Nyereményjáték
Játsszon és nyerjen!
Német Nemzetiségi Tájház Hőgyész
Hotel Szieszta Sopron - Várjuk a Lövérekben
KeSzeCsüSzoVa
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Német Nemzetiségi Tájház Hőgyész

A Hőgyész Nagyközségi Önkormányzat tulajdonát képező ingatlant a Hőgyészi Német Nemzetiségi Önkormányzatnak a Német Nemzetiségi Gyűjtemény elhelyezésére használatba adta. A Tájház megnyitója 2002.06.22.-én volt ünnepélyes keretek közt. A tájház négy helyiségből áll. Három kiállítási helyiség és egy kamra helyiség, ahol mezőgazdasági eszközök, valamint egyes kézműves szerszámok, kellékek kaptak helyet.

További információk


Még több a településen (Hőgyész):

A kiállítási helyiségek berendezése eredeti, valaha használt tárgyakból, bútorokból áll, valamint több bábu felöltöztetve eredeti német népviseletbe bújtatva mutatja meg a régi korok divatját. A hőgyészi német viseleten kívül megtalálható Kalaznó, Dúzs, Dióserény, Murga népviselete is.

Az előszobában egy diósberényi viseletbe öltöztetett pár várja a vendégeket. A falon vitrinek őrzik nagyanyáink által kötött színes „Blumenpatschker“-t-  tutyikat, rokka áll a sarokban , téli estéket idézve, mikor a „Spinnstube“- fonó nyújtott szórakozást a fiataloknak, időseknek egyaránt.

A korhűn kialakított konyha egyik sarka gyermeksaroknak van berendezve, ahol a csecsemőtől a nagylány viseletig minden megtalálható. Másik szegletében a konyha sarokpaddal, étkező nagy asztallal, kredenc, sparherd, láda, és számtalan konyhai eszköz nyújt betekintést őseink életébe.

A szoba kialakításánál is ügyeltünk a régi szokások, hagyományok betartására. Az eredeti ónémet szoba bútor , a bábuk különböző népviselete fogadja a látogatót. Számtalan asztalneműt, ágyneműt, ruhadarabokat, kézimunkákat rejtenek a régi szekrények.

Szinte elevenné válik a múlt, amikor a menyasszony és vőlegény, valamint a „ Wießball“-i, fehérbáli ruhát viselő bábuk ránk köszöntenek belépéskor.

A tájháznak több száz látogatója volt már, és igyekszünk reklámmal internetes oldallal felhívni a figyelmet erre az értékre.

A tájház megtekintése ingyenes, így saját bevétele nincs. A Német Nemzetiségi Önkormányzat üzemelteti, és igyekszik pályázatokkal olyan pénzeszközökhöz jutni, amivel fejleszteni tudja a meglévő gyűjteményt.

Ilyen pályázaton nyert pénzből tudott két kiadványt megjelentetni, ami a hőgyészi német hagyományokat összefoglalva azokat bemutatja, illetve a német népdalkincset őrzi. Szintén pályázati úton sikerült olyan tájékoztatót nyomdai úton előállíttatni, mely két nyelven ismerteti a tájház tartalmát.

2010-ben elnyert pályázattal egy fotókönyvet készíttettünk, amelyben régi fotókat archiváltattunk. Így próbáljuk a régi korok emlékeit megőrizni.

2011-ben szintén pályázati pénz segítségével sikerült tájházunkat tovább fejleszteni, a bábukat vitrinbe helyezve a ruhadarabokat még jobban megvédeni a sérülésektől, szennyeződéstől. 2012-ben felújíttattuk a konyhában levő kis „kredenc”-et, így a régi több réteges festéktől megszabadulva, és szakszerűen pácolva kellemes látványt nyújt a látogató számára. Az a szándékunk, hogy egy régi parasztházat vásároljunk múzeumi célra, még mindig megvan, csak az anyagi fedezet hiányzik hozzá.

A tájház léte számunkra nagyon fontos, amellett hogy a muzeális tárgyak védelmével, ápolásával méltóképp emlékezünk őseink életére, munkásságára, növeli községünk kulturális értékeit is.

Forrás: A Német Önkörmányzat honlapja

 

2016.01.01 - 2016.12.31

Még több a településen (Hőgyész):

◄ Vissza

Partnereink: Interticket - jegy.hu Observer