életébe is bepillantást nyerhetnek a látogatók, sőt a bátrabbak ki is próbálhatják az ásványmegmunkálás egyes fázisait. Bemutatjuk az ásványok tisztításának különböző fogásait, fortélyait, melyekkel a gyűjtött ásványokat még szebbé lehet varázsolni.

Az Ásványház, szolgáltatásaiban komplexitásra törekedve, vállalja hozott, vagy a múzeumi ásványboltban vásárolt, illetve a szervezett túráinkon gyűjtött ásványok vágását, csiszolását.

Aranymosás

Gyerekek és felnőttek egyaránt kipróbálhatják az aranymosást. A kiállítás területén nagy aranymosó gép, és az aranyszemcsék kinyerésére szolgáló eszközök is bemutatásra kerülnek, működés közben. Ha pedig valaki a természetben, a Mátra patakjaiban szeretné kipróbálni az aranymosást, ahhoz eszközöket (aranymosó tálat, aranymosó zsilipet ) bérelhet, vagy részt vehet szervezett aranymosó túráinkon, melyeket a Mátrában és a Börzsönyben tartunk.

Ásványgyűjtő túrák

Kicsik és nagyok egyaránt részt vehetnek szervezett ásványgyűjtő túráinkon.

Az ásványgyűjtésnél elengedhetetlen a megfelelő ismeret, valamint a védőfelszerelés. Túráinkon mindezt  biztosítjuk, igény esetén a szükséges védőfelszerelést - fejvédő, szemüveg, kesztyű, gyűjtő eszközök: kalapács, véső, ásó, hátizsák - kikölcsönözzük a túra idejére a résztvevőknek. Szakképzett túravezetőnk, aki a helyi viszonyokat jól ismerő geológus, segítséget nyújt, hogy a gyűjtőhelyen mit, és hol érdemes keresni, valamint az összegyűjtött ásványok meghatározásában is segítséget nyújt.

Ásványgyűjtő túráink nem csak a Mátrában vannak, hanem a Budai-hegységben, a Bakonyban, a Balaton-felvidéken, a Börzsönyben, a Bükkben, a Cserhátban, a Gerecsében, a Pilisben, Velencei-hegységben, és a Vértesben is, hogy minden érdeklődő megtalálhassa a számára érdekes, és könnyen megközelíthető ásványgyűjtő helyeket.

Az Ásványgyűjtő túrák előre meghirdetett időpontokban indulnak, de 10 fő feletti csoportok esetén, kérés szerinti időpontokban, hétköznap és hétvégén is vállaljuk gyűjtő utak indítását.

Májustól csoportok részére ajánljuk 4-5 órás programunkat ami az ásványkiállítás látogatással egybekötött ásványgyűjtő túrából áll. Az ásványgyűjtésre Mátraszentimrén, vagy a csoporttal egyeztetett más helyszínen kerülhet sor.

Nyitva tartás:

Június 1.- Augusztus 31.: minden nap 10-18- ig.

Május 1. - 31.: péntek, szombat, vasárnap 10-18 - ig.

Szeptember 1.- Április 30.: péntek, szombat, vasárnap 10-17 - ig.

Iskolai csoportoknak, kiránduló csoportoknak előzetes bejelentkezéssel az év bármely napján látogatható a múzeum.

Belépő díjak:

Belépő díjak:

Felnőtt: 700 Ft

Kedvezményes jegyek
gyerek jegy 3-14 éves korig: 500 Ft

nyugdíjas jegy: 500 Ft

Családi jegy (max 2 felnőtt 3 gyerek) 2000 Ft

Csoportos jegy (10 fő fölött): 500 Ft/fő
Diák csoportok kísérőinek ingyenes (10 diákra 1 kísérőnek)

Ásvány vágás kipróbálása: 500 Ft/vágás + a kiválasztott ásvány ára.
(e két szolgáltatás igénybevételét előzetes bejelentkezés hiányában nem minden esetben tudjuk garantálni)

Csiszoló műhely árak

Ásvány vágás
- 8 cm átmérőig 800 Ft/vágás
- 12 cm átmérőig 1000 Ft/vágás
- 12 cm feletti átmérő 1500 Ft/vágás

Ásvány síkcsiszolás polírozással
- 10 cm átmérőig 1000 Ft / csiszolt oldal
- 10 – 15 cm átmérő 1500 Ft/csiszolt oldal
- 15 – 20 cm átmérő 2000 Ft/csiszolt oldal

Kaboson, medál készítés
- szabvány méret esetén, vagy egyedi forma 3 cm átmérőig 1800 Ft/db
- szabvány és egyedi forma 3 cm felett 2000 Ft/db-tól méret függően

Ásvány medálok, ásványok átfúrása 500 Ft/db

Ásvány gömb csiszolása 1 cm-től 22 cm-ig.
- hozott ásványból a csiszolóba kerülő ásvány súlya alapján 15 ft/gramm
- a Mátra Ásványháztól vásárolt ásvány esetén 10 Ft/gramm/elkészült gömb

2016.01.01 - 2016.12.31

Kapcsolatfelvétel, elérhetőségek ◄ Vissza

Partnereink: Interticket - jegy.hu Observer